Horoskop na rok 2014 pro všechna znamení: Láska a vztahy

Zábava 15. ledna 2014

Tak upřímně, neříkejte, že vás nezajímá, jaký bude rok 2014 z hlediska vztahů a lásky. Přečtěte si, jak to s vámi podle znamení horoskopu vypadá.

horoskop

Beran:

Rok, na jehož prahu stojíte, bude pro vztahy velice důležitý, pro mladší generaci možná až rozhodující. Přesto – nebo možná právě proto – byste se měli připravit na některá úskalí, jež vám hvězdy servírují. První úskalí začínáte obeplouvat ještě před koncem roku 2013 a jeho vliv pomine až 5. března 2014.

Váš planetární vládce Mars bude v této době ve Váhách (kde navíc vydrží až do konce července), Venuše v Kozorohu, Uran ve vašem vlastním znamení a Jupiter ve Váhách. Jde o opravdu náročný aspekt, který všechny vztahy důkladně proklepne.

Neustále přemýšlíte, zda vás partner zbytečně neomezuje, a o svou svobodu bojujete za jakoukoliv cenu. Mars ve vašem partnerském sektoru se stará o každodenní boje, Venuše v Kozorohu vás nutí přemýšlet, zda vás partner, kterého máte doma, dostatečně zajistí, a zda by vám s někým jiným nebylo lépe.

Jupiter ve vašem sektoru rodiny vás nutí k praktickému uvažování nad dalším životem, které nemá s romantickou láskou vůbec nic společného. A když se k tomu přidá vliv Uranu z vašeho znamení, který vás nutí k jednání, jež lze bez přehánění označit jako nerozumné, je jasné, že toho budete mít až nad hlavu. Snažte se vyhýbat hádkám, nemyslete si, že musíte mít za všech okolností poslední slovo.

Ego vás může hnát k řešení, které sice vypadá jako vystřižené z amerického filmu, kdy hlavní hrdina odchází v záři zapadajícího slunce, ale pokud byste se k takovému řešení rozhodli, velice rychle byste litovali. Vsaďte na zdravý rozum a předtím, než pronesete rozhodující slovo, se naučte v duchu počítat do deseti. Ve chvíli, kdy se 5. března Venuše dostane do Vodnáře, naštěstí nabere vrch přátelství, které mezi vámi a vaším partnerem je, a situace se den ze dne uvolní.

Další pozitivní impulz přijde v květnu, kdy Venuše prochází vaším znamením a kdy se přesvědčíte, že máj je doopravdy lásky čas. Pokud chcete dát někomu najevo, jak moc ho milujete, počkejte si na vlahý májový večer. Pokud využijete intuici, vyberete chvíli tak, že nebude ani potřeba, abyste mluvili, protože vám vaše drahá polovička všechno potřebné vyčte z očí. Delší období štěstí vás čeká od 16. července až do konce roku. Do vašeho sektoru romantických lásek se dostává Jupiter, který se postará, abyste se opravdu nenudili!

K zástupu vašich dosavadních ctitelů se přidá pár nových, kteří nebudou zastírat, že jste pro ně tím nejdokonalejším člověkem na světě. Pocit, že je všechno na té nejlepší cestě, budete mít zejména ve dnech mezi 12. srpnem a 5. zářím, kdy znamením Lva prochází Venuše. Rozhodujícím dnem, který může ovlivnit celý váš další život, je však 25. září, kdy Jupiter vytvoří trigon s Uranem ve vašem znamení.

V citech se budete rozhodovat rychle a od dobrých kamarádů se můžete i dozvědět, že oni by na vašem místě nikdy tak neriskovali. Odměna za vaše rozhodnutí přijde mezi 16. listopadem a 10. prosincem, kdy bude Venuše ve Střelci a kdy se všechny kousky vašeho životního puzzle dostanou na místa, kde mají být a kde je jim velice dobře.

horoskop

Býk:

Láska? Sem s ní! Pokud jste měli až dosud pocit, že na vás Venuše zapomněla, můžete si být jistí, že se váš názor na danou problematiku už s úderem novoročních hodin změní! První signály toho, že život má kromě spousty negativ i svá nepochybná pozitiva, jste mohli vnímat už koncem minulého roku a teď se můžete těšit na skvělé finále.

Venuše, která se na začátku listopadu 2013 dostala do Kozoroha, kde k vaší velké radosti pobude až do začátku března 2014, se postará, aby se stojaté vody vašeho citového života alespoň trochu hnuly. Nebojte se navazování nových známostí, přihlaste se na internetové seznamky a vůbec posilujte vztahy, které v posledních dvou měsících minulého roku vznikly.

Odložte veškeré komplexy, přestaňte si myslet, že vám štěstí nekvete. Dosud to sice mohlo platit (nebo jste si to alespoň mohli myslet), ale teď už k tomu nebudete mít důvod. O to, aby vztahy, které vzniknou, byly nejen opojné, ale i trvalé, se postará Saturn, který je až do samého konce prosince ve vašem partnerském sektoru. Pokud se stane a váš nový objev začne po několika schůzkách mluvit o společném životě, nebo dokonce o svatbě a o dětech, neříkejte, že to žene zbytečným kvapem, ale hned se rozhodněte, zda pro vás podobný scénář budoucích věcí přijatelný je, nebo není.

Pokud ano, začněte chystat veselku, pokud ne, stáhněte se dřív, než dotyčnému zbytečně ublížíte. O to, aby vaše štěstí s odchodem Venuše z Kozoroha (5. března) neskončilo, se postará Jupiter, na jehož přízeň se můžete spoléhat až do 16. července. Pod jeho vlivem nabudou společenské kontakty intenzity! Dokonce se může stát, že na jednom z takových setkání padne nabídka na společnou cestu, která vás zavede tam, kam jste se vždycky chtěli podívat, ale dosud jste neměli nikoho, kdo by tam s vámi vyrazil.

Pokud však chcete, aby všechno dopadlo dobře, měli byste mezi 26. červencem a 13. zářím ve vztazích hodně opatrně našlapovat. Jde o týdny, kdy je Mars ve vašem partnerském sektoru a kdy každé slovo, které na adresu svého partnera pronesete, bude vnímat se zdvojenou intenzitou. Nepočítejte s tím, že partner ví, že svá slova myslíte dobře, a nespoléhejte na jeho trpělivost.

Trpělivý sice je, ale všechno má své meze. Když svůj tlak na něj přeženete, může se zapřít a vy mu už přes veškeré své nasazení nedokážete vysvětlit, že jste to mysleli dobře. Od druhé poloviny července, kdy se Jupiter přesouvá do Lva, se můžete dostat do situace, kdy s hrůzou zjistíte, že vztahy ve vaší rodině vypadají zcela jinak, než jste si až dosud mysleli. Je docela možné, že pak usoudíte, že řešením bude nový citový vztah, který se rozhodnete co možná nejdříve navázat.

Problém je však v Saturnu ve vašem partnerském sektoru, který s výše uvedeným Jupiterem vytváří živlovou kvadraturu a který vás donutí, abyste touhu po vzrušení z nelegální lásky položili na oltář rodinné stability. Naštěstí si i v zamilovanosti zachováte chladnou hlavu a usoudíte, že takové řešení není příliš příjemné, ale zato je neobyčejně moudré.

horoskop

Blíženci:

I když si říkáte, že láska pro vás nic není a vášně, které by ji měly provázet, ve vás budí spíše hrůzu, v roce 2014 se jim nevyhnete. Postará se o to Venuše, která se od listopadu 2013 až do 5. března 2014 nachází ve vašem sektoru vášní, sexu a erotiky (a pod pěkně napěťovými aspekty!).

Pokud jste si až dosud mysleli, že se vám city, kdy nevíte, kde máte hlavu, vyhýbají, a pokud jste se takto postiženým lidem dokonce vysmívali, dostanete spravedlivou odplatu. Člověk, do kterého se v tomto období zamilujete, vám dá poznat vrcholy lásky, ale i propasti, do kterých se vás pokusí shodit – samozřejmě jen proto, aby vás následně mohl vylovit zpět a ještě jednou vám ukázal, jak vypadá nebe. Pokud si chcete užít něco, na co byste mohli později vzpomínat jako na největší vášeň a zároveň největší noční můru svého života, vrhněte se dotyčnému do náruče.

Pokud si však sami sebe vážíte a chcete žít nejen ve vášních, ale i v pohodě, měli byste s hledáním a nalézáním lásky počkat až na dny od 23. června do 18. července, kdy bude Venuše procházet vaším znamením a kdy se máte na co těšit. O to, abyste si člověka, kterého v tomto období získáte (bude sice krátké, ale ve vztazích a v lásce velice intenzivní) udrželi, se postará Jupiter, který se 16. července dostává do vašeho komunikačního sektoru.

Láska, kterou jste začali cestou flirtu a erotického okouzlení, se velice rychle změní v cit, kde bude hrát důležitou roli komunikace. Budete spolu mluvit, můžete se i hádat a vyměňovat si názory (občas i dokonce dost hlasitě), ale na první pohled je jasné, že se spolu nebudete ani chvíli nudit. Logickým důsledkem vašeho neustálého mluvení bude změna, kterou odstartuje přechod Saturnu do vašeho domu oficiálních partnerských vazeb (23. prosince).

Je vysoce pravděpodobné, že člověk, kterého jste v létě poznali, vám pod stromeček dá zásnubní prsten a zeptá se, zda ho chcete po zbytek života provázet v dobrém i zlém. Pokud se něco takového přihodí, zapomeňte na svůj ostrovtip, nedělejte si z něj legraci a vážně nahlas řekněte to, co vám srdce velí. Kdybyste náhodou řekli, že pro vás výše uvedené neplatí, protože partnera máte a jiného nehledáte, nenechá vás ani tak Jupiter na holičkách.

Při svém průchodu vaším sektorem komunikace vám do cesty postaví nové zajímavé lidi (jejich zvláštní přísun zaručuje kolem 8. prosince, kdy se točí do zpětného chodu a kdy byste měli na předvánoční večírek vyrazit i v případě, že se vám ani trochu nechce). Noví kamarádi, jež vám pošle, patří k osobnostem, které mají zcela jiné zájmy než vy a s nimiž se podíváte na život z naprosto jiného úhlu. Vyladí se i vztahy k lidem, s nimiž jste si kdysi byli blízcí, ale kteří vám ze života povlovně vyšuměli.

