Poinsettie patří k Vánocům jako kapr a bramborový salát

Zábava 6. prosince 2013

Poinsettie pochází ze Střední a Jižní Ameriky, ale o Vánocích ji najdete jako dekorační rostlinu skoro po celém světě. Žádná jiná rostlina nepřeklenuje rozdíly v kulturách napříč kontinenty takovým způsobem jako ona: je známá jako „Ježíšova hvězda“ i „Atatürkova květina“, patří k oslavám čínského Nového roku i k Chanuce.

Ve své domovské zemi Mexiku, kde poinsettii říkají „La Flor de Noche Buena“ - květina Štědrého večera - je s Vánoci spojována už od 16. století.

Mezinárodní „vánoční rostlinou“ se ale stala až začátkem 20. století, a to přímo na hollywoodském bulváru v Los Angeles, kde začala větvičky poinsettií poprvé úspěšně prodávat rodina německých imigrantů. V padesátých letech se už poinsettie pěstovala jako pokojová rostlina.

To této zimní květině otevřelo cestu k lidem v řadě dalších zemí. Rostlina známá jako „Adventsstern“, jinde „Christmas star“ nebo „Stella di natale“ rychle pronikla do domácností v celé Evropě.

Poinsettie

Netradiční bílá barva poinsettii také sluší.

foto:
Poinsettie

Vánoční hvězda

foto:

V Německu je poinsettie neodmyslitelnou součástí vánočních tradic. Díky srdčitým listům a tradičnímu červeno-zelenému zbarvení je ideálním symbolem tohoto svátečního období. Dnes se poinsettie používají jako výzdoba k vytvoření sváteční atmosféry na celém světě, převedším v Evropě, ale také ve Spojených státech nebo Kanadě a v poslední době také v Jižní Africe a Austrálii. Lidé v Indii poinsettie tradičně používají k výzdobě chrámů společně se svíčkami.

Posel Vánoc i Nového roku

Rostlina získává stále více příznivců také ve východoasijských zemích, jako je Čína, Japonsko, Tchaj-wan nebo Jižní Korea, díky stále větší popularitě vánočních oslav v západním stylu, zejména mezi mladými lidmi ve velkých městech. V současné době se tak objevuje jako dekorace i dárek na oslavách japonského nebo také čínského Nového roku, který se tradičně slaví v období mezi 21. lednem a 21. únorem.

V Turecku a Egyptě mají poinsettie dlouhou tradici bez spojitosti s Vánocemi. Atraktivní zimní rostlina se tady pěstovala už v době, kdy ji v Evropě neznali. V Turecku je známá jako Atatürkova květina. Jméno zakladatele současného Turecka, generála Kemala Mustafy známého jako Atatürk (otec Turků), nese proto, že byla jednou z jeho oblíbených rostlin.

V Egyptě se poinsettie pěstovala už v šedesátých letech 19. století. S odkazem na oficiálního „objevitele“ poinsettie, prvního velvyslance Spojených států v Mexiku, Joela Poinsetta, Egypťané rostlinu nazývají „Bent El Consul“, konzulova dcera.

Poinsettie

Co takhle růžová?

foto:
Poinsettie
foto:

Hvězda spojuje národy

Poinsettie jsou dostupné v mnoha různých barvách, druzích a velikostech, k nimž každoročně přibývají další. U poinsettií nezáleží na tom, jaký má kdo vkus, každý si najde tu pravou: šarlatově červenou, jemně růžovou, zářivě růžovou, jasně žlutou nebo vznešenou krémově bílou, dvoubarevně mramorovanou nebo skvrnitou, se zakulacenými nebo vykrojenými listy, křehkou miniaturu nebo okázalý keř.

Jak se o ni starat

Poinsettie

Líbí se vám tato dekorace?

foto:

  • Vhodné místo: Poinsettii vyhovuje světlé teplé místo s pokojovou teplotou mezi 15 a 22 °C. V každém případě je potřeba se vyhnout studenému průvanu. Vánoční hvězdě se nebude dařit ani na přímém slunečním světle nebo v blízkosti topných těles. A ještě jedno upozornění: všechny rostliny vadnou a umírají rychleji, pokud jsou umístěny v blízkosti ovoce a zeleniny.

  • Přiměřená zálivka: Poinsettie potřebují mírně vlhký substrát. Při běžné pokojové teplotě obvykle stačí mírná zálivka jednou za několik dní. V teplejším období, na stanovišti s přímým slunečním světlem nebo v blízkosti topení nesmí rostlině vyschnout kořeny. Na nadměrnou zálivku bude rostlina reagovat žloutnutím nebo dokonce shazováním listů. Přebytečnou vodu z misky nebo květináče proto vždy vylejte. V období květu je vhodné rostlinu jednou měsíčně přihnojovat. Tak bude vaše poinsettie krásná, silná a zdravá.

  • Nejlepší kvalita: Před nákupem se vyplatí pořádně si vybranou poinsettii prohlédnout: husté listoví a žluté květy mezi zbarvenými listy zaručují nejlepší kvalitu. Substrát by neměl být ani příliš vlhký, ani suchý. Na místech prodeje jsou vánoční hvězdy často umístěny u dveří v průvanu - to způsobuje opadávání listů krátce poté, co si rostlinu přinesete domů. Rostliny ze specializovaných prodejen obvykle mají náležitou péči, a jsou proto obvykle dobrou volbou. V zimním období je vhodné rostliny přepravovat zabalené v ochranném papíře a dostat je na teplé místo co nejdříve.