Lenka Krobotová: Točit Čtvrtou hvězdu byl luxus

Zábava 4. března 2014

Herečka Lenka Krobotová, aktuální hvězda sitcomu Čtvrtá hvězda, netušila, že jsme kolegové. Oba jsme si zahráli v seriálu Poslední sezona. Pravda, její role byla přece jenom výraznější než má jedna věta v jednom obraze, ale co na tom záleží? Tak jsem jí to při našem večerním setkání v baru Dejvického divadla připomněl.

Vzpomenete si ještě na Poslední sezonu?

To víte, že ano, přestože je to pro mě dávno. Bylo to ještě před mým prvním otěhotněním, čili tak sedm let.

A kolik otěhotnění máte za sebou?

Dvě. Ale tenhle seriál byl navíc má první rozsáhlejší práce, tudíž vím, že jsme v tu dobu byli s manželem tak rok a půl spolu a staršímu synovi je teď pět a půl roku. Tak to přibližně odpovídá.

Byla jste vůbec na mateřské?

Byla, ale jen na takové částečné, což si myslím, že je u hereček docela běžné. Když to jde a herečka má štěstí na práci, tak se to dá docela dobře skloubit. Mimochodem točit jsem začala zase hned po porodu. Ale jen proto, že to byly tenkrát jen tři natáčecí dny v seriálu Ať žijí rytíři. Moc mě potěšilo, že mě oslovili, i proto, že dobře věděli, že musím kojit, a tudíž potřebuju zázemí. Odvezli mě s miminem v sedačce až na plac a druhý večer nás zase vrátili domů. Takže jsem byla v pohodě.

To máte kliku, většinou prý herečkám řeknou, ať se zařídí podle sebe.

Ale ono bylo to mimčo opravdu malé. Volali mi na konci šestinedělí, kdy jsem byla v létě na chalupě a byla jsem tou nabídkou mile zaskočená. Naštěstí takhle malé mimino vlastně nic zvláštního nechce, takže se to dalo zvládnout. Potřebuje „jenom“ to mléko a pak spí. Navíc mi tam půjčili holčinu na hlídání.

Lenka Krobotová

U sitkomu Čtvrtá hvězda se nebaví úplně všichni. My v redakci ovšem ano.

foto:

Takže natáčení proběhlo bez problémů?

To víte, že došlo ke komické situaci. Slíbili mi, že můžu samozřejmě kojit kdykoli a oni že se podle toho zařídí. Ale když jsem dojela na plac a dorazila jsem do kostymérny, navlékali na mě brnění, které se muselo šroubovat. Dostala jsem tehdy zdravý záchvat smíchu a říkala jsem: „Ale já jsem zdůrazňovala, že budu kojit každé dvě hodiny.“ A oni z toho na začátku taky byli docela rozpačití, že jim to v souvislosti s brněním nějak nedošlo, ale pak mě ujistili, že když bude třeba, zkusí sundat jenom tu horní část. Tak jsme to nějak zvládli. Taky díky tomu, že můj první syn byl přirozeně dost empatický, vyrušil nás z natáčení mimo pauzu jenom jednou a jinak pořád spal.

Koukám, že jste mateřství zvládala v poklidu.

Neměla jsem s tím problém. Dokonce, když jsem čekala za rok a půl druhého syna, byla jsem tady v Dejvickém divadle jednou nohou zaangažovaná ve zkoušení Muže bez minulosti. A vždycky jsem se moc těšila na to, že můžu být chvilku mezi lidmi, protože jinak bych byla pořád uvázaná doma. Sehnali mi alternaci a já s velkým břichem dokonce ještě odehrála premiéru.

Jak to vlastně probíhá, když máte malé mimino a musíte do divadla?

Buď to v nouzi probíhá tak, že ho berete s sebou a máte ho během představení v zákulisí. Nebo si doma takzvaně odstříknete mlíko, dítě se ho během vaší nepřítomnosti napije (nebo taky ne, ale když má hlad, nic jiného mu nezbývá) a pak se už vrátíte. Herečky mají tu výhodu, že jsou, oproti jiné práci, pryč jenom dvě, maximálně tři hodiny. Tedy pokud mluvíme o večerním představení. To není zase až tak dlouhá doba. A když mimino hned po představení nakojíte, tak to bez velkých problémů vydrží.

Lenka Krobotová

Tátu Miroslava Krobota bere v práci spíš jako kolegu.

foto:

Teď ale všichni mluví o sitcomu Čtvrtá hvězda. Když jezdíte na zájezdy, dáváte přednost přespání v hotelu, nebo jezdíte na otočku domů?

Záleží, kam se jede, a když je to dál, tak radši spíme venku, protože není dobré se vracet pořád nad ránem. A navíc si sami sebe užijeme, což v tomhle divadle platí dvojnásob. My jsme rádi spolu i mimo zkoušení.

Máte tendenci okouknout, jak šlape hotel, v němž bydlíte? Jestli je v recepci všechno v pořádku a výtah jezdí bez toho, že byste museli poskočit?

Čtvrtá hvězda se točila skoro před tři čtvrtě rokem, takže už jsem v této oblasti trochu mimo. Ale spíš jde o to, že to byla úžasná možnost si jako soubor zkusit něco nového. Týden jsme scénky a dialogy zkoušeli tady v divadle a pak se týden točilo v ateliérech na Kavčích horách. To je v dnešní době obrovský bonus a luxus, protože takhle se točily věci kdysi, možná za dob Menšíků, kdy na to bylo víc času. To nám všichni kolegové jenom záviděli. Mohli jsme si s tím pořádně pohrát a věřím, že na výsledku je to i vidět, že jsme tomu věnovali víc času, než je obvyklé. Je jasné, že to nemusí být každého šálek kávy, ale musím říct, že zatím máme docela hezké ohlasy. Jen před chvilkou mi posílal manžel SMS, ať nechodím vůbec domů. On totiž šel takový lechtivý díl. Ale je to samozřejmě vtip.

Spousta herců podniká. Co kdybyste si, jako divadlo, pořídili hotel. Nelákalo by vás šéfovat tam?

To nás opravdu nenapadlo. A šéfovat hotelu? Na to nejsem stavěná.

Mluvila jste o tom, že jste báječná parta. Jak se vám hraje s tátou (Miroslav Krobot)?

Pro mě byl největší oříšek, když hrál poprvé s námi na jevišti tady v Dejvicích, což bylo divadelní představení Příběh obyčejného šílenství, po kterém následoval film Petra Zelenky. Teď už je to pro mě úplně v pohodě. Hrajeme s tátou asi ve třech věcech. I díky pracím okolo, včetně spolupráce režijní, to beru tak, že jsme kolegové. Vlastně už ho kolikrát nevnímám jako tátu. Tedy v práci.

Lenka Krobotová

S Ivanem Trojanem v Dejvickém divadle.

foto:

A „používáte“ ho jako dědu?

No jasně, táta je nadšený děda, děti úplně miluje a sem tam i hlídá, když může. A protože manžel je muzikant, tudíž oba míváme večer často práci, bývá občas u kluků moje máma, občas chůva, občas právě děda. Kluci jsou z něj úplně nadšení a on z nich. Myslím, že spolu dělají pěkné kraviny…

Vlasta 10/2014 2

Jak se Lence Krobotové hraje v Dejvickém divadle, které je oproti jiným scénám v jistém smyslu modernější? Funguje tam vůbec herecká "nápověda"? A jak to vypadá v rodině, kdy je jeden z rodičů muzikant a druhý herec? Přečtěte si v nové Vlastě 10/2014!