Pro jejich opětovnou aktivizaci poslouží schůzky s bývalými spolužáky, setkání s kolegy, s nimiž jste kdysi pracovali, a podobné akce. Ke svému údivu zjistíte, že si s nimi máte stále co říct. Pokud dáte hlavy dohromady, je šance, že přijdete na nápad, který by vám mohl zřetelně vylepšit rozpočet.

horoskop

Rak:

Láska a péče o druhého milovaného člověka je pro vás sice bytostně důležitá, ale to ještě neznamená, že v daném oboru bude všechno v pořádku. Je sice skoro jisté, že se na přelomu roku 2013/14 zamilujete (Venuše, která se od začátku listopadu 2013 do 5. března 2014 nachází ve vašem partnerském sektoru, se ke slovu zcela jistě přihlásí), ale to, zda vám láska přinese více radostí, či starostí, je sporné.

Ve stejné době se totiž ve vašem sektoru rodiny nachází Mars, který zde pobývá až do poloviny července 2014. Je jasné, že vaše nová láska v rodině žádné velké nadšení nevzbudí. Pokud jste ve věku, kdy vám do vztahů mohou (nebo si alespoň myslí, že na to mají právo) mluvit rodiče, připravte se na nepříjemné komentáře, které budou na adresu vašeho nového objevu padat.

Pokud se zamilujete jako singl s dětmi, je celkem jisté, že vašeho nápadníka podrobí zkoumání, na jehož kvalitu by mohla být jakákoliv světová výzvědná služba hrdá. A pokud patříte ke generaci, která se označuje jako sendvičová (starší rodiče a dospělé děti), můžete vzít jed na to, že vám do lásky a do vztahů bude mluvit každý, kdo zaklepe na vaše dveře. Nebezpečí je v tom, že ve vašem partnerském sektoru pobývá po celý rok i Pluto, který vytváří živlovou kvadraturu s Uranem ve vašem sektoru ctižádosti.

Potíže, které takové postavení nese, jsou dvojí: zaprvé si můžete říct, že vám za takové stresy nikdo nestojí, s láskou se rozejít, věnovat se kariéře, abyste posléze zjistili, že jste udělali životní chybu, protože děti mají své vlastní životy, v nichž pro vás není zase až tolik prostoru, a vy jste v důsledku svého nerozumného rozhodnutí zůstali sami. Druhým extrémem, který se sice na první pohled jeví jako naprosto odlišný přístup, ale v důsledku taky žádné štěstí nepřinese, je využití Pluta v partnerském sektoru.

Pod jeho vlivem se rozhodnete, že život je váš a že vám do něj nemá kdo co mluvit, s nadšením se vrhnete do náruče sotva poznaného člověka a změníte od základu svůj život tak, že se chirurgickým řezem zbavíte všech lidí, kteří až dosud hráli ve vašem životě důležitou roli. Je to ruská ruleta, protože se tím novému objevu vydáváte na milost a nemilost a je jen na jeho kvalitách, jak to dopadne. Pokud byste však chtěli využít přízně hvězd a jednat moudře, bude dobré, když začátek zimy necháte proběhnout ve stavu bezbřehé zamilovanosti (užijte si to!), ale nejpozději 23. dubna zaangažujete i zdravý rozum.

Kdyby se stalo a kamarádi měli při hovoru o vašem novém životním souputníkovi starostlivé obličeje a hovořili o tom, že není zlato všechno, co se třpytí, neříkejte si, že vás zbytečně straší nebo že vám ve skrytu duše závidí, ale požádejte je, aby vám konkrétně řekli, co se jim nelíbí. Na to, co se dozvíte, nereagujte hned, ale počkejte si na polovinu července. 16. července se Jupiter dostává do vašeho sektoru majetku vlastního a vy se konečně dozvíte, zda je s vámi váš nový přítel z lásky, nebo zda usoudil, že se mu vyplatíte, protože se nebude muset o nic starat.

horoskop

Lev:

Jako pevné znamení, které změny sice snáší, ale aktivně je v žádném případě nevyhledává, se máte na co těšit. Můžete si být jistí, že vás čeká rok, který sice nebude nudný, ale v němž se v zásadních oblastech vašeho života nic měnit nebude.

V citech a vztazích jste si v posledních letech užili dost a nyní je čas, abyste se ve své nové životní roli stabilizovali a našli v ní zdroj radosti. Díky Marsu, který se až do 26. července nachází ve vašem komunikačním sektoru, budete v komunikaci sice ostřejší, ale ani vás nenapadne, abyste si vztahy zbytečně komplikovali tím, že budete své polovičce lhát. Už dávno víte, že si to, co jste kde řekli, skoro nepamatujete, takže pravdu mluvit musíte – pokud se ovšem nechcete zaplést do vysvětlování, které je stejně nepříjemné jako nevěrohodné.

S partnerem se dokážete domluvit na všem podstatném. Využijete toho hlavně ve dnech mezi 12. srpnem a 5. zářím, kdy budete potřebovat vypadnout s kamarády na nějakou akci a kdy budete chtít, aby vás partner bez zbytečných poznámek, jedovatých řečí a nahlas či potichu vyjadřovaných pochybností pustil. Pokud bylo první pololetí jenom z poloviny tak slibné, jak vám planety nabízejí, určitě vám výlet dovolí.

Kdybyste náhodou chtěli své vztahy osvěžit a zavzpomínat si na dny, kdy jste spolu začínali, musíte to odložit až na období mezi 16. listopadem a 10. prosincem. Jde o dny, kdy ve vašem sektoru romantických lásek pobývá Venuše, která vás vybízí, abyste v partnerských relacích učinili gesto, jež vašemu životnímu souputníkovi dokáže, že vaše city jsou stále svěží a čas jim neublížil. V případě, že máte peníze, čas i zbylou dovolenou, by bylo dobré, abyste svého partnera vyvezli do města milenců – tedy do Paříže – a tam mu dokázali, že milenci můžete být i v době, kdy máte děti téměř dospělé a vlasy lehce prokvetlé.

Kdyby vám však peníze, čas a i dovolená chyběly, nic není ztraceno! Partnera můžete vzít do tuzemských lázní, objednat vám oběma wellness pobyt nebo využít chatu, kterou vám půjčí ochotný kamarád. Možná vám nebude věřit, že tam jedete se svým oficiálním partnerem, ale jde o podezření, které vám spíše lichotí. Růže však nebývá bez trní a ani rok 2014 nebude v citové oblasti bez problémů. Vzhledem k tomu, že se do vašeho znamení dostává ve druhé polovině roku Jupiter, je možné, že se do vás v práci zamiluje někdo, jehož zájem vám sice dělá dobře, ale to je asi tak všechno. Velice dobře si uvědomujete, že ve chvíli, kdy byste jeho zájem opětovali, byste šlápli na šikmou plochu, na jejímž konci by vás kromě rozbitého nosu čekaly i další nepříjemnosti, z nichž by ztráta dobrého mínění, které sami o sobě máte, nebyla poslední.

Pokud si chcete erotického úletu dopřát proto, že bez něj nemůžete žít, je vám přáno, ale ještě před započetím celé akce byste si měli uvědomit, že za něj budete platit. Kdybyste se však chtěli chovat moudře, nikdy nedopustíte, aby k situaci, kdy se řeč stočí tak, aby v ní mohlo dojít k vyznání lásky od v podstatě cizího člověka, vůbec došlo.

horoskop

Panna:

I když patříte k hodně pracovitým lidem, kteří si z vlastního rozhodnutí nejdříve splní své povinnosti a až potom se věnují zábavám a zkoumání životních radostí, měli byste se připravit na rok, v němž se svými city a emocemi budete muset zabývat daleko více než dosud.

Váš sektor romantických lásek sice leží v Kozorohu (vyprávěj mi, jak mě miluješ, ale taky ukaž, zda jsi dostatečně zodpovědný, abych se na tebe mohl spolehnout), ale Venuše, která v něm pobývá od listopadu 2013 do 5. března 2014, jeho vliv na vaše srdce výrazně změkčí. Příliv nápadníků sice nečekejte, ale pro to, abyste měli přemýšlení plnou hlavu, naprosto stačí dva nebo tři stejně kvalitní lidé (jiní nemají šanci, protože si na vás netroufnou), kteří se budou ucházet o vaši přízeň a z nichž byste si měli některého vybrat. I když spěch v citech nemáte rádi, měli byste mít alespoň rámcovou představu o tom, který to bude, hotovou do konce února.

Jde totiž o období, kdy Neptun ve vašem sektoru smluvních vztahů blokuje Venuše, Jupiter i Saturn, což garantuje, že si ze svých uchazečů bezpečně vyberete toho nejlepšího. Kdybyste však své rozhodnutí odsunuli a nechali Neptun jen pod aspekty Saturnu a Jupiteru z ostatních vodních znamení, riskujete stav, kdy sami a dobrovolně zavíráte oči před tím, co v jednání vašeho partnera do obrazu dokonalého milence nezapadá, a ještě se přesvědčujete, že nemáte věřit svým vlastním očím. Velkoryse pomíjíte všechno, co se vám nelíbí, a to, co se vám líbí, zveličujete minimálně třikrát.

Pokud by se náhodou našel odvážlivec, který se vám pokusí vysvětlit, že jde o člověka, na kterého si máte z nejrůznějších důvodů dávat pozor, vysvětlíte mu, že je to vaše cesta, do které vám nemá co mluvit. Je to nepochybně pravda, ale přesto uděláte dobře, když popřemýšlíte nad tím, co vám kamarádi říkají – a to i v případě, kdy se jejich argumenty opravdu špatně poslouchají.

Pokud byste chtěli předejít nepříjemnostem a třeba i životnímu zklamání, které ze špatného rozhodnutí zákonitě vyplývá, měli byste se zajímat o to, jak váš nový objev žil do doby, než vás potkal. Snažte se co nejdříve sejít s jeho rodiči a sourozenci, povídejte si s jeho kamarády. K podobné akci využijte dnů mezi 23. dubnem a 7. květnem, kdy je váš vládce Merkur v racionálním Býku a kdy ostrost vašeho úsudku nic neohrožuje. Pokud spokojení nebudete, udělejte chirurgický řez, pokud spokojení budete, můžete začít plánovat dovolenou, na které si svého nového partnera pořádně proklepnete.

Celý rok byste si však měli hlídat bývalé partnery svého nového miláčka. Nejde o to, že byste na ně žárlili, ale přesto nesmíte dopustit stav, kdy by se stali trvalou součástí vašeho nynějšího života. Připravte se taky na to, že váš nynější partner jemným náznakům nerozumí (dodala vám ho přece Venuše z konkrétního Kozoroha!), a proto mu musíte jasně říct, co vám vlastně vadí. Může být sice překvapený a sdělit vám, že ho nic takového ani ve snu nenapadlo, ale vás pochopí a všem vašim přáním bez průtahů vyhoví.

horoskop

Váhy:

Jste možná nedočkaví a netrpělivě čekáte na chvíli, kdy vám na dveře konečně zaklepe ta pravá láska. Přesto (nebo právě proto) byste neměli příliš tlačit na pilu a hledat city za každou cenu. Platí to zejména pro začátek roku.

Od konce minulého roku je vaše vládkyně Venuše až do 5. března pod hodně náročnými aspekty v Kozorohu a trable, které by do lásky přinesla, jsou opravdu nezanedbatelné. Nový objev, který by vám přišel v této době do cesty, by mohl být o generaci starší (což by zase taková chyba nebyla) a zároveň by se mohl projevovat neskutečně autoritativně. Hned na počátku vašeho vztahu by dal najevo, že se všechno bude řídit podle něj, a vůbec by ho nenapadlo, že vy s jeho nápady a názory souhlasit nemusíte. Vzhledem k Saturnu, který se celý rok nachází v sektoru vašeho majetku vlastního, by mohl situaci namodelovat i tak, že byste mu ze svých peněz a svých vlastních zdrojů na jeho aktivity buď přispívali, nebo mu je plně financovali.

Je sice pravda, že by si partneři měli pomáhat, ale trocha zdravého rozumu ani v nejvypjatější fázi rozhořelého romantického vztahu neuškodí! Venuše se sice 5. března přesune do vašeho sektoru romantických lásek, kde přetrvá až do 5. dubna, což ale vůbec neoznačuje pozitivní vývoj. Místo despotů, kteří se vám dosud nabízeli, se kolem vás začnou točit lidé jiného ražení, ale to ještě neznamená, že vaše nově navázané vztahy budou bez problémů.

Ctitelé, které takto postavená Venuše přinese, budou sice zajímaví a přitažliví, ale zároveň se budou vyznačovat hodně komplikovanou povahou. Hned na počátku známosti vám dají najevo, že celý svůj život podřizují realizaci nějakého velkého cíle, na který už lidstvo čeká a který jim přinese čest a slávu. Potíž je v tom, že zatím nemají odpovídající příjmy a mlčky čekají, že deficit v jejich kase vyrovnáte vy.

Je sice pravda, že můžete narazit na génia (koneckonců nejeden milionář začínal v garáži), ale přes veškerou zamilovanost byste si měli zachovat chladnou hlavu a zdravý rozum. Pokud zjistíte, že dotyčný tráví většinu svého času v horizontální poloze, kde čeká, až ho osloví ta správná myšlenka nebo políbí múza, neztrácejte čas rozloučením a utíkejte. Stejně rychle byste měli mizet ve chvíli, kdy vám dotyčný sdělí, že vymýšlí auto, které jezdí na vodu, perpetuum mobile nebo něco podobného.

Kdyby vás však uspokojovalo postavení partnera génia, který sice žije v bídě, nouzi a zimě, ale přesto je šťastný, protože ví, že svou obětí prospívá lidstvu, můžete klidně zůstat. Skutečnou lásku, která vás pohltí a bude pro vás zadostiučiněním za dosavadní nepříjemnosti, vám přinese Venuše mezi 2. a 29. květnem. Dostane se do vašeho partnerského sektoru, kde se vám postará o lásku, o které jste doposud jen snili. Průběh událostí může být sice poněkud kvapný (je ve stejném znamení s Uranem), ale když později budete na máj 2014 vzpomínat, pochopíte, že jste v něm prožili něco, o čem jste až dosud četli jen v knihách, ale tomu, že by to bylo možné v reálu, jste nevěřili.

horoskop

Štír:

Protože patříte k lidem, kteří jsou na tlak zvyklí a v podstatě ho sami vyhledávají (připomeňte si báji, která říká, že štír přežívá i v ohni), můžete se v roce 2014 cítit trochu nejistě. Venuše, která je od začátku listopadu 2013 až do 5. března 2014 ve vám příznivém Kozorohu, se ze všech sil stará, abyste byli v lásce i ve vztazích opravdu spokojení.

Pokud nejste sami, můžete pod jejím vlivem konečně objevit kouzlo partnerské komunikace. Se svou drahou polovičkou se začnete bavit jinak než jednoslabičně a její názory budete brát stejně vážně jako ty vlastní. Jedovaté poznámky si sice úplně neodpustíte, ale budete se jim snažit ulomit hrot tak, aby se po nich partner ani neurazil ani nenaštval. Pokud svého životního souputníka teprve hledáte, nemusíte sami dělat naprosto nic.

Kolem vás se nachází spousta kamarádů, kteří mají ve svém okolí další kamarády, nezadané příbuzné nebo jiné volné lidi a kteří vás budou s chutí seznamovat. Připravte se na defilé nejrůznějších osobností, které projdou vaším životem a z nichž byste si měli vybrat. I když jde o akci, se kterou dosud nemáte zkušenosti, sami usoudíte, že se vyplatí, když se budete chovat laskavě. To, že vám někoho dohazují, jeho kvality opravdu nesnižuje a to, že vám ho dohazují kamarádi, je dokonce jistou zárukou. Příbuzný vašeho kamaráda vám patrně platební kartu neukradne.

V prvním čtvrtletí si tedy můžete užívat nezávazného randění. Rozhodující chvíle může přijít mezi 5. dubnem a 3. květnem, kdy Venuše pobývá ve vašem sektoru romantických lásek a kdy hned na první schůzce zjistíte, že jste konečně kápli na toho pravého. Bude to pro vás dost šok, protože jde o typ vztahů, který jste až dosud neuznávali a spíše odsuzovali. Vypadá to, že se musíte smířit s tím, že i vás může potkat láska na první pohled, kdy se zamilujete a kdy vaše racionální myšlení, na něž jste tak pyšní, hraje roli vyloženě podružnou.

K tomu, abyste si se svou láskou dokázali správně naplánovat život, bude až do 18. července přispívat i Jupiter z Raka. Po krátké chvíli zkonstatujete, že jste si konečně našli partnera, který vás nejenže přitahuje, ale jehož si můžete i vážit. Překvapeně zjistíte, že vás kromě tělesné přitažlivosti spojuje i stejné duchovní směrování a vyznávání stejného žebříčku hodnot. Ze všeho nejvíce však budete překvapení citovou stabilitou, pro kterou jste až dosud měli v nejlepším případě lehce pohrdavý úsměv. Váš nový souputník absorbuje vaši pozornost tak, že mu budete (snad poprvé v životě) absolutně věrní. Vaše věrnost nebude navíc ani vynucená, ani spojená s nějakým sebepřemáháním, ale naprosto dobrovolná.

Víte, že doma máte to nejlepší, co vám vesmír mohl poslat do cesty, a ani vás nenapadne, abyste právě nalezené štěstí riskovali nějakým úletem – nota bene s člověkem, který vašemu partnerovi nesahá ani po kotníky. Váš zásadní vnitřní přerod sice spoustu lidí překvapí a možná vyvolá i nějaké jedovaté poznámky, ale vy máte dost rozumu a místo komentářů se jen usmíváte…

horoskop

Střelec:

Kdybyste náhodou patřili k lidem, kteří to s láskou měli vždycky jednoduché, rok 2014 vám v tomto směru přinese zásadně nové životní zkušenosti. Ctitelů se kolem vás sice motá pořád hodně, ale život s nimi není zdaleka tak snadný, jak byste si představovali. Za komplikace ve vašem životě odpovídá Uran, který se už dlouho nachází ve vašem sektoru romantických vztahů, ale zároveň i Mars, který se v listopadu 2013 postaví do vašeho sektoru kamarádů a přátel, kde pobude až do 26. července 2014. Počítejte s tlakem, kterému vás vystaví jak vaše láska, která ze všech sil chce hrát ve vašem srdci první housle, tak i kamarádi, kteří zase mají dojem, že jste se zaláskovali až po uši a na ně a na společné akce, které jste měli na první polovinu roku 2014 naplánované, srdečně kašlete.

Nutno říct, že se nejednou zarazíte ve chvíli, kdy sami sebe nepoznáte. Bez nejmenšího stínu lítosti dokážete odmítnout účast na zahraniční cestě, náročné expedici nebo víkendu plném překvapení jen proto, abyste mohli zůstat se svým miláčkem. Pokud je váš nový partner jenom trochu chápavý, záhy pochopí, že kamarádi hrají ve vašem životě podstatně větší roli, než je zdrávo, a začne vaše vztahy opatrně rozvolňovat. Stačí, abyste jen jednou zpochybnili rozhodnutí, ke kterému jste se svým partnerem dospěli, a ocitovali kamarády, kterým se to nelíbí, a máte vymalováno.

Vaše láska pochopí, že se hraje nejen o její místo ve vašem životě, ale i o její vlastní čest a sebeúctu, a vytvoří situaci, za kterou by jí i největší středověký intrikán zatleskal. Kritická bude v tomto ohledu zejména poslední dekáda června, následně červenec a první dekáda srpna (potom posledních čtrnáct dní v prosinci, ale tam můžete neklid a zmatek bez výčitek svědomí připsat na vrub Vánoc). Uran ve vašem sektoru romantických lásek je stacionární a partner o vás bojuje způsobem, který na jedné straně budí úctu a na druhé strach.

Využije každé šance, kdy vám může ukázat, že vaši kamarádi jsou nespolehliví, mají vás jen na to, abyste jim poradili, pomohli nebo půjčili, vůbec si vás neváží a vaše zásluhy neuznávají. Kamarádům bude sice chvíli trvat, než se rozkoukají a v dané situaci zorientují, ale pak vyrazí do důstojného protiútoku: o svém partnerovi se dozvíte, že jde o žárlivého jedince, který by vás nejradši připravil o veškerou radost ze života. Pánové se dozvědí, že se z nich stávají nudní podpantofláci, kterých si kamarádi nemohou vážit, dámy dostanou od kamarádek lehce feministickou přednášku o ženské svobodě a důstojnosti, kterou si musí dobýt a udržet za každou cenu. Uznejte, že návod, jak se v takové situaci správně zachovat, neexistuje.

