Mazlili byste se s tarantulí či čuníkem?

Zábava 9. února 2017

Normální je mazlit se s kočkou nebo se psem. Případně s křečkem nebo králíčkem. Samozřejmě též lísat se jeden k druhému v rámci druhu homo sapiens. Ale tulit se k praseti či krokodýlovi? A vidíte, lidí s „divnými“ domácími mazlíčky je přitom nepočítaně!

Pes u dveří, kocour na gauči, rybičky v akvárku, andulky v kleci. To je klasika. A pro někoho evidentně taky pěkná nuda. Taková anakonda, štír či alespoň pěkně pichlavý ježek, to je jiná!

Proč by si ale člověk pořizoval něco, co se nedá vzít pořádně do ruky, natož pochovat? Je to snad adrenalin či touha dodat sám sobě na zajímavosti, co lidi vede k tomu, že si pořizují mazlíčky, které pomazlit znamená riskovat málem život?

TY EXOT, JÁ EXOT

Touhu vlastnit exotická zvířata měl člověk už odpradávna. Mocní vládcové se rádi chlubili zahradami plnými tvorů, jež v tamních krajích nikdo nikdy nespatřil a kteří budili obdiv a hrůzu zároveň.

I dnes touží mnoho lidí chovat doma exotická stvoření. Morčata, želvy či králíčci už jim nestačí, a tak hledají nové, netradiční domácí mazlíčky. Třeba chov hadů a ještěrů je populární už léta. Že jsou slizcí a nebezpeční? To druhé snad, to první nikoli.

štír

Sdíleli byste se štírem jeden byt?

zdroj: Thinkstockphotos.com

HADI, ŠTÍŘI, NETOPÝŘI

Přes všechny zažité předsudky je had na dotek suchý a hebký. Kromě toho žádný jiný „mazlíček“ nevyžaduje tak málo péče. Jediné, na co musíte myslet, je, aby měl pořád v misce vodu. Krmit stačí jednou týdně. Další výhodou je, že nemá srst, tudíž nedělá problémy alergikům.

Pokud jste na tom jako já, žádný důvod vás ovšem nepřesvědčí. Jsou tací, jež pohled na vlnící se hadí šupiny uklidňuje, mne ovšem děsí. V některých případech se navíc nemůžu ubránit pocitu, že kritériem výběru je heslo „Čím hrůzostrašnější a nebezpečnější, tím lépe“.

Oblíbení jsou jak gigantičtí škrtiči jako anakondy, krajty a hroznýši, tak druhy smrtelně jedovaté jako velké pouštní zmije, kobry nebo chřestýši. Najdou se i tací, co si doma hýčkají varana či krokodýla nebo kajmana! Bydlet v sousedství takového zapáleného hadomila, tak mě klepne! Zrovna tak jsou populární pavouci, především tarantule. Ani za mák nechápu, že někomu připadají roztomilí a přítulní. Brrr! Tarantule je ale prý klidné zvíře s malým nárokem na prostor.

Existuje jich více než 800 druhů, mezi ty nejoblíbenější patří tarantule chilská, Grammostola rosea, která je extrémně nenáročná. Že je akvárium s rybičkami fádní? Zkuste si do něj pořídit něco méně tradičního. Třeba „vodního dráčka“. Axolotl vypadá spíš jako extravagantní módní doplněk.

Je to chráněný zvířecí druh. Dorůstá do velikosti 35 centimetrů a potřebuje alespoň padesátilitrové akvárium a teplotu 20 °C. Axolotl je obojživelník s výrazně barevnými žábrami a dožívá se průměrně až dvaceti let. Tak toho bych doma mít mohla.

A co celebrity?

  • GEORGE CLOONEY A PRASÁTKO MAX Největší láskou idolu ženských srdcí, herce George Clooneyho, nebyla kupodivu žena, ale prasátko Max. Měl ho 18 let a spával s ním i v jedné posteli.
  • TORI SPELLING A SLEPICE COCO Herečka Tori Spelling má opravdu netradičního domácího mazlíčka - chundelatou slípku Coco. Nosí ji všude s sebou, a navíc je to určitě nejlépe oblékaná slepice na světě, protože Tori jí šije ze svého obnošeného šatstva oblečení a módní doplňky. Coco má celý šatník módních obleků a herečka jí pro chladné večery dokonce upletla pončo.

mazlíčci

Jak se vám líbí vodní dráček axolotl?

zdroj: www.thinkstock.cz

VEPŘÍCI A SPOL.

Ať černá, bílá, růžová, či puntíkatá, miniprasátka patří k stále oblíbenějším mazlíkům. Jsou chytrá, učenlivá a překvapivě i velmi čistotná. Svého pána si oblíbí stejně jako pes, zvládnou i povely jako sedni, lehni nebo ke mně. Můžete je chovat i v bytě, ale určitě ocení zahradu.

A dá se s nimi chodit na procházky. Navíc se dobře snášejí s ostatními zvířaty. Prostě zvíře značka ideál! Ačkoli, jak pro koho... To samozřejmě zdaleka není všechno. Taky vakoveverky, plchové, mangusty, ženetky a skunkové, fenci, mývalové a nosálové, strašilky, obří šneci, ježci nebo kaloni - ti všichni jsou dnes k vidění jako domácí mazlíčci.

Těžko říct, jestli je za tím láska k přírodě, nebo spíš sklon k extravaganci.