Co vlastně víme o Kevinu Spaceym?

Zábava 10. května 2014

Mezi novináři koluje takové pořekadlo: „Víme toho mnohem víc o odvrácené straně Marsu než o životě Kevina Spaceyho.“ Střeží si soukromí jako vzácný poklad, a když se přece jen přemůže a poskytne rozhovor, mluví hlavně o práci. „Čím méně o mně lidé vědí, tím víc si užijí můj herecký výkon,“ tvrdí.

Jestli na vás teď v civilu působí ve svých 54 letech jako spolehlivý, hodný chlápek, tak jako dítě byl prý nesnesitelný. Sám sebe označil za „malé zlo“. Měl problémy s otcem, vyznavačem tvrdých výchovných metod. Jeho tři děti znaly jen povinnosti, doma neměli ani televizi. Kevin vzdoroval a lumpačil.

Když sestře zapálil domeček na stromě, odlifrovali ho na vojenskou akademii, aby ho tam naučili disciplíně. Žádná šikana ho však nečekala, velmi rychle se dokázal prosadit. Možná by z něj byl výborný generál, ale projevil se jeho herecký talent a svou neústupnost mohl využít jinde. Hodila se, protože si sice splnil sen o divadelních prknech, ale ve filmu dostával jen štěky. Dlouhých deset let, což by spoustu jiných dávno odradilo.

spacey

AMERICKÁ KRÁSA: filmovým manželem Annette Bening

foto:

TREFA DO OSCARA

V roce 1995, když mu bylo 36, se konečně dočkal role, která mu sedla (právě v takových ho tak rádi vídáme!). Ve snímku Obvyklí podezřelí mu bez výhrad věříte, že je jenom bezvýznamným, kulhavým zlodějíčkem... Nebudu prozrazovat víc, kdybyste tohle super dílko chtěli zkouknout. Jen dodám, že z té doby má Kevin doma zlatého kámoše Oscara. Za vedlejší roli, ale počkejte si, teprve začínáme!

Herec se tehdy předvedl také ve filmu, který patří do desítky nejděsivějších thrillerů. Tady určitě můžu prozradit, že si střihl pořádně vyšinutého vrahouna, protože předpokládám, že děj příběhu Sedm znáte. Sedm obětí, krutě potrestaných za sedm smrtelných hříchů. Ale vypátrat chytrého vraha, který si zločiny promyslel do posledního detailu, na některých pracoval celý rok, není jen tak.

spacey

SEDM: vrah potírá obžerství, lakotu, lenost, závist, hněv, pýchu a smilstvo

foto:

Mimochodem, Kevinovo jméno nebylo v úvodních titulcích, aby nebylo tak snadné odvodit, že právě on vraždí. K roli přistoupil opravdu zodpovědně. Než začalo natáčení, zeptal se režiséra Davida Finchera, jestli si má oholit hlavu.

Prý mu odpověděl: „Když to uděláš, udělám to taky.“ Oba byli tedy po celou dobu natáčení holohlaví. Přispělo to k působivosti postavy Johna Doea, jehož vraždy jsou děsivé, ačkoliv ho nikdy neuvidíte přímo při činu. Do svých filmových postav se dokonale převtěluje. Spousta kritiků popisuje, jaký je herec, ale jen málokdo ví, jaký je člověk.

spacey

SVĚT PODLE PROTA: obyvatel vzdálené planety K-PAX

foto:

VĚŘTE, NEVĚŘTE

Americká krása, příběh chlápka středního věku, který pocit, že mu ujíždí vlak, řeší posilováním, kouřením trávy a balením dceřiny spolužačky, by asi nebyl takový trhák, kdyby v něm nehrál právě Kevin. (Prý to nabízeli i Hanksovi nebo Costnerovi, chápete to?) Následoval druhý Oscar do sbírky a spousta pracovních nabídek, ze kterých si herec neomylně vybíral další lahůdky.

spacey

OBVYKLÍ PODEZŘELÍ: role Verbala Kinta (vpravo) byla psaná Kevinovi na míru

foto:

Třeba film Svět podle Prota o pacientovi z blázince, který lékaře přesvědčuje, že není cvok, ale mimozemšťan. Své úžasně zákeřné herecké já Kevin znovu provětral v komedii Šéfové na zabití. Ruku na srdce, kdyby vám v kanceláři šéfoval, spíš dobrovolně zabijete sami sebe. Pokračování úspěšného snímku, kdy trojici nesnesitelných bossů doplňuje stále nadržená semetrika Jennifer Aniston a sjetý mimoň Colin Farrell, do kin zamíří letos.

spacey

ŠÉFOVÉ NA ZABITÍ: Kevin vyfasoval příčes a zřejmě se mu kštice zalíbila...

foto:
spacey

Pokud se vám zdálo, že Kevin z Hollywoodu někam zmizel, je to tak. Bydlí v Londýně a pracuje jako umělecký ředitel uznávaného divadla Old Vic Theatre. Nedaleko má byt, který sdílí se svými dvěma psy (pro pejskaře: labradorem a mongrel teriérem).

foto: