Ilona Csáková: Je mě prostě kus ženské

Zábava 1. dubna 2014

Dlouho o ní nikde nebylo slyšet. Zajímá vás, jak se teď má? V následujícím rozhovoru se to dozvíte. A také spoustu dalších věcí. Ilona se totiž nebála odpovědět na všechny naše otázky.

Nestýská se vám po tom pracovním zápřahu, na který jste byla zvyklá, než jste měla rodinu? Muzikály, koncerty…

Svým způsobem mám zápřah stále, ne- -li ještě větší. Dvě malé děti, domácnost a do toho ještě mé koncerty, cestování a aktivity spojené s mojí profesí, to není mateřská dovolená. Obzvlášť tento rok mám dost akční. Opravdu si na nedostatek práce nemůžu stěžovat. Většinou vystupuji na halfplayback, mám svoji doprovodnou kapelu, se kterou koncertuju, nebo občas zpívám i s bigbandy. Zpívám na plesech, firemních večírcích, oslavách měst, vinobraních a podobně.

Co všechno vás čeká tento rok?

Chtěla bych uskutečnit několik předvánočních koncertů a vyprodukovat pár písniček. Dostala jsem i nabídku účinkovat v nově připravovaném muzikálu, který má mít premiéru letos v září. Zatím se ještě rozhoduji, jestli do toho půjdu. Den se bohužel nedá nafouknout a já musím obezřetně hospodařit s časem. Pořád ještě mám malé děti a chtěla bych se jim věnovat. Chci mít dostatek času na cvičení, rodinu i práci. Uvidím, jak se mi to bude dařit, neb se říká, že sedět na dvou židlích moc dobře nejde, a jedna věc je vždy na úkor druhé. To je nemalé přání. Myslím, že priority stejně zvítězí.

Pokud vím, věnujete se i charitě.

Ano, jsem patronkou neziskového informačního projektu pro rodiče s handicapovanými dětmi, který se jmenuje Spokojené děti. Založila ho moje dlouholetá kamarádka Aneta Stolzová, která má sama postiženou dcerku Natálku. Složila jsem i oficiální píseň k tomu projektu, otextoval ji Honza Budař.

csáková

Koncert se skupinou Kamelot. Její frontman Roman Horký byl svědkem na Ilonině svatbě.

foto:

Změnil se za dobu, co běháte kolem dětí, váš pohled na zpívání? Nemáte chuť nabrat jiný směr?

Mám potřebu se více vyjadřovat hudbou, kterou dělám. Melodií, textem, aranžemi. Nechci dělat povrchní a prvoplánové věci. Nenaplňují mě. Věkem a zkušenostmi na sebe kladu větší nároky, jsem sebekritičtější a uspokojuje mě to, co ve mně vyvolává blahé pocity u srdce. Můj kamarád Samson Lenk říká, že je málo líbezných písniček, s čímž souhlasím, a proto jsem si od něho nechala jednu napsat. Je úžasná a právě na ní pracuji.

csáková

Ilona se svými syny.

foto:

Myslíte i na budoucnost? Až děti povyrostou a budete mít zase spoustu času na sebe. Co potom?

Především je chci vyprovodit co nejvíce připravené do života. Budu se snažit být zdravá a fit, ať jim ještě stačím. A zpívání bych také nerada pověsila předčasně na hřebík.

Vašemu synovi Danielovi jsou čtyři roky, Dominikovi rok a půl. Co si teď na svých dětech nejvíc užíváte?

To, že je vůbec mám. Že se s nimi můžu mazlit, učit je mluvit, chodit… Že tady piští, pláčou, pak se smějí, že jsou veselé, ale i nemocné. Zrovna teď má Daniel angínu, takže je to náročnější. Ale to všechno k tomu patří. To všechno dělá děti dětmi. To byl můj největší domácí úkol a já ho mám splněný. Jaké to štěstí! Bez nich bych byla poloviční. Až s nimi jsem kompletní.

Jací jsou? Co je baví? Projevují umělecké sklony?

Daniel se k muzicírování nijak nemá. Bylo by pro mě veliké překvapení, kdyby měl zájem o nějaký hudební nástroj. Myslím si, že hudební nadání bude mít Dominik. Zpívá si, tančí a miluje, když mu zpívám. Ale taky se můžu mýlit. Vůbec nelpím na tom, aby kráčeli v mých šlépějích. Když je to bude bavit, podpořím je. Když ne, nic se neděje. Ona je to docela řehole být muzikant.

