Hvězdy slovenského divadla míří do Prahy

Zábava 3. 8. 2016

Již potřetí připravilo divadlo Studio DVA v rámci Metropolitního léta hereckých osobností také Léto slovenských hvězd. Přehlídka bratislavských divadelních souborů se uskuteční na jeho kamenné scéně v druhé polovině měsíce a máte se na co těšit! Přijede Milan Lasica, Marta Sládečková, Zuzana Mauréry, Petra Polnišová, Csongor Kassai a mnoho dalších!

hra mutanti
foto:

Provokativní témata

Po roce se na přehlídku vrací také Divadlo GUnaGU a rovnou se dvěma novinkami. Uměleckým šéfem tohoto alternativního autorského uskupení je jeden z nejúspěšnějších a nejhranějších českých a slovenských autorů Viliam Klimáček. Několikanásobný držitel ceny Alfréda Radoka diváky zavede do prostředí slovenských au-pair v Londýně a na bratislavskou gay scénu.

Hru Mutanti (posledný valčík v hoteli Kriváň) (30. srpna) - příběh dvou gayů, kteří chtějí mít dítě, ale nevědí, jak na to, a proto si pozvou dámu z eskort servisu - napsal Klimáček pro Viktora Horjána a Csongora Kassaie. Horjánova role vznikla přímo na motivy jeho reálného života. Mladý veřejně známý homosexuál se vyrovnává s hrozbou smrti, když mu diagnostikují rakovinu. Současně však řeší i každodenní stereotyp vztahu s rozdílným partnerem. Drsný humor se střídá s něhou, komika s tragédií. „Mňa táto inscenácia oslovila preto, že som po dlhých rokoch dostal najlepšiu hereckú príležitosť, akú som si mohol priať. Myslím si, že pre herca je veľmi dôležité, aby postava aj celý príbeh boli o citoch a vzťahoch, lebo tam sa dá niečo ukázať a zároveň prežívať. A v tomto je hra Mutanti veľmi zaujímavá,“ říká ke své roli Csongor Kassai.