Veronika Nová: Muž má o ženu pečovat

Zábava 18. března 2014

Znáte herečku Veroniku Arichtevu? Možná spíš za svobodna, to se jmenovala Veronika Nová a hrála Sylvu Petrovou v Ordinaci v růžové zahradě. Určitě ji ale nepřehlédnete coby milionářskou dcerku Magdalenu Škvorovou v seriálu České televize První republika.

Když se díváte třeba na historický film, neříkáte doma – „Hele, ta má úžasný klobouk, ten bych chtěla taky…“

To neříkám. Od toho jsou v našem seriálu lidé, kteří tomu rozumí víc než já, jako je třeba hlavní maskérka Jana Radilová nebo kostýmní výtvarnice Míša Hořejší. Ale když jsme u klobouků, vím, že pár lidí v téhle souvislosti kritizovalo „nedobovost“ seriálu První republika. Namítali, že například ženy a muži nesměli vyjít bez klobouku na ulici. Samozřejmě, že to všichni víme, ale záměr režiséra a hlavně producentů byl takový, že chtějí seriál z první republiky, který nebude až do tak hlubokých detailů mapovat onu historickou dobu. Mám pocit, že to někteří diváci nepochopili. Nebo jsou to opravdu takoví šťouralové, kteří si prostě vždycky něco najdou.

Ale předpokládám, že budete mít úzký vztah k módnímu salonu a jeho majiteli. Tak mu určitě budete do práce mluvit.

Je pravda, že se mi opravdu líbí, že moje postava – Magdalena Škvorová – je dost emancipovaná. Prostě představitelka nastupující poválečné generace. A snaží se přinést i jiný směr v oblékání. Díky tomu je i vidět, jak se hlavní ženské postavy od sebe liší. Třeba Klára – Markéta Plánková – nosí klasické šaty s krajkami a všechno to, co tehdy měla mít na sebe žena z nóbl rodiny. Magdalena je prostě jiná.

nová

Na manželovi, režisérovi Biserovi Arichtevovi, Veronika oceňuje mimo jiné jeho galantnost.

foto:
nová

Když začínala Ordinace v růžové zahradě, objevila se v ní Veronika Nová.

foto:

V seriálu vyrůstáte v židovské rodině. Zjišťovala jste, jak to v takových rodinách fungovalo?

Určitě. Ale spíš jsem zkoumala, jak vypadala v té době etiketa. Třeba to, že žena se nesměla opřít o opěradlo židle. Musela sedět jako prkno. Doma si možná leckterá mohla ulevit, ale tím, jak jsou Škvorovi takoví striktní, tak by mi to seriálová matka ani doma nedovolila. Nebo když jste se chtěl napít z šálku, musel jste si ho vzít i s podšálkem až k ústům. Nikdy se nemohlo stát, že byste si vzal jen tak hrnek do ruky. Nebo klasika, že žena má podat ruku první. To sice platí dodneška, ale řekla bych, že dnes už to buď mnoho lidí neví, nebo to prostě nedodržuje. Ale za první republiky bylo naprosto nemyslitelné, aby muž podal ruku první.

Já zase vím, že žena státního úředníka nesměla pracovat. Kdyby to prasklo, vyhodili by ho z práce.

V našem seriálu se vyskytuje něco podobného. Má rodina s hrůzou zjistí, že si Magdalena šla zažádat o práci. Nevím, jestli ženy směly pracovat, ale na rodinu z vyšších kruhů by to určitě házelo špatné světlo. Nejbohatší rodina, a jejich dcera pracuje? To se taky jako by nesmělo, což mi dnes připadá strašně komické.

nová

První republika je výpravný seriál České televize.

foto:

Co byste z první republiky zavedla do svého života, a co rozhodně ne?

Zavedla bych tehdejší způsob chování mužů k ženám. U dnešních mužů hrozně postrádám galantnost. Že by mi někdo přidržel židli nebo otevřel dveře, když vystupuju z auta, to už se nedělá. Můj manžel (režisér Biser Arichtev, pozn. red.) naštěstí tuhle vlastnost má a za to jsem strašně ráda. Jsou chvíle, kdy manžel auto oběhne a dveře mi podrží, a mně se to prostě líbí. Připadá mi správné, když chlap o ženu pečuje. To bych asi zavedla. Taky se mi moc líbí, jak se ženy v té době oblékaly. Že tam naprosto nebylo možné, aby se žena k rodinnému obědu hezky nenastrojila. Vždycky o sebe musela pečovat, dbát o sebe, musela být pořád upravená. Nestalo se, aby přišla k večeři v tom, co měla třeba ráno na sobě. Je fakt, že si nedovedu představit, že bych jela k mámě na oběd a ještě se zastavila doma se načančat, ale líbí se mi to. Moc. Je to takové ctění té rodiny. Důkaz, že si člověk váží toho, že může strávit čas se svými blízkými, které má rád.

Takže, jak to vypadá, když s manželem obědváte v neděli? Dáte se do gala?

My spolu moc neobědváme, protože hlavně manžel je pořád v práci. A pokud máme volný den, tak to je jen málokdy a většinou jdeme někam na večeři.

nová

Stačilo málo a v seriálu První republika, kde hraje jednu z klíčových figur – Magdalenu Škvorovou –, se neobjevila. Bála se, aby jí někdo nevyčítal protekci.

foto:

Vy nevaříte?

Já bych ráda, ale on to nikdo doma nejí. Manžel, když je celý den v práci, kde se nají, přijde večer a nemá hlad, takže si dá většinou jenom salát. Ale třeba zrovna včera jsem vařila. Přijel dřív, tak jsem ho chtěla překvapit a uvařila jsem skoro bulharské jídlo – papriky plněné fetou a k tomu salát. A pochválil mi to.

Vlasta 12/2014 2

Jak se Veronice v seriálu První republika točily erotické scény? Co má symbolizovat její tetování? A proč si i po svatbě nechala své jméno Nová? Přečtěte si v nové Vlastě 12/2014!