Knížka bez knížky: Dneska se čtou čtečky!

Zábava 3. března 2017

Zachtělo se mi v sobotu v noci přečíst si něco od Villona. Doma nic nemám. Ještě před pár lety by to obnášelo dojít do knihkupectví nebo do knihovny, samozřejmě až v pondělí. Teď jsem ale v počítači zadala adresu pražské Městské knihovny a za pár sekund měla jeho Závěť na obrazovce.

Nebo jiný příklad. Potřebovala jsem knihu, co vyšla v Anglii. Samozřejmě se dá objednat přes internet, ale zaslání chvíli trvá. Jenže dá se objednat taky do čtečky.

A tak jsem, taky v sobotu v noci, poslala třináct dolarů kamsi do daleka a za čtvrt hodiny byla celá kniha nahraná v mé čtečce u mě v kuchyni na stole. Neptejte se mě, jak to funguje. Ale je to fascinující a musím se ptát, jestli se celá moje knihovna přesune časem do mé Kindle čtečky… Asi ano, i když za čtvrt hodiny to nebude.

Čtečky a tablety, tedy složitější zařízení, na kterých se knihy dají číst, zřejmě změní naši představu o tom, jak vypadá kniha. Můj dvouletý syn zná Pohádky o pejskovi a kočičce z tištěné knížky, ale nijak ho nepřekvapuje, že mu je maminka čte z „malinkého počítače“, když jsme na cestách a tahat knihy je těžké.

Přesně to říká i Karel Drda z firmy Alza, která je prodejcem takových zařízení: „Odpůrci elektronických knih říkají, že by se nikdy nechtěli zbavit velkých knih, že by jim chybělo šustění papíru. Jenže jejich postoj změní jedna delší dovolená, kdy zjistí, že díky kapacitě čteček můžou odjet s celou knihovnou.“

NEPOTŘEBUJETE ANI KABEL

Nástup čtecích zařízení je sice věcí už několika posledních let, teprve nyní je ale široký výběr toho, co chcete číst, i toho, na čem číst budete. Někomu lépe vyhovuje víceúčelové zařízení, jako je tablet, někdo dá přednost čtečce s „inkoustem“ šetrným pro oči a velkou výdrží baterie, jiný si přečte knihu v „chytrém“ telefonu.

mobil

Číst můžete i z mobilu.

foto:

Na čem se e-knihy čtou?

  • Čtečka: malé zařízení o váze několika desítek gramů. „Čtečka je ideální pro ty, kteří rádi čtou nebo mají povinnost hodně číst, tedy pro studenty. Tento přístroj vám na jedno nabití umožní přečíst několik tisíc stránek textu, jeho kapacita je tisíce knížek,“ vysvětluje Jana Choroušová z Datartu, prodejce spotřební elektroniky. „Jejich další výhodou je, že nemají text podsvícený a díky technologii elektronického inkoustu unavují oči daleko méně než displeje notebooků nebo tabletů.“ Čtečku koupíte od 999 korun.
  • Tablet: kapesní dotykový počítač. Od notebooku se liší tím, že má dotykovou obrazovku a je mnohem skladnější, vejde se do kabelky. Jeho výhody jsou především ve velikosti, v rychlém vyhledávání informací a v tom, že vydrží dlouho nabitý. Hodí se taky na psaní poznámek, čtení textů, vyřizování e-mailů. Tablet koupíte od 1490 korun.
  • Ultrabook: pokud nechcete jen číst, ale hodně pracovat, bude pro vás lepší volbou než tablet technologicky modernější notebook, tedy ultrabook. Ty jsou lehké, mají do kila a půl, bývají velmi odolné a rychle se nastartují. Taky vydrží celý den bez napájení. Jsou ale dražší, koupíte je od 13 tisíc.
  • Chytrý mobil: pokud jste vlastníky tzv. smartphone, díky různým aplikacím (například program známého výrobce čteček Kindle) si můžete v klidu e-knihu přečíst také. Jen upozorňujeme, že mobilní telefon, byť s obrovským displejem, není na čtení zrovna dvakrát pohodlný.

Výrobci se snaží výhody co nejvíc spojit, k nahrání knih z některých úložišť nepotřebujete počítač ani kabel a jiná služba zase umožňuje sdílet oblíbené pasáže a hodnocení knih s přáteli. Jiné čtečky umí přehrávat čtené texty a obsahují slovníky.

VŠECHNO NENÍ TAK RŮŽOVÉ

Jestli se vám ten nápad líbí, ale váháte, můžete si čtečku vypůjčit v některé knihovně, která tuhle službu nabízí, třeba zdarma v pražské Městské knihovně. Ta digitalizuje například divadelní literaturu, Karla Čapka nebo A. C. Doyla. Navíc se snaží ve spolupráci s nakladateli nabízet i elektronické verze novinek, které se zatím ale dají číst jen v pobočkách knihovny na počítači.

Ono s celou tou krásnou vizí totiž souvisí několik složitých problémů. Třeba ten zásadní, jak zabezpečit, aby nepřišli nakladatelé o práci. Mohlo by nám to být jedno, ale kdyby nebylo nakladatelů, nebylo by ani mnoho nových spisovatelů a básníků.

Takže když si přestaneme kupovat tištěné knihy, asi budeme mít omezený výběr toho, co číst. Nikdo zatím neumí přesně odpovědět, jak situaci vyřešit právě s knihovnami. Některé zahraniční vám půjčí e-knihu na týden a pak se sama z vaší čtečky smaže. Nebo když si e-knihu koupíte jako já z Anglie, tak ji sice můžete přehrát na jednu jinou čtečku, ale už ne dál – to už by si ji přece nikdo další pak nemusel kupovat.

Jiný problém je pirátství: na internetu najdete neuvěřitelné množství knih, za které byste měli někomu zaplatit, ke stažení zdarma. Knihy se dnes kradou stejně jako nové filmy. Možnosti, jak žít s e-knihami, a přitom knižní svět nezničit, tady určitě jsou, ale musíme je teprve najít.

čtečka

Čtečku si můžete vzít kamkoliv.

foto:

PAPÍR MÁ POŘÁD ŠANCI

Nakladatelé se na situaci dívají různě. Třeba společnost Albatros Media koupila podíl na portálu eReading.cz, na kterém se prodávají e-knihy. Pavel Nýč, spolumajitel nakladatelství Fragment, se také do knih bez papíru pustil: „Už v roce 2011 jsme uvedli sedmdesát publikací. Od té doby roste výběr e-knih o desítky kusů ročně.

Zájem čtenářů se rychle zvyšuje, do pěti let očekáváme nárůst podílu digitálních knih na trhu ze současného jednoho procenta na deset a více procent. Papírové knihy a e-knihy mají místo vedle sebe a postupně se budou doplňovat.“

Na správný okamžik naopak teprve čeká další velké české nakladatelství BB/ art, jak říká jeho zástupkyně Karolína Špičková: „My jsme ještě s vydáváním e-knih nezačali, je to náročné finančně kvůli autorským právům i administrativně kvůli vyúčtování. Jsme schopni začít e-knihy vydávat, ale ještě čekáme na větší poptávku a lepší podmínky.

Knižní pirátství je zásadní problém a také kvůli němu váháme, kdy s vydáváním našich autorů v této podobě začít. V BB/ artu věříme, že tištěné knihy mají budoucnost a e-knihy je zas tak rychle nenahradí.“