Víte, co je to selfie?

Zábava 3. dubna 2014

Tak trochu to zavání Sněhurkou. Tedy pohádkou o Sněhurce. Lidí zamilovaných do sebe sama je na světě evidentně víc. Akorát o své nebetyčné kráse nediskutují se zrcadlem, ale ujišťují se o ní prostřednictvím fotoaparátu...

Kudy chodí, tudy se fotí. A těmihle snímky svého úžasného já zaplavují internet. Kouzlu selfie, tedy fotografie, na níž zachytíte sami sebe, podlehl dokonce i americký prezident Obama a na pohřbu Nelsona Mandely se „cvakl“ spolu s Davidem Cameronem a dánskou premiérkou.

Podobně i papež František zveřejňuje svá selfie. Obrázky sebe sama jsou tak populární, že slovo selfie bylo dokonce zvoleno slovem roku, a to nikým méně důležitým než týmem Oxfordského slovníku. I v Česku je tenhle termín už tak známý, že se nikdo neobtěžuje ho překládat.

MŮJ KAMARÁD MOBIL

Móda nového autoportrétu se rozmohla především po nástupu chytrých telefonů, které umožňují pořídit svou vlastní fotku jednoduše tak, že zmáčknete tlačítko „otoč displej“. Už předtím byly takové záběry běžné, hlavně v zrcadle. Jenže byly často amatérské, rozmazané a přesvětlené špatným užitím blesku. Selfies jsou naproti tomu promyšlené do detailu.

Koneckonců není nic jednoduššího než mačkat spoušť tak dlouho, dokud výsledek nebude dokonalý. Selfies většinou končí na internetových sociálních sítích nebo na speciálních sítích pro sdílení fotografií, jako jsou Pinterest, Snapchat či Instagram. Jestli si ale myslíte, že jde o kdovíjakou meganovinku, tak se mýlíte.

selfie
foto:

Jedním z prvních nadšenců pro selfie byla ruská vévodkyně Anastázie Nikolajevna, která se ve svých třinácti letech stala nejspíš prvním teenagerem fotografujícím sebe sama. Tehdejší metoda využívala zrcadla. Fotku poslala příteli.

V přiloženém dopise napsala: „Zachytila jsem tento snímek, dívajíc se do zrcadla. Bylo to velice těžké a mé ruce se třásly.“ Psal se rok 1914. Podobné záběry sebe sama existují de facto už od prvního uvedení přenosného fotoaparátu Kodak Brownie v roce 1900. Akorát se jim neříkalo selfies. Fotoaparát byl umístěn na stativ či na blízký objekt a fotograf zachycoval často sám sebe právě při nastavování fotoaparátu.

JÁ, JÁ, JÁ, JENOM JÁ!

Termín selfie přišel až s rokem 2002, tehdy se objevil na jednom australském internetovém fóru. Zpočátku byly selfies populární hlavně mezi mládeží, teď už jim propadli i dospělí, a dokonce i významné osobnosti.

Momentálně jsou v módě ty, na kterých nebohá celebrita stůně. Podle statistik tvoří 30 % všech fotografií lidí ve věku 18–24 let právě selfies. Jejich půvab je v jednoduchosti jak výroby, tak sdílení. Především ale umožňují kontrolovat obrázek, jaký si o vás lidé vytvářejí.