Změnil se od té doby, co jste maminkou, okruh vašich přátel?

Mám pořád stejné přátele. Jsou většinou z Prahy a vídáme se, jak nám čas dovolí. Někdy přijedu já za nimi, někdy jezdí oni za mnou. A také mám pár nových přátel tady na Moravě. Kolegy většinou potkávám na akcích, na kterých účinkujeme společně. A když máme chvilku čas, tak i pokecáme.

Mívala jste velké váhové výkyvy, jak jste na tom s linií teď? Jste ve fázi hubnutí, nebo přibírání?

Ano, jsem pověstná dietářka. Nikdy jsem nebyla dlouho jako lunt. Byla to vždy dřina a odříkání. Asi už nikdy se nedostanu pod 70 kg, geny a věk mi to už nedovolí. Taky se mi trochu změnila postava po dvou dětech, ale nelituji toho. A jestli se ptáte na to, jestli jsem se sebou spokojená, tak nejsem, ale o to právě jde. To je ta motivace, pořád se sebou něco dělat. Myslím si, že nevypadám špatně, holt jsem kus ženské, jak říká má trenérka pilates Magda Komínková. Ona preferuje ženské tvary.

csáková

Ilona s manželem Radkem Vonešem. Jí šla za svědka Ivana Gottová.

foto:

Držíte momentálně nějakou dietu?

Momentálně ne, ale je to jen otázka dnů, kdy si opět nastavím ten dietní dril. Vždyť já už bych bez těch diet ani nedokázala žít.

Diet jste už vyzkoušela celou řadu, vzpomenete si na tu první? Kdy jste si poprvé řekla, že musíte zhubnout?

To si už opravdu nepamatuju. Nejspíš jsem já hloupá tehdy nejedla nic.

Zmínila jste pilates. Co ještě děláte pro své zdraví?

Ano, chodím cvičit pilates, občas si zajdu na vacushape a v létě se opět chystám hrát tenis.

Komentuje manžel vaši postavu, nebo pro něho nejsou tyto věci důležité? Líbíte se mu silnější, nebo štíhlejší?

Naštěstí i mému muži se líbí ženské tvary. On má prostě vkus. Ale manžel mě hlavně miluje, je tolerantní a taktní. Ví, že když nejsem se sebou spokojená, že s tím něco udělám sama. Nemusí mě upozorňovat na špíčky. A taky mě zažil vlastně jako poměrně štíhlou a hned dvakrát těhotnou, takže se ani moc kritizovat nedá, když má žena poporodní kila navíc.

Děláte nějaké aktivity společně s manželem, nebo si jdete každý za svými zájmy?

Jasně. Máme se rádi, jezdíme na výlety i s klučíky, někdy si spolu zahrajeme tenis a staráme se o zahradu. A někdy mě doprovází na vystoupení. V podstatě děláme pořád všechno společně.

Je váš muž hodně akční? Nebo dává přednost domácímu pohodlí?

Manžel je hodně akční a pracovitý. Má rád svoji profesi a dělá ji dobře. Rozhodně ho neuvidíte rozvaleného doma na gauči. Kolem domu je pořád co dělat…

O jeho profesi se mnoho nemluví. Čím se zabývá?

Posledních 16 roků pracuje ve strojírenském podniku Šmeral Brno na pozici výrobního ředitele. A veškerý volný čas mu zabírá zvelebování našeho domu, který jsme dostavěli před dvěma lety.

Říkáte, že je váš muž hodně vytížený. Kolik času mu zbývá na rodinu? Zůstane doma s kluky, když potřebujete odjet na koncert, nebo na cvičení? Nebo využíváte chůvu?

Veškerý svůj čas věnuji dětem a domácnosti. Kromě času, kdy cvičím – to je dvakrát týdně hodina – a když jsem na cestě na vystoupení, nám s hlídáním pomáhá hlavně maminka mého muže a jeho otec. Občas zavoláme naší kamarádce Terezce, kterou mají kluci taky moc rádi. Ono se to nezdá, ale když já pracuji, pracuje celá rodina, kterou musím povolat k dětem. Čas je vzácný. A manžel přebírá štafetu, když je třeba. Když přijde večer z práce, stará se o ně a dohlíží na ně přes noc nebo do té doby, než se vrátím z cest.

Vlasta 14/2014 2

Má vůbec Ilona Csáková čas si někdy se svým mužem jen tak vyjít? Čeho si na svém muži váží? A jak berou pomluvy bulváru o rozpadu jejich vztahu? To už si přečtěte v nové Vlastě 14/2014!