Báječný svět žen: Tajná zbraň jménem intuice

Zábava 5. září 2015

Něco plánujete, někam se chystáte a najednou zčista jasna vás začne svrbět malíček a vy víte, že je něco špatně. Vnitřní hlas vám našeptává, abyste nikam nechodily a daly od toho ruce raději pryč.

Říkejte si tomu, jak chcete: intuice, instinkt, vnitřní hlas, tušení, předtucha či šestý smysl. Pod všemi těmito názvy se ale více méně ukrývá to samé: jakési našeptávání, které nás před něčím varuje, nebo naopak hecuje, abychom se do něčeho pustili, protože nám to přinese úspěch, radost, štěstí nebo třeba i peníze. V případě peněz nemusím pro příklad chodit daleko. Známá mé mámy měla od rána zvláštní pocit, že právě ten den by si měla vsadit sportku. Něco jí prostě neustále říkalo, že když si dneska vsadí, určitě vyhraje. Když šla asi kolem desáté trafiky, neodolala, vešla dovnitř a vsadila si náhodný tah. A při slosování skutečně vyhrála! Na seznam milionářů sice nepřibyla, ale i tak – částka 50 tisíc už je vskutku pěkná sumička. Takže se ptám: byla to obyčejná náhoda, nebo instinkt skutečně zafungoval a ona díky němu mohla odletět na dovolenou?

Přestože neexistuje žádná vědecká studie ani biologický důvod, proč by výhradními majitelkami intuice měly být ženy, je tato „schopnost“ připisována hlavně jim. Odborníci ale tvrdí, že intuici máme všichni. Že je s námi ve dne v noci a ozve se, ať chceme nebo ne. Když jsem ale hodila udičku mezi své kamarády a známé a zeptala se jich, co pro ně intuice znamená, jak se u nich projevuje a zda jí věří, dostalo se mi z táborů mužů a žen různých odpovědí. Pánové v mém okolí intuici jako takovou neznají, zdánlivě jim ji připomíná snad jen odhad. Tím se řídí, když jde o sportovní zápasy nebo finanční otázky. Ženy obecně označují intuici za šestý smysl nebo vnitřní hlas. Za něco, co je jim vlastní, a přestože se nedá změřit, zvážit 
ani spočítat, funguje. Spoléhají se
 na ni především v citech nebo když
 jim radí, jak se mají v konkrétní si
tuaci zachovat. Kamarádka Tereza 
mi napsala: „Intuicí se řídím. Už několikrát se mi totiž potvrdilo, že když na ni nedám, tvrdě se mi to vymstí. A to doslova. Například při lyžování – říkala jsem si, to dáš, vždyť ten můstek je malý, to přece zvládneš. Něco uvnitř mi ale říkalo: nedělej to! Jenže já na to: buď zticha! A na dotyčný můstek jsem najela." No, a jak nejspíš tušíte, skok samozřejmě nezvládla a přistála jak dlouhá tak široká
 v hromadě sněhu. Kromě pár boulí a naražené kostrči se jí ale naštěstí nic hrozného nestalo. Od té doby svému vnitřnímu hlásku opět poslušně naslouchá.

Nevím, jak u vás, ale z vlastní zkušenosti mohu říct, že intuice funguje skvěle především mezi matkami a dcerami. Stejně jako já, tak i moje mamka zkrátka vycítíme, když se u té druhé něco děje. Ať už jde o trable v lásce, nemoc, pracovní problémy nebo prostě jen pouhý smutek. Vždycky začnu mít divný pocit, jakoby stažené hrdlo a pociťuju zvláštní vnitřní tlak. Když pak mamce zavolám, abych zjistila, co se děje a jestli je vše v pořádku, tak v osmi případech z deseti se mi má zlověstná předtucha potvrdí.

Intuice nám obecně pomáhá poznávat a zpracovávat informace. Někteří ji využívají při práci, například při pohovorech, jiní při seznamování. Právě v tu pravou chvíli k nim vyšle signál, který jasně říká, že chlápek sedící na druhé straně stolu, je „pan Božský“, a že pokud si ho nechají proklouznout, budou toho vzápětí setsakramentsky litovat. Podle lektora, spisovatele a hudebníka Vlastimila Marka je intuice nadějí pro lidstvo. „Intuice, tedy schopnost zapojit i podvědomé části mozku a mysli, je přesně ten nástroj našeho vnímání a reakcí na realitu, který bude mít v nejbližší budoucnosti stále větší uplatnění. Intuitivně budeme surfovat na internetu, intuitivně budeme hledat a nacházet informace v nejrůznějších médiích, intuitivně se budeme rozhodovat v otázkách vztahových i v otázkách profesních. Pokud ji budeme podporovat tréninkem, pozitivním přístupem a meditací, přiměje nás dělat to, co nás činí šťastnými."

Také si říkáte, že by možná nebylo od věci svou intuici vycvičit a naučit se správně a více jí naslouchat a používat ji? Nejste ztraceni. V dnešní době totiž lze i tuto duchovní schopnost rozvíjet. Kurzů a seminářů najdete na internetu moře. V nich se dozvíte více informací nejen o intuici, ale také o svých myšlenkách, záměrech, přáních, psychické harmonii a fyzickém zdraví. Možná se tak naučíte i víc rozumět svému vnitřnímu já, které se v každodenním shonu dovede člověku nahony vzdálit.