Pokud se nechcete na život a na smrt rozhádat doma a zároveň si chcete udržet kamarády, musíte aktivovat veškeré diplomatické myšlení. Naštěstí vám je ve druhé polovině roku příznivý Jupiter, který oběma stranám poskytne potřebnou velkorysost. Kdybyste byli moc hodní, možná se stane i zázrak, kdy se váš partner a vaši kamarádi sejdou u společného stolu a ani se nepokoušou.

horoskop

Kozoroh:

O tom, že je láska krásná, nepochybujete, ale o tom, že s ní občas máte starosti, kterým byste se moc rádi vyhnuli, nepochybujete rovněž. V roce 2014 si navíc užijete dlouhodobého pobytu Venuše ve svém znamení (bude tam pobývat od 5. listopadu 2013 do 5. března 2014). Venuše ve vašem znamení vás nutí k zodpovědnosti za partnera, přemlouvá vás k dlouhodobým vztahům a třeba i k sňatku. O to, aby tlak na vás byl opravdu všestranný, se navíc soustředěně starají kamarádi.

Ve vašem sektoru přátel a neformálních vztahů se totiž celý rok (až do 23. prosince) nachází Saturn. Díky jeho vlivu se kamarádi rozhodují pro sňatek, stávají se z nich rodiče a při každé příležitosti se vás ptají, zda a kdy se do jejich řad připojíte i vy. Možná byste si i nechali vysvětlit, že manželství je v podstatě prima záležitost a děti taky nejsou k zahození – kdyby se do vašeho sektoru profesní ctižádosti 8. prosince 2013 nepřesunul na déle než na půl roku Mars (pobude zde až do 26. července).

Pod jeho vlivem se dostanete do situace, kdy budete muset všechna svá dosavadní rozhodnutí, která jste učinili během listopadu pod vlivem Venuše, ještě jednou zvážit a patrně i změnit. Do rozporu se dostane touha po stabilním rodinném životě (neříkejte, že ji nemáte, protože po stabilitě a uspořádaném životě toužíte ze všeho nejvíce) a šance na uspokojení profesní ctižádosti, na které vám záleží stejně intenzivně. Když si k celé záležitosti ještě připočtete vliv Uranu, jenž se celý rok nachází ve vašem sektoru rodiny (i když nechcete, vypadá to, že se při řešení svých potíží musíte rozhodnout pro způsob vpravdě revoluční), a Jupiteru, jenž se až do 16. července nachází ve vašem partnerském sektoru, je jasné, že budete mít starostí plnou hlavu.

K tomu všemu byste se ještě měli připravit na vliv Venuše, která od listopadu 2013 do 5. března 2014 pobývá ve vašem znamení spolu s Plutem. K přesné konjunkci dojde sice pouze 15. listopadu 2013 (současně bude Venuše i v kvadratuře s Uranem, takže půjde o den opravdu výživný), ale vliv, který na vás spojená energie obou planet bude mít, je opravdu zaznamenáníhodný. Počítejte s tím, že sami sebe překvapíte! Z hlavy vyhodíte všechny úvahy o tom, že základem lásky je v první řadě podobnost zájmů a ve druhé přátelství.

Zapomenete na to, že jste říkávali, že se lidé mají nejdříve pořádně poznat, aby se rozhodli pro společný život. Odhodíte všechna pravidla o tom, co se ve vztahu hodí a nehodí, v nichž jste si jindy libovali, a vrhnete se do lásky k člověku, o kterém skoro nic nevíte. V lásce budete prožívat vzlety a pády, vaše emoce budou jako na houpačce a vy nebudete vědět, zda se nacházíte ve stavu totální blaženosti, nebo stejně totálního propadu. Pokud planetární lekci zvládnete, můžete po 5. dubnu, kdy se Venuše dostane do Ryb, zkonstatovat, že jste sice poněkud zdrchanější, ale o hodně moudřejší.

Přestanete se totiž považovat za nadčlověka, který své city za každých okolností ovládá, a přiznáte, že láska je síla, s níž se opravdu nedá bojovat.

horoskop

Vodnář:

Láska? Cha! Většinou říkáte, že si problémy s láskou nepřipouštíte, protože byste se museli leda tak zbláznit. Pro vaše trochu technokratické myšlení je láska neuchopitelná a nevysvětlitelná, takže se jí raději vyhýbáte.

Při hledání partnera dáváte přednost dobrému kamarádství s trochou erotiky – a svého vyvoleného neopomenete hned na počátku známosti ujistit, že od vás něco tak trapného, jako je vyznání lásky, v životě neuslyší. I pro vás však platí, že se člověk nemá nikdy ničeho odříkat. O náročnou planetární lekci se vám v tomto smyslu postará Venuše, která je od listopadu 2013 do 5. března 2014 v Kozorohu a tím ve vašem sektoru tajemství a věcí, o kterých ve vlastním zájmu nahlas mluvit nebudete. Tato Venuše je zároveň v konjunkci s Plutem (vášeň, kterou přinese, opravdu nebude patřit k těm průměrným, na které se do roka zapomene) a zároveň je jak v kvadratuře s Marsem ve vašem sektoru duchovna, tak v opozici k Jupiteru v sektoru práce.

Těšte se na lásku, která bude tak intenzivní, jak jste dosud nepoznali, ale zároveň si uvědomte, že jde o vztah, kterým se nemůžete z nejrůznějších důvodů chlubit. O tom, že byste se svým miláčkem šli ruku v ruce po ulici, můžete jenom snít, protože jde o vztah, který opravdu musí zůstat utajený. Moc se vám to sice nelíbí, ale protože si velice dobře uvědomíte, že by jeho prozrazením vznikl kvalitní průšvih, nahlas raději neprotestujete.

