Pečené kaštany, nebo lyže na ledovci? V Jižním Tyrolsku můžete obojí

Zábava 18. října 2013

Kde si nejlépe užít podzim? V Jižním Tyrolsku, provincii na severu Itálie, místě, kde panují příjemné teploty i na podzim, dozrávají ta nejlepší italská vína a nejchutnější jablka v Evropě. A taky tu pěstují kaštany. Ale zároveň se už začalo lyžovat!

Celý podzim se v Jižním Tyrolsku, provincii na severu Itálie, slaví Törggelen, slavnost, která se zrodila v údolí Eisacktal/Valle Isarco. Tam se také nejčastěji připomíná, a to až do začátku prosince.

Je to vlastně taková oslava ukončení sklizně. Místní se potkávají a vyrážejí na procházky do přírody. Ty pak končí v některé z tradičních dřevem obložených jizeb, tzv. „Stuben", ve vesnických hospůdkách nebo na některém z útulných selských šenků horských statků.

Ke kaštanům burčáček

Tady můžete ochutnávat burčák (nejčastěji se pije ten z červeného vína), speciality místních sedláků a pečené kaštany, jejichž stromů si tu velmi považují. Bývaly totiž důležitým zdrojem obživy. Také vinaři otevřou své sklípky a nabízejí vinný mošt („Siasser") či nové víno-burčák („Nuien").

Kaštany

U kaštanů a vína se krásně zrelaxujete.

foto:

K tomu se servírují pečené kaštany, které se na talíři objevují s jihotyrolským špekem a párečky Kaminwurzen. Jídlo zakončí sladký dezert. Na stole se také často objevuje Schlachtplatte - talíř s opečenou slaninou, kysaným zelím, různými párečky a knedlíky.

Horské statky se nazývají buď „Buschenschank" (podávané víno musí pocházet z vlastní výroby) , nebo „Hofschank" (zde nabízejí výběr kvalitních vín z Jižního Tyrolska).

Kvalita šenků podléhá kontrole Jihotyrolského svazu sedláků. Důraz se klade na nabídku vlastních produktů a vína. Doporučit lze například šenk statku Oberpartegger Hof ve Villandersu/Villandro v Eisacktalu. A víte, jak tento zvyk vznikl? Eisacktálští sedláci, kteří se věnovali pěstování vína, posílali svůj dobytek na pastviny sedláků v horách.

kaštany

Až budete mít kaštanů dost, vyrazte třeba na procházku.

foto:

Na podzim jim za tuto službu platili tradiční hostinou a novým vínem. Nové víno se ochutnávalo v lisovně přímo u lisu (jihotyrolsky označovaného „Torggl"). Hostina a zábava pak pokračovala v selské jizbě („Stube"). Další teorie říká, že se původně jednalo o slavnostní hostinu, kterou vždy po žních přichystal hospodář svým pomocníkům.

Když se budete vydávat do Jižního Tyrolska, můžete si ale taky přibalit lyže, protože se tam už od půlky září lyžuje! Na ledovci, ve Schnalstal/Val Senales... Takže nejdřív se dosyta najíst a potom dosyta vysportovat a pak zase dosyta najíst...

Kaštanová stezka

Strávit dobroty podávané na Törggelen můžete na procházce, například na slavné kaštanové stezce - "Keschtnweg". Ta vede údolím Eisacktal a začíná ve Vahrnu/Varna nedaleko Brixenu/Bressanone, místa které známe z české literatury. V exilu zde pobýval Karel Havlíček Borovský. Vybírat můžete z několika tras. Nejkratší měří 5,5 km a nejdelší 14,5 km. Seznam akcí, pořádaných během kaštanových slavností, najdete ZDE.