Oslavujme knihy!

Zábava 18. dubna 2016

Pod heslem Kniha ti sluší proběhnou v týdnu od 18. do 23. dubna 2016 oslavy Světového dne knihy a autorských práv. Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) se rozhodl výtěžek letošní kampaně věnovat Světlušce Nadačního fondu Českého rozhlasu a Nadaci Leontinka na úpravu knih pro zrakově postižené.

Za nákup knih v partnerských knihkupectvích, uskutečněný během týdenních oslav, získají čtenáři jako odměnu unikátní CD, na které desítka oblíbených českých spisovatelů včetně Haliny Pawlowské, Michala Viewegha či Václava Větvičky namluvila ukázky ze své tvorby.

Knihkupci budou tyto dárky pro své zákazníky nakupovat a většina výtěžku z tohoto prodeje poputuje Světlušce Nadačního fondu Českého rozhlasu a Nadaci Leontinka, které peníze využijí na zpřístupňování literárních textů dětem se zrakovým postižením.

Díky prostředkům vybraným v kampani Kniha ti sluší budou moci Světluška a Leontinka podpořit například vznik CD s audiopodobou dětských knížek současných českých autorů z projektu www.nejlepsiknihydetem.cz nebo multisenzorickou knížku určenou pro nejmenší čtenáře se zrakovým či kombinovaným postižením.

Světový den knihy se slaví od roku 1995 pravidelně ve více než 100 zemích světa. Připadá na 23. duben, což je den, kdy zemřeli dva velcí literáti – Williama Shakespeare a Miguel de Cervantes. Letošní Světový den knihy je výjimečný tím, že od úmrtí obou spisovatelů uběhlo právě 400 let. V Česku oslavy Světového dne knihy zaštiťuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů. Vzhledem k tomu, že letos 23. duben připadá na sobotu, budou oslavy probíhat po celý týden před ním.

Součástí oslav bude i řada doprovodných akcí. Podrobnosti o nich se budou postupně objevovat na webových stránkách projektu www.knihatislusi.cz.

logo kniha ti slusi