V další etapě se budete muset rozhodnout, zda svůj vztah přece jen zveřejníte a odhodlaně se vystavíte názorům svých přátel i nepřátel (z nichž zdaleka všechny nebudou souhlasné), nebo ho ponecháte v dosavadní ilegalitě a budete se modlit, aby vám na něj nikdo nepřišel. Akutní nebezpečí, kdy by se tak mohlo stát, hrozí zejména kolem 16. ledna a 2. března, kdy se Venuše dostane do kvadratury s Marsem. Pokud chcete, aby kolem vás a vaší lásky vybuchl opravdu velký skandál, stačí, abyste se spolu objevili někde, kde vás uvidí největší drbna z firmy nebo z příbuzenstva a popularitu máte jistou.

Pokud naopak nechcete, aby o vás mluvil každý, kdo dá dohromady větu, měli byste se v tomto období omezit na telefonní kontakt s tím, že zprávy a e-maily budete ihned po přečtení mazat (jste přece velcí milovníci nových technologií, a proto byste měli vědět, že mohou být jak vaším skvělým sluhou, tak nejzákeřnějším zrádcem). Když se pak Venuše dostane do vašeho znamení (5. března), trochu se vám uleví. Karty jsou rozdané a vám pomalu začíná být jasné, zda to byl jen vášnivý zimní flirt, nebo něco, na čem hodláte i přes další nepříjemnosti, které to s sebou ponese, stavět svůj další život.

V každém případě však popřejte sluchu kamarádům, které symbolizuje Uran v sektoru komunikace. To, co vám říkají, se sice nemusí dobře poslouchat (Uran je přece jen v Beranu), ale přesto byste to měli při svém rozhodování vzít v potaz. Jsou prostě chvíle, kdy se kamarádům má popřát sluchu, i když jen proto, aby jim později člověk mohl zlomyslně připomenout, že se v tom nejdůležitějším zásadně mýlili.

horoskop

Ryby:

Vy a láska? Po ničem jiném netoužíte, o ničem jiném neuvažujete, a pokud ji máte, jen si přejete, aby vám vydržela navždy. Rok 2014 je v tomto směru velice štědrý, takže se máte na co těšit! V celém prvním pololetí je váš vládce Neptun, který se nadlouho nastěhoval do vašeho znamení, v živlovém trigonu s Jupiterem z vašeho sektoru romantických lásek.

Můžete se těšit na nové kontakty, nová seznámení a spousty ctitelů, kteří pro váš úsměv udělají cokoliv. Od listopadu 2013 do 5. března 2014 máte navíc v zádech Venuši, která vám poskytuje kvalitní oporu. Tvoří sextil s Neptunem ve vašem znamení a naštěstí vás přinutí, abyste se na lidi, kteří vám skládají poklony, dívali alespoň trochu střízlivým pohledem. Pokud se najde ctitel, který vás zbožňuje, a navíc vás nutí, abyste rozbili všechno, na čem stál váš dosavadní život, a odešli s ním někam daleko, kde vás nikdo nezná, dokážete s její pomocí odlišit skutečně kvalitní vztah od pouhého poblouznění.

Přesto by bylo dobré, kdybyste podobná radikální řešení odložili až na dny mezi 23. dubnem a 7. květnem. Jde o období, kdy bude Merkur v Býku a kdy dokážete na své citové zaujetí z přelomu roku pohlédnout alespoň trochu střízlivýma očima. Kdyby se stalo a vy se o svém partnerovi dozvěděli něco, co se vám nezamlouvá, neříkejte si, že jde o pomluvy lidí, kteří vám nepřejí, ale naopak se o tom, co slyšíte, snažte zjistit co nejvíce podrobností. Pomůže vám v tom Merkur, který je od 7. do 29. května v Blížencích, jenž se vám v tomto směru postará o novinky, jež se sice nebudou dobře poslouchat, ale na jejichž pravdivost můžete vzít jed.

I když i potom budete chtít měnit svůj život od základů, není ještě jisté, zda to opravdu uděláte. Veškeré odhodlání vás může přejít v době mezi 17. červnem a 13. červencem, kdy se Merkur vrací do Blíženců a kdy se vám nepříjemné informace, které jste o své nové lásce dostali, opětovně potvrdí. V rozhodnutí i nutném chirurgickém řezu vás bude podporovat i vaše původní láska, která při celém tomto zemětřesení stála po vašem boku a dokázala, že vás opravdu miluje. Když se v takovém případě rozhodnete přiznat, že jste udělali chybu, na kvalitě vám to neubere a u rozumně smýšlejících lidí si získáte jedině úctu.

Pokud se i potom rozhodnete, že chcete ve druhé polovině roku začít nový život se vším všudy, budete to muset stihnout do 23. prosince, kdy Saturn poprvé opouští vám příznivé znamení Štíra. Saturn, o který se od poloviny července až skoro do konce prosince můžete opřít, vám dává šance na stabilní vztah, v němž se o vašem jarním úletu nebude už nikdy mluvit. Pokud se v této době s partnerem rozhodnete pro dítě, je pravděpodobné, že se podaří na první pokus, takže Vánoce budete slavit jako rodiče „v očekávání“.

V každém případě vás čeká rok, kdy si opravdu nebudete moci stěžovat, že se s vámi po citové stránce nic zásadního neděje. Přesto (nebo právě proto) budete moc rádi, když budete moci zkonstatovat, že je veškerý zmatek za vámi a vy jste konečně vypluli na klidné vody.