Na výlet do rozbořeného domu aneb Urban exploration

Zábava 18. dubna 2014

Mnoha lidem připadají ošklivé, pro ostudu a depresivní. Spousta jiných je ale naopak vyhledává. Staré opuštěné objekty. Fotky z nich mají neskutečnou atmosféru, i když je pravda, že k optimismu mají daleko.

Vyhledávání takových objektů, kterému se po celém světě věnuje čím dál víc lidí, se nazývá Urban exploration (v překladu zhruba „městské průzkumnictví“), jinak taky urbex.

Někdy se mu také říká infiltrátorství. Lidé s fotoaparáty na krku prolézají opuštěné továrny, hotely, lázně i domy. Základní pravidlo zní „Neodneseš nic než fotografii, nezanecháš nic než stopy“. Takže neničit, nesprejovat, nedělat si ve vybydlených halách táboráky.

Jenom prošmejdit, nafotit, zaznamenat. „Urbexáři“ se často domlouvají na facebookových stránkách ke společným výletům, kde se ale objekty nacházejí, vědí jen oni. To je vlastně druhé pravidlo - poloha místa se drží v tajnosti.

TOVÁRNY, STOKY I MOSTY

Prozkoumávání nejčastěji industriálních budov je ale jen jednou, i když nejviditelnější „odnoží“. Jsou lidé, kteří se specializují pouze na mostní konstrukce, vojenské stavby, tunely, stoky a kanalizace, na komíny nebo třeba jeřáby.

Že se často nejedná o právě bezpečné dobrodružství, je nabíledni. Propadnout se zchátralou podlahou, zřítit se i se schodištěm a podobně hrozí docela často. A že infiltrátoři nejednou porušují i zákony, je také jasné. K dobru jim ale budiž přičteno, že opravdu nic nedevastují a vlastně vytvářejí svéráznou kroniku dávno zašlých dob. A některé stavby se díky nim podařilo ještě zachránit.

urban exploration
foto:

DOVOLENÁ V RUINÁCH

Komunita infiltrátorů se neustále rozrůstá, na internetu či Facebooku jsou desítky tisíc stránek. Není výjimkou, že se skupina domluví a opuštěným místům přizpůsobí trasu své dovolené.

Co možná nevíte...

  • BYLI PRVNÍ DADAISTÉ? Samotní urbexáři na svých stránkách tvrdí, že zřejmě první organizovanou výpravu uspořádali v roce 1921 francouzští dadaisté, a to do opuštěného kostela sv. Juliena v Paříži.
  • MILOVICE UŽ NEZKOUŠEJTE Jedním z nejoblíbenějších urbexových míst v Česku byl prostor Milovic a Božího Daru, kdysi plného sovětských vojáků. Už tam ale probíhají demoliční práce a budovy půjdou k zemi.
  • KAM PRO VÍC INFORMACÍ Pokud se o urbexu chcete dozvědět víc, navštivte například stránky www.urbex.cz nebo www.facebook.com/OpustenaMista.

VLASTNĚ NIC NOVÉHO

Výsledky ale stojí za to. Jen si zkuste na Googlu zadat pojem „urbex“ a zobrazte si jenom fotografie. Neskutečná atmosféra, často jak z nějakého postkatastrofického filmu, na vás dýchne i přes monitor. A že jde o opravdu velký fenomén, dokazuje třeba i výstava Ruin Lust, kterou až do poloviny května pořádá londýnská Tate Gallery.

Mimo jiné na ní zjistíte, že i když jde o zcela novou vlnu, vlastně už tady byla. A to v období romantismu, na přelomu 18. a 19. století, kdy se rozpadající budovy pohlcované přírodou stávaly oblíbeným motivem mnoha malířů.

urban exploration
foto:

POZOR NA KAŽDÝ KROK

Jestli vás teď ta opuštěná, pochmurná, ale přesto zvláštním způsobem krásná místa okouzlila, klidně se do urbexu pusťte. Ale vždycky přemýšlejte, kam šlapete, za zlámané nohy to určitě nestojí.

urban exploration
foto: