Horoskop na rok 2014 pro všechna znamení: Práce a peníze

Zábava 1. ledna 2014

Po dobu celého měsíce ledna vám budeme přinášet komplexní horoskopy pro každé znamení. Začínáme s oblastí práce a peníze!

horoskop

Beran:

O tom, že úspěšní mužové dělají kariéru přes dámy, které jim prokazují přízeň (občas tyto dámy mohou jejich kariéru taky poslat do horoucích pekel, ale o tomto riziku si povídat nebudeme), existuje spousta literatury i spousta vtipů. Ve vašem případě to však v roce 2014 platí více než stoprocentně!

Zejména v prvních dvou měsících roku, kdy se ve vašem sektoru ctižádosti nachází Venuše, byste měli prohlubovat známosti se zajímavými a vlivnými ženami, které jste poznali na vánočním večírku, a měli využívat všech nabídek na posílení vašeho pracovního a odborného renomé, jež z jejich strany padnou.

Pokud máte pracovní partnery, počítejte s tím, že to mezi vámi může drhnout. Váš planetární vládce Mars se totiž až do 26. července nachází ve vašem sektoru smluvních vztahů, což může do dosud plně fungujících partnerství přinášet zbytečný zmatek a ještě zbytečnější spory. Pokud jste uzavřeli nějaké smlouvy a chcete je změnit, dvakrát si to rozmyslete. Po prvním kroku totiž nebude cesty zpět. Zároveň byste si však měli uvědomit, že na světě opravdu nejste od toho, abyste plnili přání lidem kolem sebe a na sebe samotné a své požadavky zapomínali.

I když podnikáte s kamarády nebo s rodinnými příslušníky, trvejte na tom, že budete dodržovat dohody, které jste uzavřeli. Můžete se sice dozvědět, že jste až zbytečně důslední, ale to vám může být jedno. Všechny pracovní a profesní záležitosti byste si měli hlídat zejména kolem 21. dubna a následně kolem 15. prosince. Jde o dny, kdy se Uran dostává do kvadratury s Plutem a kdy vaši kariéru i vaše podnikání mohou ohrožovat události, na jejichž průběh nemáte absolutně žádný vliv.

Možná by bylo dobře, kdybyste si dokázali představit, že se váš dosavadní život otřásl v samotných základech, a dopředu si připravili krizový scénář. Vzhledem k Saturnu, který se pohybuje vaším sektorem majetku cizího, se vám asi nepodaří splatit veškeré dluhy, které máte, ale přesto by bylo dobře, kdybyste své dosavadní dluhy pokud možno snížili a nové nedělali. Stejně tak musíte být opatrní kolem 8. října, kdy se ve vašem znamení odehrává měsíční zatmění. Zapomeňte na to, že byste emoce a city míchali s kariérou!

Pozor si dávejte na všechny důležité dokumenty, ale stejně bedlivě si hlídejte vlastní i firemní počítač. Kdybyste ztratili seznam důležitých zákazníků nebo vlastní nepozorností přišli o celou firemní korespondenci, mohli byste sice litovat, ale situaci by se stejně změnit nepodařilo. Stejně opatrní buďte v této době i při uzavírání dlouhodobých smluv. Neuděláte chybu, když se nespokojíte s právníkem, kterého má váš obchodní partner, ale veškeré dokumenty dáte překontrolovat i člověku, jehož považujete za odborníka zase vy.

Stejně tak buďte opatrní při všem domlouvání ohledně dědictví a darů, které vám poskytuje starší generace. To, že jste rodina, zdaleka neznamená, že se můžete spokojit s ústní dohodou. Nedbejte na příbuzné, kteří vám říkají, že za právníka zbytečně vyhazujete peníze, a trvejte na písemné dohodě!

horoskop

Býk:

Jako člověk, který má ze všeho nejradši finanční stabilitu, se musíte v tomto roce několikrát smířit s dost výrazným zklamáním. Za většinu může Saturn, který se až do samotného konce prosince nachází ve vašem partnerském sektoru.

Vypadá to, že z očekávaného přidání nic nebude, finance zůstanou pod stejným tlakem jako letos, a vám nezbude, než abyste se (alespoň před svými nejbližšími) tvářili jako člověk, který má všechno pod kontrolou.

Když se na přelomu prvního a druhého pololetí náhodou nějaký obnos navíc objeví, přihlásí se o slovo Jupiter, který se mezitím rafinovaně přesune do Lva a který vám pěkně provětrá konto. Pokud si pořizujete nový byt nebo rekonstruujete bydlení stávající, počítejte s tím, že to bude stát podstatně víc, než jste původně zamýšleli. Díky svému hospodářskému talentu máte sice rezervy, do nichž můžete v případě potřeby sáhnout, ale stejně vám to bude rvát srdce.

V práci je potřeba, abyste odložili veškerou skromnost a uvědomili si, že když se nepochválíte vy sami, nikdo jiný to za vás neudělá. Projevte veškeré své sebevědomí, nezapomeňte šéfovi podat podrobný výčet toho, co jste dosud dokázali. Týká se to hlavně období, kdy je Merkur v Kozorohu (je to přelom roku 2013/2014 od 25. prosince 2013 do 11. ledna 2014 a následně od 17. prosince 2014 do konce roku). V obou těchto obdobích se musíte chovat sebevědomě, nebát se zdůraznit přínos, který pro firmu znamenáte.

Kdyby se náhodou stalo a váš aktuální zaměstnavatel omezoval stavy, ukončení svého pracovního poměru se neobávejte. Odstupné, které dostanete, a známosti, které jste v poslední době navázali, vám umožní překonat období, kdy budete hledat nového zaměstnavatele nebo kdy se budete rozhodovat, že se spolehnete sami na své síly a dosud nashromážděné znalosti, vědomosti a kontakty, a začnete sami podnikat.

O naprosto nečekané potíže se však postará Uran, který se nachází ve vašem sektoru tajemství a nevědomých motivů. Do kleští vás stiskne ve chvíli, kdy se vaše náčelnictvo rozhodne, že pracovní kolektiv stmelí tím, že uspořádá víkendový teambuilding (toto nebezpečí hrozí na přelomu srpna a září). Nejdříve budete přemýšlet, zda by nebylo lepší, kdybyste si vymysleli nějakou chorobu, ale nakonec usoudíte, že bude lepší, když pojedete a uděláte si na to, co se tam děje, svůj vlastní názor.

Ke svému údivu zjistíte, že ve firmě fungujete jako neformální lídr, jehož názor je hodně důležitý a na kterého se kolegové ve chvíli, kdy opravdu neví, jak a kam dál, s respektem obracejí. Toto postavení si udržíte i ve chvíli, kdy usoudíte, že jsou aktivity, kterých se účastnit nechcete a nebudete.

Vedení celé akce vaše rozhodnutí kupodivu respektuje a vy s překvapením zjišťujete, že vám projevy vašeho sebevědomí nejenže neublížily, ale naopak vám přidaly cenné body. V dalších měsících se můžete těšit na lana, která vám budou házet všechny za řeč stojící konkurenční firmy. O tom, zda a jak se s nimi domluvíte, byste se však měli poradit s blízkými a vyslechnout jejich názor.

horoskop

Blíženci:

Než začnete tyto řádky vůbec číst a nad kariérou přemýšlet, měli byste se sami sebe zeptat, zda o něco takového vůbec stojíte. Pokud řeknete, že ano, bude se váš rok vyvíjet zcela jinak než u těch Blíženců, kteří podobnou představu zděšeně odmítnou.

Pokud patříte k typům „kariérního Blížence“, měli byste celou první polovinu roku věnovat dotahování starých záležitostí. Pomůže vám v tom Jupiter, který se nachází ve vašem sektoru hodnot vlastních a který vás (občas i dost nevybíravě) upozorní na oblast, které jste dosud dostatečnou pozornost nevěnovali. Využijte šance, které vám dává, přemýšlejte a zkoušejte.

O svých plánech byste zatím neměli mluvit a vůbec už nemusíte shánět lidi, kteří by vám s jejich realizací později měli pomáhat. Uvažujte, studujte, přemýšlejte a z toho, co jste se dozvěděli, vyvozujte závěry.

Občas, když už opravdu nevíte, kam a jak z místa, můžete dát slovo své intuici, která vám práci sice neubere, ale zato vám správně napoví, co dělat, abyste s minimem námahy dosáhli maximálního efektu.

Ve druhé polovině roku, když už bude Jupiter ve vašem sektoru komunikace, se pusťte do realizace všeho, co jste během prvního pololetí vymysleli. Navazujte kontakty, domlouvejte se s lidmi, shánějte spolupracovníky a organizujte týmy. Nikomu nedovolte, aby vám vzal kormidlo z ruky!

Kdybyste vymysleli něco, co považujete za opravdu přelomový nápad, měla by jedna z vašich prvních cest vést za právníkem, který se vyzná v patentovém právu, a hned potom na patentový úřad. To, že jste něco vymysleli, je sice hezké, ale pokud si to patřičně nezajistíte a právně neochráníte, zbudou vám leda tak oči pro pláč.

Akutní nebezpečí sice v tomto směru nehrozí (Jupiter se do přesné kvadratury se Saturnem v roce 2014 naštěstí nedostane), ale přesto by bylo dobré, abyste svými objevy zbytečně neriskovali. Pokud patříte k Blížencům, jimž je ctižádost cizí a kteří jsou nejspokojenější, když mají své knížky a svůj klid, bude se váš život vyvíjet trochu jinak. Hned zkraje roku se připravte na atak, který vás má v práci přinutit, abyste na sebe vzali odpovědnost a povýšili.

Akutní to bude zejména mezi 12. a 30. lednem, kdy váš vládce Merkur pobývá ve Vodnáři. Pokud chcete opravdu odolat a povýšení pro vás nepřipadá v úvahu, budete muset sebrat veškerou vnitřní sílu, protože jinak se to zvládnout nedá. Když se vám to nepodaří, požádejte o půl roku hájení. V takovém případě se nestyďte a obraťte se na lidi, kteří podobnou práci už vykonávají a mají s ní zkušenosti.

Když se umluvit nenecháte, měli byste se alespoň nabídnout, že pro firmu vytvoříte manuál, vnitřní pokyny, skripta pro vnitřní vzdělávání nebo podobný materiál. Jde o práci, kterou je sice potřeba udělat, ale do níž se nikomu nechce, takže vaše aktivita bude přijata s nadšením.

Na svém díle začněte pracovat 7. května, kdy se Merkur dostává do vašeho znamení (je tam do 29. května). Dílo představte veřejnosti mezi 2. a 27. zářím. Merkur ve Váhách je v souladu s Jupiterem ve Lvu a váš triumf je naprosto jistý!

horoskop

Rak:

Peníze jsou v prvním pololetí roku, kdy je Jupiter ve vašem znamení, něčím, co k vám přichází tak samozřejmě, že si to ani neuvědomujete a skoro vůbec si toho nevážíte.

Pokud to zrovna nejsou peníze ve formě hmatatelných šustivých bankovek nebo částka, která sympaticky zdobí vaše konto, nevadí. Během první poloviny roku (až do 16. července) vám mohou do hlavy přicházet i nápady, kterým stačí málo a peníze vám přinesou.

Ve druhé polovině roku, kdy se Jupiter přesune do vašeho sektoru majetku vlastního, byste se měli těšit na situace, které vám umožní, abyste si získané finance vhodně uložili a současně je i rozumně investovali. Nejlepší termíny pro podobné akce budou ve dnech kolem 25. září, kdy se Jupiter, který má na starosti zmnožení vašeho majetku, dostane do trigonu s Uranem.

Rozhodnutí, která pod vlivem tohoto aspektu učiníte, mohou být neskutečně rychlá, ale taky neobyčejně rozumná. Nebojte se rizika, protože planety (včetně Saturnu, který je v partnerském sektoru a zaručí, že vás ti nejbližší podpoří) jsou na vaší straně! Zatím tedy vše vypadá jako procházka růžovým finančním sadem, kde je všechno krásné a kde vás čekají – řečeno slovy klasika – „jen jistoty a sociální pozitiva“.

Pokud patříte k singlům, kteří nemají ani sourozence ani příbuzné a jejichž rodiče spí už dávno sladkým spánkem za hřbitovní zídkou, takže vám do hospodaření nemohou mluvit, může to být i pravda. Většina Raků však takové štěstí nemá!

Ve chvíli, kdy vaši bystří příbuzní hned po Novém roce zjistí, že se vám začalo dařit (a pochopí to nejpozději 5. dubna, kdy se Venuše dostává do altruistických Ryb a kdy pomůžete někomu, kdo to vzdor slibům po celé rodině roznese), nastartují aktivitu. Starší příbuzní nebudou skrblit radami, ti mladší zase usoudí, že se bez jejich pomoci neobejdete, a začnou vám nabízet své služby.

O tom, že příbuzné máte rádi, nikdo nepochybuje, ale tady byste měli aktivovat veškeré rysy kardinálního znamení, jímž nepochybně jste, a dát najevo, že názory jsou jedna věc, ale tady chcete a budete rozhodovat vy.

Můžete se sice dozvědět, že vám peníze vlezly na mozek, ale to je podstatně příjemnější, než kdybyste ve druhé půlce roku zjistili, že se staré peníze rozplynuly a žádné nové, které měly ze slibované spolupráce přijít, se neobjevily. Pokud byste přece jen chtěli s příbuznými spolupracovat, měli byste rozhodnutí odložit až na dny po 2. srpnu.

Po tomto datu pomine vliv kvadratury mezi Marsem a Jupiterem, takže je jisté, že budete situaci hodnotit daleko správněji, než byste ji hodnotili na konci července. Pokud se pracovní kariéry týká, nemáte se čeho bát. Přesto však bude dobré, když překonáte svou obvyklou skromnost a šéfovi občas připomenete, co všechno děláte.

Kdybyste však opravdu chtěli, aby si vaši nepostradatelnost pro firmu (nebo minimálně pro svůj úsek) uvědomil, vezměte si dovolenou mezi 28. zářím a 10. říjnem. Jde o dny, kdy se velmi pomalu jdoucí Merkur točí do zpětného chodu a kdy budete ve své práci nezastupitelní.

horoskop

Lev:

V rámci toho, že je rok 2014 spíše klidný, se nedají velké změny čekat ani ve vaší kariéře. Na svém stávajícím pracovišti, kde jste v podstatě spokojení, pokud vás mezi 23. dubnem a 7. květnem (kdy se v sektoru vaší profesní ctižádosti nachází Merkur) šéf opravdu hodně nenaštve, zůstanete.

O to, abyste se alespoň v prvním pololetí nenudili, se postará Jupiter, který se nachází ve vašem sektoru tajností a neveřejných záležitostí. Může vám přinést peníze, ale vy byste se měli desetkrát rozmyslet, zda je opravdu chcete, a pak je odmítnout.

Peníze, které přináší takto postavený Jupiter (akutní nebezpečí hrozí mezi 29. květnem a 23. červnem, kdy se ve vašem sektoru profesní ctižádosti nachází Venuše) jsou většinou spojeny s podmínkami, které jako člověk dbalý své cti přijmout nemůžete.

Pozor si v tomto směru dejte i na dosud nejlepší kamarády. Když přijdou s tím, že je potřeba, abyste v rámci svých pravomocí nad něčím přimhouřili oko nebo se rovnou tvářili, že něco nevidíte, přerušte s nimi hovor dřív, než bude pozdě.

Nezapomeňte, že se Jupiter ve druhé polovině července přesunuje do vašeho osobního sektoru, takže je skoro jisté, že to, co se v první polovině roku podařilo úspěšně utajit, vyjde přes veškerou snahu všech zúčastněných najevo.

Ohledně peněz se není čeho bát, protože vám nic dramatického nehrozí. Hypotéku nebo jiné půjčky splácíte bez potíží a pravidelně. Pokud máte spotřebitelský úvěr, který vás stojí víc, než vás baví, využijte dnů mezi 15. srpnem a 2. zářím (Merkur prochází vaším sektorem majetku vlastního), úvěr jednorázově splaťte a sami sobě slibte, že si hned tak nějaký neotevřete. (Můžete mít sice sklon tvrdit, že si už nikdy žádný neotevřete, ale máte dostatek životních zkušeností a víte, že se nikdy nemá říkat nikdy.)

Dalším zajímavým obdobím, které budete muset zvládnout, je období kolem Vánoc, kdy se velmi pomalu jdoucí Uran ve vašem sektoru dalekých cest obrací do zpětného chodu (21. prosince). Je celkem jisté, že na poslední chvíli usoudíte, že Vánoce v Česku jsou nudné, a rozhodnete se, že své milované vytáhnete někam, kde je písek žhavý, palmy zelené a od příjemně teplého moře věje vlahý vánek.

Kdybyste však náhodou chtěli počítat a rozhodli se, že tomuto impulzu nepodlehnete, bude to jenom dobře. Proti vaší zamýšlené akci by se postavily zejména děti, které mají na zimní prázdniny své plány, do kterých pobyt u moře opravdu nezapadá. Proti se skoro jistě postaví i váš partner, jenž vám vysvětlí, že pobyt u moře není v prosinci tím nejlepším, protože po návratu je kvůli rozdílům teplot zaručené respirační onemocnění.

Když si pak spočítáte cenu letenek, která kolem svátků stoupá do nadoblačných výšek, přehodnotíte své plány i vy. I když jste s Uranem obvykle kamarádi a dobře víte, že realizace nápadů, které vám přihrává, přináší většinou prospěch, v tomto případě vycouváte a dobře uděláte. Po Novém roce navíc s radostí zkonstatujete, že svátky doma byly přece jen nejlepší!

horoskop

Panna:

O to, zda vyděláte peníze, alespoň v prvním pololetí strach mít nemusíte, o to, jak a kam je investujete, se budete muset starat. Od konce roku 2013 do 26. července, kdy ve vašem sektoru financí vlastních pobývá Mars, bude peněz sice dost, ale zároveň se (alespoň v prvních dvou měsících roku) objeví spousta kanálů, jimiž budou utíkat.

O něco se postarají vaše milované děti, které vám navrhnou, že jim místo vánočních dárků máte dát peníze, které posléze utratí v novoročních výprodejích za to, co se jim opravdu líbí. Vánoční tradice to sice není, ale jako rozený pragmatik budete s tímto řešením souhlasit.

O další problém se postará pozvánka na velkou společenskou událost (ples nebo firemní večírek vašeho obchodního partnera), na kterém musíte vypadat opravdu skvěle. Využijte svého až démonického šarmu, o nějž se vám až do 23. prosince stará Saturn ze Štíra, a pořiďte si roucho, které je sice nejméně o řád dražší, než si kupujete normálně, ale které je zase tak nadčasové, že v něm budete vypadat skvěle i v několika příštích sezonách.

Zároveň si uvědomte, že peníze, které do svého outfitu dáváte, nejsou zbytečně utracené, nýbrž moudře investované! Nezapomeňte si pořídit náležité doplňky, které vám stylově sedí a které dodají vašemu vzhledu to správné vyznění.

V březnu sice hlavní společenská sezona skončí, ale to vůbec neznamená, že vaše starosti s vhodnou komoditou, do které byste mohli investovat, končí. Jako životní praktik máte za to, že by bylo dobré investovat do nemovitostí nebo pozemků, které hodnotu většinou neztrácejí.

Pokud patříte k lidem, jejichž dosud nesplněným snem je vlastní zahrádka nebo domeček se zahrádkou, můžete si svá přání splnit dřív, než byste to vůbec považovali za možné. Stačí, když využijete Saturn ve svém komunikačním sektoru (neprodává někdo ze starších přátel nebo z přátel vašich rodičů nemovitost, na jejíž údržbu už nestačí?) a následně požádáte partnera, jemuž dáte podrobné instrukce, aby se místo vás ujal vyjednávání (zlomíte tím hrot Neptunu ve vašem domě smluvních vztahů, a předejdete tak situaci, kdy byste se nechali okouzlit psím vínem, jímž je váš vysněný domeček porostlý, aniž byste se zajímali o stav budovy, která je pod ním).

Pokud budete kupovat, měli byste se předem rozhodnout, jak do svých plánů zapracujete Jupiter, který se 16. července dostává do vašeho sektoru tajemství a věcí skrytých. Velmi dobře si rozmyslete, zda podlehnete tlaku prodávajícího a blízkých, kteří vám říkají, že nemá cenu platit veškeré poplatky, za něž utratíte peníze, jež budete ještě potřebovat.

Jde o možnost, která vás na jednu stranu může sice lákat, ale na druhou byste si měli uvědomit, že s sebou nese nebezpečí průšvihu, který by vám v dalších letech mohl přinést nemalé starosti. Nezapomeňte, že se ve druhé polovině roku 2014 do opozice k vašemu Neptunu v oblasti smluvních vztahů postaví Jupiter, který bude sice ve vašem znamení, ale který zároveň vytáhne na světlo všechna tajemství včetně těch, na něž jste už dávno zapomněli.

horoskop

Váhy:

S penězi a s majetkem vůbec je to v tomto roce neobyčejně zajímavé. Jupiter z vašeho sektoru ctižádosti se bude starat, aby jich alespoň v první polovině roku bylo dost, ale zároveň se ke slovu přihlásí Saturn, který až do 23. prosince pobývá ve vašem sektoru majetku vlastního a který zase zařídí, abyste zbytečně neutratili ani korunu.

Pokud chcete žít s planetami v souladu, budete sice vydělávat (Jupiter neslibuje naplano!), ale vydělané peníze hned přemístíte do rozvoje firmy, do stavebního spoření, zaplatíte si za to kurz, kde máte získat chybějící znalosti, nebo za ně děti vyšlete na studia do ciziny.

V každém případě se připravte na stav, kdy vaším účtem budou protékat poměrně velké částky, ale ani se tam neohřejí a vy je už budete směrovat jinam. Může váš však potěšit, že vaše finanční hospodaření bude vyvážené, ani jednou za rok se nedostanete do minusu a vůbec nehrozí, že byste neměli na existenci.

O pokušení se vám ve druhé polovině roku, kdy se už Jupiter bude nacházet ve vašem sektoru přátel, postarají kamarádi. Je docela možné, že vám nabídnou ke koupi chatu (auto, obraz, investiční zlato – nehodící se škrtněte) a budou chtít, abyste si ji od nich koupili.

V takovém případě uděláte dobře, když se ze všeho nejdříve poradíte s partnerem. Uran, který se celý rok nachází ve vašem partnerském sektoru, dá vaší polovičce bystrý zrak a zaručí, že prohlédne všechny podrazy, které by se za zdánlivě korektní nabídkou mohly skrývat. Pokud to, co vám partner řekne, vezmete v úvahu a taky se podle toho zařídíte, nebudete litovat.

O to, abyste měli peněz víc než dost, se mohou starat i náhončí nejrůznějších multilevelů. Je docela možné, že absolvujete pár setkání, v nichž vám vysvětlí, jak by bylo skvělé, kdybyste prodávali cokoliv od nádobí přes parfémy po diamanty, abyste nakonec moudře usoudili, že vaše životní cesta vede jinudy.

Ohledně pracovní kariéry je situace složitější. Pokud aspirujete na vyšší místo, bylo by rozumné, kdybyste situaci popohnali tak, aby bylo všechno během prvního pololetí hotovo a dohody uzavřené. Pokud by se celá záležitost protahovala a přešla až do druhého pololetí, je docela možné, že se ke slovu dostane Pluto ze sektoru rodiny (vašim blízkým konečně dojde, že by vaším pracovním povýšením přišli o pohodlí, které jim vaše domácí aktivity zaručují, a začnou proti němu brojit) nebo Jupiter ze sektoru přátel.

V takovém případě by se ozval kamarád, který by vám vysvětlil, že je vás na podobnou práci škoda, a začal vás přemlouvat, abyste šli pracovat k němu. Rozpor, do kterého by vás dostal, by si vůbec nevyčítal. Navíc není jisté (Jupiter je od chvíle, kdy vkročí do Lva, v kvadratuře se Saturnem), že by své sliby dodržel a nenechal vás na holičkách přesně ve chvíli, kdy byste vy za sebou definitivně spálili poslední most.

V práci si dále celý rok musíte dávat pozor na šéfovy kamarády, kteří z vás chtějí vytahat vaše zkušenosti, aby pak chodili a říkali, že by se firma bez vás mohla klidně obejít, ale s tím naštěstí zacházet umíte…

horoskop

Štír:

Na bouřlivý rozvoj své kariéry si musíte počkat až do druhého pololetí, kdy se do vašeho sektoru profesní ctižádosti dostává Jupiter, ale zase si můžete být jistí, že se potvrdí přísloví: Kdo si počká, ten se dočká! V první polovině roku však na vaši kariéru pozitivně působí Neptun z Ryb, který vytváří s Jupiterem z Raka živlový trigon.

Je možné, že se váš miláček, který se na to, jak se trápíte, už nemůže dívat, aktivizuje (ale stejně tak je možné, že to bude tajný ctitel, o jehož existenci nemáte dosud ani tušení) a mezi svými známými a příbuznými objeví toho správného strýčka, jehož jediné slovo bude stačit, aby se věci daly do pohybu.

Kdyby nastala chvíle, v níž zjistíte, že se s vaším názorem počítá a že se o vás uvažuje jako o možném adeptovi na místo, o němž jste zatím mohli jenom snít, nepřemýšlejte, co za tím je, ale buďte rádi, že se k vám štěstí zase jednou obrátilo jasnou tváří.

O to, že byste se nedozvěděli, kdo za tím vším stojí, mít strach nemusíte. Zatmění, které se 29. dubna odehrává ve vašem partnerském sektoru, vytáhne na povrch věci skryté a identitu vašeho dosud tajemného dobrodince spolehlivě odhalí. Pokud se peněz týče, bude na ně první pololetí roku překvapivě bohatší než pololetí druhé.

Nezapomeňte, že vládcem vašeho sektoru majetku vlastního je Jupiter, který se až do 16. července nachází v Raku, odkud vám poskytuje velice slušné finanční zázemí. Týká se to nejen peněz, které si vyděláte vlastní prací, ale i odměn, jež přijdou za organizaci různých kurzů, za vyučování nebo které jsou podíly na nejrůznějších autorských právech.

Mohou se k nim navíc přidat i dary, které sice akutně nepotřebujete, ale které se z ohledu na osobnost dárce nedají odmítnout. Vzornou platební kázeň prokazují i vaši dlužníci, kteří splácejí v termínu a opravdu se snaží, abyste si neměli na co stěžovat.

O jediný problém, který můžete v práci a při budování kariéry mít, se stará Saturn, který až do 23. prosince prochází vaším znamením. Jde o planetu, která se spokojí jen s tím, co vyhoví jejím nemalým nárokům, takže hrozí, že si nebudete věřit – a to zcela zbytečně.

Je dobře, že se snažíte odevzdávat práci ve stavu více než stoprocentním, ale taky by byla škoda, kdybyste Saturnu podlehli natolik, že by vás zbytečně připravoval o odvahu. Pokud vás čeká obtížná zkouška, ostrý test vašeho projektu nebo jiná podobná náročná záležitost, bude lepší, když zariskujete a půjdete tam – a to i v případě, kdy máte dojem, že máte v hlavě zcela vymeteno.

Když budete rozhodující moment stále odmítat, může se stát, že se ke zkoušce nikdy nedostavíte a vaše vědomosti nedostanou ten správný štempl. Na jejich kvalitě to sice nic neubírá, ale předem vás to diskvalifikuje v zaměstnáních, kde se vyžaduje právě to vysvědčení, které vy mít nebudete.

Neriskujte situaci, že se v říjnu 2015, kdy Saturn bude definitivně ve Střelci, proberete a zjistíte, že jste propásli šanci, na kterou musíte čekat až do dalšího návratu Saturnu do Štíra – tedy dalších skoro třicet let.

horoskop

Střelec:

O vaší kariéře rozhoduje Merkur, který je přirozeným vládcem vašeho sektoru profesní ctižádosti. Pokud ho chcete pořádně využít, musíte se připravit na situace, kdy je potřeba, abyste se ničeho nebáli a veřejně se vyjadřovali nejen k tomu, čeho jste dosáhli, ale i ke svým dalším záměrům.

O to, abyste za své aktivity dostali nejenom veřejnou pochvalu, ale i patřičné peníze, se postará Venuše, která se od listopadu 2013 do 5. března 2014 nachází ve vašem sektoru majetku vlastního. Její přítomnosti můžete využít nejen k posílení svého vlastního majetku, ale i k podání žádosti o granty a jiné zdroje, které vám mají přispět k dosažení cílů, jež jsou pro jednotlivce nemožné.

Při sepisování žádosti se nebojte oslovit lidi, kteří podobnou žádost nedávno podávali, a požádat je o pomoc. Navíc je docela možné, že při svém hledání zakopnete o dobrého kamaráda nebo bývalého spolužáka, který vám pomůže daleko víc, než by podle výčtu svých povinností měl.

Využijte nově navázaného kontaktu a zeptejte se ho na všechno, co potřebujete vědět! Můžete si být jistí, že informace, které dostanete, jsou správné a to, že by se na poslední chvíli nějak zásadně měnily, nehrozí.

Stejně rozumně se musíte chovat ve chvíli, kdy jde o majetek cizí, který máte nějakým způsobem ve správě nebo za nějž jste zodpovědní. Nenechte se svést svým vládcem Jupiterem, který je až do 16. července v Raku, a v žádném případě neuvažujte o firemním majetku jako o něčem, na co máte nárok. Počítač užívejte výhradně k pracovním účelům a veškeré nainstalované hry pro jistotu smažte. Na internet choďte výhradně na stránky, které se vztahují k tomu, co právě děláte.

Pokud máte služební auto, předem si domluvte, jak a zda ho smíte používat pro soukromé účely. Patrně se dozvíte, že jste nesnesitelný kverulant, ale pořád je to lepší, než kdybyste se časem zahlédli na první stránce novin, kde budete popsáni jako největší korupčník roku (je to sice přehnané, ale váš sektor peněz cizích má v první polovině roku pod palcem Jupiter, který má přehánění v popisu práce).

Stejně opatrně byste se měli chovat ve chvíli, kdy vám v práci nabídnou zástup za kolegu, který je dlouhodobě v zahraničí nebo nemocný. I když vám budou vysvětlovat, že není potřeba, abyste prováděli oficiální převzetí s podpisem předávacího protokolu, nedejte se umluvit. Trvejte na pořízení řádných dokumentů a pro sebe si nechte udělat jednu vlastní kopii.

Musíte sice potlačit svou přirozenou velkorysost, která vám navíc říká, že byste kolegům měli věřit, ale s tou byste si měli umět poradit. Ve chvíli, kdy se váš vládce Jupiter dostane v červenci do Lva, a tedy do vašeho duchovního sektoru, se dá čekat nálet nejrůznějších kontrolních úřadů.

Už od poloviny července byste tedy měli mít nachystané veškeré dokumenty, starat se, abyste v nudné úřednické práci neměli žádné resty a aby bylo všechno v pořádku přesně podle štábní kultury. Musíte se sice hodně překonat, protože zápas s úředními papíry vaším koníčkem není, ale jinak to opravdu nejde.

horoskop

Kozoroh:

I v oblasti práce, peněz a kariéry se budete v celém prvním pololetí potýkat s rozpory, které vyvolal velký kvadrát v kardinálních znameních. Musíte přemýšlet v širších souvislostech a rozhodovat se ne podle toho, co chcete, ale podle toho, co je taktické.

Ve vašem sektoru profesní ctižádosti stojí od začátku prosince 2013 až do 26. července 2014 Mars, který před vás staví dilemata, s jejichž řešením nemáte ani ty nejmenší zkušenosti. Pokud se stane a váš nadřízený odejde, nikdy nesmíte říct, že o takto uprázdněné místo nemáte zájem.

Může být pravda, že si svého klidu vážíte a hodně neradi byste ho měnili, ale když boj o povýšení vzdáte, vzdáváte tím zároveň šanci jakkoliv ovlivnit další pracovní osud svůj i svých kolegů. Riskujete, že na místo vašeho nynějšího celkem snesitelného šéfa přijde někdo, kdo rychle pochopí, že ho odborně i lidsky nejméně o hlavu převyšujete, a začne dělat všechno pro to, aby vám dosavadní práci znechutil a z místa vás vyštípal.

Klid mít nebudete (o to se už postará) a nespokojení budete i po finanční stránce, která se záhy pohorší. Pokud půjde o trochu rafinovanějšího člověka, bude se tvářit, jako byste byli jeho nejlepší kamarád a pravá ruka, aby vám pak dal úkol, který je nesplnitelný. Když ho nezvládnete, bude se sice tvářit účastně, ale za vašimi zády bude trousit poznámky o tom, že vás bývalý šéf přeceňoval a že nejste zdaleka tak dobří, jak si myslel, že jste.

Jde o značně neurčité řeči, které má pod patronátem Neptun ve vašem sektoru komunikace a proti nimž se nelze nijak účinně bránit. Když párkrát zjistíte, že se přes veškerou svou snahu nezavděčíte, sami usoudíte, že bude lepší, když bez dalšího boje vyklidíte pole a budete hledat štěstí jinde. Navíc je docela možné, že váš nový nadřízený má příbuzného nebo kamaráda (nebo člověka, jemuž je zavázán za něco jiného) a potřebuje, abyste odešli, protože ho hodlá upíchnout na vaše místo.

V každém případě hned na začátku roku zvažte, zda budete kromě své práce řešit ještě intriky, jimiž v hloubi duše opovrhujete a které vás jenom zdržují, nebo se rovnou dáte do boje o uprázdněné šéfovské místo.

Pokud jde o záležitost, která se má uzavřít během prvního pololetí, měli byste využít Jupitera, který se až do 16. července pohybuje vaším partnerským sektorem, a jít do toho. Podporu pro své snahy najdete nejenom u pracovních kolegů, ale i u svých nejbližších. Když jim popíšete situaci a nastíníte možný vývoj, sami usoudí, že chvíle, kdy byste zůstali apaticky sedět na zadku, by byla vaší profesní i morální sebevraždou.

O tom, že jste se rozhodli správně, se přesvědčíte nejpozději mezi 15. srpnem a 2. zářím, kdy Merkur prochází znamením Panny a kdy se objektivně potvrdí, že jste si z nabízených možností vybrali tu nejlepší. Důsledkem budou i peníze, které přijdou sice až na samém konci roku (tedy v době, kdy váš vládce Saturn poprvé nakoukne do Střelce).

Půjde o sympatickou částku, která vám umožní plánovat budoucnost s daleko větším rozmachem než dosud.

horoskop

Vodnář:

Pokud nahlas tvrdíte, že o peníze nestojíte, protože kazí charakter, a na kariéře nepracujete, protože byste nemohli dělat to, co děláte nyní a co vás baví, bude pro vás rok, na jehož prahu stojíte, rokem vpravdě zaslíbeným.

O to, abyste se v kariéře nikam nevyšvihli a lidem kolem sebe zbytečně nedokazovali, že se mýlí, se až do 23. prosince stará Saturn. Pokud chcete v práci prosazovat něco, co považujete za rozumné, a co by dokonce mohlo mít za následek vaše povýšení, určitě se najde někdo, kdo si vaše zásluhy dokáže přivlastnit a převede je na své konto.

Kdyby se náhodou nikdo takový neobjevil, ani pak není nic ztraceno. O to, aby v celé záležitosti nastaly neskutečné průtahy, se postará váš nadřízený, který usoudí, že jde o drahý experiment s hodně nejistým výsledkem. Pikantní finále pak přinese rok 2015, kdy se Saturn dostane do Střelce a kdy zjistíte, že vaše firma za drahé peníze kupuje jen lehce modifikovaný postup, který jste vymysleli vy a který tak rozhodně odmítla.

Kdybyste však měli pocit, že je váš nápad opravdu dobrý, neváhejte a nechte si ho patentovat. Přinese vám to sice starosti, s nimiž nemáte zkušenosti, ale zase se vyhnete situaci, kdy byste se zbytečně museli smiřovat s opravdu hořkou porážkou. Pokud by se náhodou stalo a vy měli dost peněz pro začátek, můžete zvážit i rozjezd samostatného podnikání.

Nedejte na lidi, kteří vám říkají, že je to velké riziko (je to zbytečné, protože to víte i bez nich), a po poradě se svým astrologem vyberte podle svého horoskopu vhodné datum, kdy můžete začít. Z obecného hlediska je vhodný termín, kdy je Merkur ve Váhách, což je v roce 2014 mezi 2. a 27. zářím.

Kdyby se vás výše uvedené řádky netýkaly, zbývají finance, jimiž se jako každý jiný člověk musíte zabývat soustředěně a odpovědně. O to, aby situace nebyla zdaleka jednoduchá, se stará Neptun, který se celý rok nachází ve vašem sektoru majetku vlastního a který trochu mlží a komplikuje odhad situace.

Navíc je docela možné, že vám do cesty pošle lidi, kteří nic neudělali, ale velice rádi by se přiživili na tom, co jste udělali vy. Nezapomeňte, že jste sice dobří, ale podvodníci, kteří se mohou objevit, jsou ještě daleko vychytralejší. Nenechte se vehnat do účasti na zdánlivě výhodné investici, o svých finančních záležitostech se s nikým cizím nebavte.

Jako moru se vyhýbejte účasti na nejrůznějších předváděcích akcích, a pokud zatoužíte po něčem, co sice nepotřebujete, ale opravdu chcete, dobře se rozmyslete, zda si to chcete pořídit i za cenu úvěru. Pozor si dávejte i ve chvíli, kdy vás kamarád požádá, abyste při jeho aktivitách fungovali jako ručitelé. Velice dobře si rozmyslete, co mu odpovíte, a pro jistotu odmítněte.

V roce 2014 sice bylo všechno v pořádku a váš kamarád by celkem dobře platil, ale ve chvíli, kdy by se Saturn dostal do Střelce (poprvé tam nakoukne 23. prosince 2014) a kdy vytvoří živlovou kvadraturu s Neptunem, by spustil zbytečné komplikace. Pokud se jim chcete vyhnout, bude lepší, když podobnou žádost odmítnete.

horoskop

Ryby:

Stará pravda říká, že když peníze nejsou, je to problém, ale když peníze jsou, bývají s tím starosti ještě větší. Díky Uranu, který se celý rok pohybuje ve vašem sektoru majetku vlastního, se dá čekat, že si obou těchto pólů užijete vrchovatě.

Uran je totiž od prosince 2013 až do 26. července 2014 v opozici s Marsem ze sektoru vašeho majetku cizího a vy se můžete těšit na řádné turbulence. Toho, že by mohla přijít situace, kdy by peníze nepřicházely, se bát nemusíte. Přijdou a bude jich většinou i o trochu více, než jste čekali. Přesně ve chvíli, kdy se však dostanou na účet, vznikne situace, která vám je zase odčerpá.

Péči bude vyžadovat auto, je možné, že budete muset koupit novou pračku nebo jiný nutný domácí spotřebič. Své si vyžádají i kroužky, které slouží ke vzdělání vašich dětí. A když bude už všechno zdánlivě v pořádku a vy se začnete těšit, že konečně něco ušetříte, onemocní vaše domácí zvíře a vy budete muset platit veterináři.

Na trochu finanční stability se můžete těšit až ve druhé polovině roku. Uran vám bude posílat peníze pořád nerovnoměrně a vy s tím nic nenaděláte. Jde o to, že se lidé, kteří vám mají platit, a možná i váš zaměstnavatel občas dostávají do druhotné platební neschopnosti, kdy jim zase neplatí ti, co by platit měli.

Z lidského hlediska vám jich může být líto, ale to vaše účty nezaplatí. Pokud je po vašem boku Panna, Štír nebo Kozoroh, můžete se navíc těšit na kázání, která od nich budete dostávat. Zrozenci z výše uvedených znamení totiž nechápou, že někdo může neplatit, a kasají se, že by s nimi na vašem místě zatočili jinak. Samozřejmě je to nesmysl, ale to rozvášněnému partnerovi budete jen těžko vysvětlovat.

Když si navíc připočítáte občasnou poznámku o tom, že nebýt vaší polovičky a jejích rezerv, šli byste už dávno o žebrácké holi, je jasné, že vás občas čekají chvíle opravdu nelehké. Naštěstí se vždycky alespoň jednou v měsíci (jde o období, kdy luna prochází Beranem, což má na vaše finance příznivý dopad) dostanete do situace, kdy získáte jednorázovou práci, která je celkem slušně placená a kde s vyplácením nejsou potíže.

Nejde o kdovíjaké sumy, ale přesto to je částka, která vám umožní zalátat ty největší díry a předejít zbytečným domácím diskusím. Pokud se kariéry a vašeho pracovního postavení týče, uděláte dobře, když na nich začnete soustředěně pracovat ještě letos – tj. v době, kdy se Saturn pořád ještě nachází ve Štíru. Pokud pracujete ve firmě se zahraničním majitelem, nebraňte se ani stáži ani pracovnímu pobytu v zahraničí. Je docela možné, že šéf tímto způsobem testuje nejen vaši flexibilitu, ale i schopnost odolávat v jiných podmínkách, než jsou ty, v nichž každý den pracujete.

Vás navíc překvapí možnosti, které kolegové v zahraniční centrále mají, a možná i začnete uvažovat, že byste se tam mohli přesunout natrvalo. V každém případě je však potřeba, abyste veškeré změny, které mají vaši kariéru posunout dopředu, uskutečnili už v roce 2014, neboť v roce následujícím to už nebude zdaleka tak jednoduché.