Linda Rybová: Jeden živý kluk v rodině mi stačí

Zábava 26. listopadu 2013

Herečka Linda Rybová si na nedostatek práce, alespoň té televizní, nemůže stěžovat. Poté, co ji v seriálu Cesty domů zavraždili, se společně s Kateřinou Winterovou živá a zdravá objevuje v pořadu Herbář.

Vy se s Kateřinou znáte hodně dlouho, že?

Jsme spolužačky z konzervatoře, to znamená, že se známe od čtrnácti let.

Spolupracujete pravidelně, nebo se čas od času alespoň potkáváte?

Jsme nejlepší kamarádky, takže se potkáváme celkem pořád. A hodně spolu pracujeme – třeba v divadelní hře 8 žen, teď společně hrajeme v představení Opona nahoru!. Vlastně se vídáme dost často.

rybová

S kamarádkou Kateřinou Winterovou očichávají další ňamku uvařenou v Herbáři.

foto:
rybová

Představení Yasmina Reza má za sebou úspěšnou premiéru.

foto:

Chodíte spolu i na bylinky?

To taky. Anebo když jsme v Praze, občas spolu chodíme nakupovat.

Zkoušíte samy recepty, které pak dáváte v Herbáři dohromady?

Někdy je známe, ale někdy je zkoušíme fakt poprvé.

Už se vám stalo, že vám bylo špatně?

Myslíte po tom, co jsme uvařily? Občas se nám povede, že když děláme věci, jako teď byla domácí kosmetika, nevyjde nám úplně konzistence, kterou jsme si myslely, že výsledek bude mít. Ale to je málokdy. Občas se ještě stane, že se nám podaří něco vylít, místo slít... Ale že bychom uvařily něco, po čem by nám bylo špatně, to se nám opravdu ještě nestalo.

Teď byl úplněk, vyrazily jste s košíkem na bylinky?

Ale to ne, Káča má svou zahradu, já taky. Obě si chodíme na bylinky u sebe.

rybová

Linda v pohádce Zlatá princezna.

foto:
rybová

S hercem Davidem Prachařem má tři děti.

foto:

Co na zahradě máte?

Většinou jsou to úplně normální bylinky – máta, bazalka, pažitka, petrželka, libeček… A pak tam mám brambory, dýně, cukety a tak.

Napadá mě – jíte vždycky bioprodukty?

Neříkám, že všechno musí být striktně bio. Navíc od té doby, co se v Praze rozmohly farmářské trhy a objevil se Český grunt, který má potraviny z českých farem, většinou dávám přednost právě tomu. Bio je někdy extrémně drahé nebo alespoň bývalo v těch malých obchůdcích, takže biopotraviny většinou kupuju v supermarketech. Pár dobrých a nepředražených potravin se tam dá snadno sehnat. Nicméně model, že jíme to, co se vypěstuje tady v Čechách a na Moravě, je mi sympatický. Já české farmáře a české farmy ráda podporuju, tedy ty, kteří se to snaží dělat tak nějak přírodně a dobře.

Takže si chodíte i nakoupit na trh?

Chodím. Já to tady mám jednoduchý, protože kousek od nás jsou trhy a taky můj oblíbený obchod Český grunt. Tam si každý den kupuju kváskový chleba nebo kuře nebo krůtu...

Vždycky jste toužila po tom, mít velkou rodinu?

Já myslím, že jo.

Na první pohled působíte velice křehce.

A to se vylučuje s velikou rodinou?

Vůbec ne. Jen, že matky velkých rodin obvykle vypadají tak nějak jinak.

Ale já myslím, že aspoň, co se hereček týče, máte zkreslené představy. Lenka Vlasáková, která je úplné tintítko, má čtyři děti, Anča Geislerová tři děti, Táňa Vilhelmová taky tři. A to jsou všechno křehké holky. Když mi bylo tak patnáct, tvrdila jsem dokonce, že bych chtěla mít čtyři syny. To jsem v rámci zkušeností lehce přehodnotila... Zatím mám dvě holky a kluka a myslím si, že to docela stačí.

Takže jste s rozením skončila?

Asi jo, i když pro holky je těžký tyhle věci uzavírat. Člověk má období, kdy si říká: Panebože, další dítě už ne, už je toho moc. A potom to zase poleví a, alespoň já to tak mám, uvidím těhotnou kamarádku nebo miminko a už to zase začne. Ale já se už malinko krotím, přece jenom musí být člověk trošku rozumný. Myslím si, že mít tři děti je celkem parádní a že to i stačí.

rybová

V seriálu Cesty domů už je po smrti. Coby zákeřná Ivana Pánková dostala ránu vázou po hlavě. „Nevěděla jsem, že tak brzy umřu,“ říká.

foto:

Vám je 38 let, to přece ještě můžete…

Jo, to můžu, a kdybych žádné děti neměla, tak bych neváhala. Trend, že holky mají první dítě až těsně před čtyřicítkou, není to, co by mně bylo vlastní... Prostě nejsem úplně přesvědčená o tom, že je dobře, že to je teď trend. Ale co je to vlastně dobře? Je to každého věc. Každopádně já už mám tři děti a jsem ráda.

Když jste si přála čtyři kluky, musím se zeptat, jestli vycházíte líp se synem, nebo s dcerami?

To byla ale má pubertální záležitost. Přišlo mi dobrý mít takovou klučičí partu. Holky jsou strašně hodný, i když samozřejmě občas mají ty svoje holčičí nálady, ale tomu já rozumím, já jsem holka a holčičí svět je i můj svět... A Franta je pro mě veliké překvapení a spousta otazníků. Třeba co se týče energie ve zlobení. Nebo mívá často nálady, kdy dělá striktně úplně všechno obráceně. Je to jeho životní náplň. Takže jsem ráda, že mám dvě holky a jednoho kluka, protože si nejsem úplně jistá, že by to v opačném poměru moje nervová soustava vydržela. Nicméně teď byl na školce v přírodě a my jsme byli týden bez něj jenom s holkama. A všichni jsme došli k tomu, že je to bez něj nějak nuda. Že najednou nám šíleně chybí to, jak všem zvedá mandle, že furt všechno narušuje, že s ním není chvíle klidu. To, že jde všechno úplně hladce, vás baví tak deset minut. A pak si řeknete – panebože, kde je ten Franta, ať se něco děje, ať to trošku lítá. Nicméně myslím, že jeden takový chlapec v rodině celkem stačí.

48/2013 2

S kým z dětí si je Linda Rybová nejpodobnější? Chodí na rodičáky ona, nebo David Prachař? Jak to dělá, že vypadá tak dobře?