Báječný svět žen: Sólo cestovatelky

Zábava 19. května 2015

Na cesty se jezdí s partou, s milenci a manžely nebo s nejlepší kámoškou. Taky ale můžete jet úplně sama. Ne vždycky je totiž k dispozici někdo, kdo má čas, peníze a chuť trávit nějaký čas za humny. A když už se objeví, dle Murphyho zákonů se to zrovna nehodí.

Single cestování nahání spoustě lidí hrůzu, ale ve skutečnosti má řadu pozitiv. Je to úleva od povinností a závazků. Můžete hodit za hlavu nedostavěné bydlení i zmatené vztahy. Zatímco budete na cestách, některé problémy se samy vyřeší, jiné zmenší, leccos se vyjasní a leccos odumře, evidentně to bylo stejně odsouzeno k zániku. A vy mezitím poznáte spoustu zajímavých lidí, možná i víc než za celý svůj dosavadní život. Zjistíte, jak se žije jinde ve světě, a až se novou optikou podíváte na vlastní život, leccos bude vypadat 
jinak. V cizině jste odkázaná sama na sebe a v češtině si moc nepokecáte. Single cesta vás tak obohatí nejen o zážitky, ale posílí vaši osobnost. Já to zkusila párkrát a funguje to.

Co se nástrah cestování o samotě týče, není to vlastně o moc jiné nežli v partě nebo v páru. Možná někdy zaplatíte víc, dvoulůžkový pokoj není pro jednotlivce ideálním řešením. Ale jsou tu hostely a jiné druhy ubytování. Bojíte-li se samoty, pak vězte, že turistů podobného typu běhá po světě překvapivě velké množství a mají tendenci se družit. V každodenním shonu se jen těžko poznávají noví lidé a k takové sólo dovolené se dá přistoupit i jako k malé seznamce, k cestě, na níž můžete potkat spoustu zajímavých osobností. Pokud si myslíte, že by vás přece jen mohla přepadnout sociální krize a nemuselo by vám být po chuti seznamovat se s někým novým, stačí si naplánovat pár setkání. Přidat na trasu cesty místo, kde bydlí přátelé nebo si dát sraz s jinou cestovatelkou či celou partou a táhnout to chvilku spolu.

Nespornou výhodou cestování bez doprovodu je absolutní svoboda – vy sama víte nejlépe, co máte nejraději a co vám vyhovuje. Tentokrát se nemusíte nikomu přizpůsobovat, ale můžete si jít vesele za svým. Rychlost a způsob cestování i druh zábavy volíte jen podle toho, na co máte zrovna chuť – bez rizika kyselých tváří spolucestovatelů, kteří by měli náladu na něco jiného. Konec konců jsou to vaše peníze, tak si to užijte! Ať už zvolíte jakoukoli variantu, budete překvapená, jakou energií a pocity samostatnosti vás taková single cesta nabije.

Při sledování zpráv se zdá, že nebezpečí číhá na každém rohu – zvláště na ženy! Ve skutečnosti to nemáme o nic těžší než muži, alespoň v místech jako je Evropa, Severní Amerika apod. Něco jiného je Blízký východ či Asie. Ale i v tak běžných turistických destinacích, jako třeba Thajsko, můžete občas narazit. Že máte nosit dlouhé sukně a rukávy do chrámů, se ví. Ale začnete-li nezávazně koketovat s Thajcem a přijmete třeba pozvání na večeři, vězte, že místní berou takový flirt velmi závazně. Odmítnutí pak může vyznít jako urážka na cti, a to jednoho dost rozčílí... Také Dubai či Abu Dhabi jsou místa, kam směřují davy turistů, avšak přes všechnu vstřícnost je i tady například průsvitné oblečení absolutní tabu a nejjistější je zahalit si kolena, záda i ramena. I turistická Mekka Maroko zůstává typicky muslimskou zemí, takže nikdy nechoďte sama v noci po ulicích a raději si zahalte vlasy šátkem, přes den to není nutné. I v ryze ženském oddělení lázní je
 lepší nechat si alespoň spodní prádlo.
To na indonéském Bali jsou více 
než tolerantní. Běda však ukážete-li podrážky bot tak, abyste jimi 
mířily někomu do tváře! Pakliže
 chcete mít větší jistotu, cestovatelský
 server escapehere.com porovnal
 informace a statistiky násilných
 činů, a vyšlo mu 10 nejbezpečnějších míst pro ženy bez doprovodu:
 Kodaň (Dánsko), Ottawa (Kanada),
 Auckland (Nový Zéland), Helsinki (Finsko), Hilo (Havaj, USA), Perth (Austrálie), Oslo (Norsko), Setubal (Portugalsko), Malmö (Švédsko), Marseille (Francie).

Cesta do muslimských zemí je pro samotnou ženu přece jen větší oříšek. Místní nechápou, proč dceru nedoprovází otec a ženu manžel. Můžete tvrdit, že ten váš čeká v hotelu nebo v sousedním městě a při jakémkli obtěžování spusťte hlasitý povyk. Ze strany muže jde totiž o překročení přísných společenských norem a okolí bude jednoznačně na vaší straně. Z hlediska prevence je nejlepší dodržovat zásady islámské mravnosti, především co se oděvu týče. Teoreticky má být žena zahalená od kotníků po krk s vlasy pod šátkem, v praxi většinou stačí dlouhá sukně či široké kalhoty a volná košile. Nejjednodušší je inspirovat se tím, co nosí místní ženy. Nepřípustné jsou každopádně odhalené nohy a trička s krátkými rukávy. Žena v kraťasech, to je jako byste u nás chodila „nahoře bez“. A faktem je, že pokřikování, pomlaskávání a osahávání můžou 
pěkně zkazit náladu. Být ženou má na cestách ale i své výhody. Například v Indii jsou na nádražích dámské pokladny a čekárny, kam muži nesmí. I vlaky mají dámský vagon se zvláštními sedadly, která jim musí muži uvolnit. Také v městské dopravě mají ženy v některých asijských zemích vyhrazená místa.

Jestli vás cestování o samotě láká, ale nevíte, zda byste to zvládla, zkuste nejdřív pár krátkých výletů. Poznejte města a přírodní památky poblíž, naučte se jíst v restauracích sama a necítit se divně, zjistěte, jak se vyznáte v mapách či jízdních řádech. Když vám ujede autobus do Litomyšle, je to legrace, ale trajekt z ostrůvku někde v Andamanském moři je jiná věc. Pro větší klid není od věci absolvovat kurz sebeobrany. A připravte se finančně. Cestování sólo není drahé, ale i tak může stát víc než každodenní život doma. Vyslechněte rady ostatních, vyhledejte na internetu zkušenosti žen, které projely zemi vašich snů. Třeba vám poradí, kde nakoupit a kterému hotelu se vyhnout obloukem.