Už jste zkoušeli tancovat u tyče?

Zábava 29. ledna 2014

Také vám slovní spojení tanec u tyče okamžitě navodí atmosféru nočního klubu s obnaženými lehčími děvami a slintajícími štamgasty? Pak se uklidněte, v posledních letech jde především o masovou sportovní disciplínu.

Zhruba před rokem se moje dcera nadchla pro tanec u tyče. Tedy, abych byla přesná, dala si za cíl svým nadšením nakazit i mě.

K prudérnosti mám hodně daleko, takže představa, že se ve svém věku pnu po tyči v miniaturním oblečení, mě spíš rozesmála. Ale stejně mi to nedalo a najela jsem na internet, abych zjistila, co takový tanec u tyče, v originále pole dance, vlastně obnáší.

Už dávno se nejedná o pouhé erotické vystoupení na platformách ze sexshopu, i když miniaturní tréninkové kraťásky možná jistou lascivností zavánějí, tenhle dres nosí tanečnice proto, aby se na tyči vůbec udržely. Pole dance je druh tance, který v sobě zahrnuje především gymnastické prvky spojené s klasickým baletem i „modernou“.

Z podstaty věci vyplývá, že jde o fyzicky velmi náročnou aktivitu, díky níž rovnoměrně posílíte celé tělo. Tančí se hlavně na vertikální tyči a kolem ní. Ústřední a jedinou posilovací pomůckou je váha vašeho těla. Tanec u tyče tak hravě nahradí hodiny v posilovně, a navíc se u něj i skvěle pobavíte.

KILA NEJSOU PŘEKÁŽKOU

„Pole dance je vhodný pro všechny věkové kategorie,“ říká Veronika Kvardová, instruktorka Dancentra.

pole dance

Z barů a klubů se pole dance přesunul do fitness center.

foto:

KOŘENY POLE DANCE

  • V Indii existuje cvičení zvané mallakhamb, jde vlastně o jakousi formu jógy na dřevěné tyči.
  • Další druh cvičení je mallastambha, ten využívali především muži – wrestleři, železná tyč jim sloužila k budování síly. Z jeho provazové formy pak vzniklo umění aerial silks neboli tanec na svisle visícím pruhu hedvábné látky.
  • Ve 30. letech 20. století bavily veřejnost v USA tzv. hoochie coochie tanečnice, které se svůdně vlnily u stanové tyče.
  • Pak se pole dance přesunul do barů, přičemž v 80. letech byl populární nejvíce v Kanadě a USA.
  • Po roce 2000 udělal tanec u tyče obrovský skok právě díky propagaci pole dance fitness, který si rázem oblíbila široká veřejnost.

„Nevyžaduje fyzickou zdatnost ani taneční průpravu. Obojí získáte právě v kurzech. Z vlastní zkušenosti lektorky vím, že právě 35leté ženy, které jsou doslova vytrénovány nošením svých malých dětí i těžkých nákupních tašek, mají mnohem větší sílu v rukou, než si myslí, a začátky v pole dance jsou pro ně poměrně snadné. Pole dance nezná věkových hranic – ty jsou jen otázkou psychiky a vůle.“ Nejmladším „klientem“ na českých kurzech byl údajně tříletý chlapeček, nejstarším pak 74letá dáma.

Pozitivní postřeh pro objemnější figury zaznívá z úst některých trenérek: velikost XXL není pro tuhle disciplínu překážkou, neboť „více materiálu na tyči lépe drží“.

Ale když se podíváte na profesionálky, boubelky mezi nimi najdete jen stěží. Posílení svalových skupin, o kterých mnohé z nás nemají ani potuchy, nakonec udělají z každé tanečnice vyrýsovanou atletku.

SPÁLENINY ČASEM ZMIZÍ

Přestože je tanec u tyče krásné ženské umění, věnují se mu i muži. V jejich podání jde ovšem více o akrobacii. Tenhle tanec má i další modifikace: v tzv. duo pole routine tančí společně na jedné tyči dvě tanečnice, v čínském pole dance se zase využívá speciální přilnavá obuv, která zajistí „akrobatkám“ větší oporu.

Specifickým znamením tanečnic u tyče je spálená kůže a modřiny, což některé adeptky může z počátku odradit. Ale věřte, že postupem času modřiny zmizí.

„Já jsem závodně tancovala rokenrol, a když jsem po letech skončila, dost jsem zlenivěla. Pak se dostavil taneční absťák a já se spolu s kamarádkou přihlásila na pole dance. Na zkušebním workshopu nás bylo sedm, a přestože všem okamžitě došlo, že to bude pěkná dřina, bez výjimky jsme se rozhodly pokračovat.

Výsledky jsou lekci od lekce patrnější, o vypracované postavě ani nemluvě. A protože mě tenhle sport chytil za srdce, příští týden instalujeme tyč i doma. Máma se prý ráda přidá…,“ říká Bětka, studentka a nadšená pole dance tanečnice. 

Vlasta 5/2014 2

Jak se na fenomén pole dance dívají naše celebrity? Už o něm slyšely nebo si jej dokonce vyzkoušely? Přečtěte si v nové Vlastě 5/2014!