Sean Bean umírá rád. Ještě, že jen na plátně!

Zábava 16. února 2014

S tragickým koncem své postavy v populárním seriálu Hra o trůny se vyrovnal snadno. Hůř to nesli jeho fanoušci!

Vraťte nám lorda Eddarda Starka zpátky! Tak hořekovali lidé na internetu, když přišel o hlavu. Superkladný, i když drsný hrdina by si přežít zasloužil. Ale herec si nestěžuje. Říká: „Umírám rád. Je při tom totiž co hrát!“

OSUDOVÉ STŘEPY

Sean, tehdy ještě Shaun, se narodil do dobře situované rodiny. Otec podnikal v anglickém Sheffieldu, ve firmě měl padesát zaměstnanců včetně své manželky a vypadalo to, že časem k nim přibude i syn. Ten původně snil o kariéře profesionálního fotbalisty, ale jako kluk se střetl se skleněnou výplní dveří a střepy mu pořádně zřídily nohu, velkou jizvu má dodnes.

Pak dal šanci svému uměleckému talentu. Projevil se už při studiích, Shaun úspěšně absolvoval londýnskou Královskou akademii dramatických umění a měl papír na to, že je profesionální herec. Pro kariéru si vybral irskou variantu křestního jména a vzal divadla útokem. Zahrál si i v reklamě na nealkoholické pivo. A vyhlížel nějaké ty filmové role.

sean Bean

Caravaggio: na startu herecké kariéry

foto:
sean Bean

Ostrov: Sean téměř k nepoznání jako slizký podnikatel

foto:

NEBEZPEČNÝ HAJNÝ

Za výkon ve filmu Caravaggio, kde Sean hrál přítele kontroverzního italského malíře, sklidil obdiv kritiky i diváků. Do našich kin se film před revolucí nedostal. Já ho neviděla, ale chystám se na to. Na internetu samá chvála a prý to tam Seanovi hodně sluší.

Klidně hraje historickou postavu v černých džínách... Za svou kariéru vděčí televizním filmům a seriálům. Fanynky mu podlehly, když hrál sexy hajného Mellorse v Lady Chatterleyové, ve filmu mu podléhá herečka Joely Richardson, jako titulní hrdinka.

Chlapům se těžko vysvětluje, co na Seanovi my holky vidíme. Není to hezoun, ale pořádný kus chlapa. A ty zelené oči!

DOBRO I ZLO

Co Seanovi opravdu sedí, jsou role zloduchů. Přesvědčil o tom v bondovce Zlaté oko, kde šlapal na paty Pierci Brosnanovi. Po letech dokonce patřil mezi uchazeče o nového Bonda. „Daniel Craig byl dobrá volba, protože je to skvělý herec,“ vyjádřil se k výsledku.

Může být velkorysý, protože si zahrál ve spoustě jiných hollywoodských trháků. Třeba statečného bojovníka Boromira v Pánovi prstenů: Společenstvo prstenu. Nebo o nic míň chrabrého, a navíc protřelého Odyssea (jestli máte „okno“, je to ten chlápek, co „postavil“ trojského koně) v příjemném filmu Trója.

sean Bean

Hra o trůny: opravdový šlechtic, bez bázně a hany

foto:
sean Bean

Troja: role chytrého Odyssea Seanovi sedla

foto:

NA PLNÝ PLYN

Sean točil dva tři filmy ročně a ve čtyřiceti se také vrátil k seriálu. Hra o trůny byl trhák. Škoda, že jeho postava nevydržela déle. Ale hned následující rok se zahojil čtyřmi filmy, možná jste loni vyrazili na Sněhurku.

A k tomu seriál Pohřešovaný, ten nedávno běžel v televizi, stejně jako starší sci-fi Ostrov, kde si střihl slizce uhlazeného šéfa, který neváhá jít přes mrtvoly. Letos jste možná doprovodili nějaké puberťáky v rodině na film Percy Jackson: Moře nestvůr.

Kde byste Seana potkali teď? V anglickém Kentu, kde loví dinosaury. Jak to dopadlo, uvidíme napřesrok v kině.