Nový trend: Pozvěte si hosty do obýváku

Zábava 4. března 2017

Rádi a dobře vaříte? Dokonce tak, že byste se chtěli svým kulinářským uměním pochlubit ostatním? Ovšem otevřít si hospodu není jen tak a předvádět se v televizi taky není každému po chuti. No tak si otevřete restauraci u vás doma!

Kulinářští nadšenci konečně přišli na to, jak nabízet vlastnoručně vyráběné gastronomické lahůdky, aniž by při tom vytáhli paty z domu. Začali provozovat bytové restaurace.

VÍTEJTE U NÁS DOMA

Koncept je jednoduchý. Hostitelé vyhlásí termín, čas, menu a jeho cenu. Mailem pak rozešlou pozvánku okruhu případných zájemců - přátelům, přátelům přátel apod. Ti nejrychlejší pak s nimi usednou k jednomu stolu.

Někdy se kolem něj sejde parta kamarádů, jindy se tu potkají úplně cizí lidé, u jídla ale všichni brzy najdou společnou řeč. Dostane se jim výtečné domácí stravy připravené nejen s láskou, ale většinou i s důrazem na roční sezonu a místní produkty.

Exkluzivní menu však v tomto případě neznamená exkluzivní cenu. Naopak. Restaurant v obýváku nemusí živit rozsáhlý distribuční systém a navyšovat kvůli tomu ceny o stovky procent. A tak si tu vychutnáte i netradiční krmi z nákladných surovin často excelentně spárovaných s výborným kvalitním vínem mnohdy doslova za pakatel.

bytové restaurace

Domácí strava připravovaná s láskou, to je hlavní lákadlo!

foto:

JAK TO VŠECHNO ZAČALO

„A kdyby něco, tak jste naši známí a jste u nás na návštěvě, oukej?“ culí se spiklenecky kypré Kubánky, zatímco servírují grilované humry hostům namačkaným kolem stolečků na malém dvorku mezi domy.

„Oukej oukej,“ huhňají takzvaní kamarádi s plnou pusou na znamení souhlasu. Skryti před zraky velkého bratra si za pár babek dávají delikatesy, za které by jinde platili minimálně desetkrát víc. A pro kubánské matrony je to zas jediný způsob, jak obejít socíkovské regule bratří Castrů a něco málo si přivydělat...

Kubánské paladares neboli jídelny byly prapočátkem všeho. Situace se na „Ostrově svobody“ už trošku změnila, nicméně fenomén bytových restaurací se řítí světem jako uragán a nabírá na síle.

RESTAURANT V PODZEMÍ

Tyhle domácí podniky jsou známé také jako „underground restaurants“, tedy podzemní neboli tajné restauranty. Pro ty, kteří se rádi točí kolem plotny a baví je hostit počestné pocestné, je to nejen potěšení, ale samozřejmě také přivýdělek.

V některých zemích je taková restaurace v obýváku řešením byrokratického a daňového labyrintu, jinde jednou z mála možností, jak přežít v zemi tonoucí v ekonomické krizi. Pro turisty je to vynikající příležitost poznat místní kulturu a zvyky na vlastní kůži - hlavně na jazyku. Atmosféra domácího prostředí je něco úplně jiného než sice nablýskaný, ale mnohdy neosobní restaurant.

bytové restaurace

Všechno to začalo na Kubě...

foto:

Kudy na „jídlo v podzemí“

  • Ve Spojených státech se pro bytové restaurace vžil termín supper clubs, ve Velké Británii a v Austrálii jim říkají underground restaurants a v Buenos Aires puertas cerradas.
  • Pokud narazíte na bytovou restauraci, kterou byste chtěli vyzkoušet, přihlaste se do jejich mail listu, případně na stránky na sociálních sítích. Takto bývají kontaktováni noví hosté.
  • Menu bývá fixní, a ne vždy ohlášené, pokud trpíte alergiemi, oznamte to raději organizátorům dopředu.
  • K nejznámějším kubánským paladares patří například Havanská La Guarida, založená v roce 1996 v domě ze 16. století.
  • Snad nejznámější bytová restaurace v Česku se jmenuje Na Faře. Najdete ji v Kmetiněvsi ve středních Čechách. Kombinuje francouzskou, italskou, ale i thajskou či skandinávskou kuchyni s českou. Základem jsou v každém případě dobré suroviny od lokálních dodavatelů.