Oscarový Matthew McConaughey chce 14 dětí!

Zábava 17. května 2014

Režiséři jeho proměnlivost ocenili pozvánkou do padesáti filmů, fanoušci svou neutuchající přízní a teď ho odměnila i americká filmová akademie. Matthew se raduje z prvního Oscara!

Ač stoprocentní Američan, Matthew se pyšní svými skotskými kořeny. Možná právě proto si nechal rodné jméno, pro hereckou kariéru poněkud jazykolamné. Na rozdíl od dvou starších bratrů se nepotatil a práce u benzinky mu nevoněla, i když se lety proměnila ve slušný byznys.

Doma se nenudil, rodiče se několikrát rozvedli a zase vzali. Udělal si výlet do Austrálie a pak se pustil do studia práv. Těsně před státnicemi se mu ovšem dostala do ruky kniha The Greatest Salesman in the World (autor Og Mandino).

Podle internetu se jedná o příručku, která vám pomůže odhalit vaše já, navést vás k životnímu úspěchu a ukázat, jak ho dosáhnout. Mattovi vyšlo, že se má dát na herectví. Klaplo to. (Možná by stálo za to si knížku také přečíst, nikdy není pozdě!)

Matthew McConaughey

1997/ Kontakt: jednou z filmových partnerek byla Jodie Foster.

foto:
Matthew McConaughey

2001/ Svatby podle Mary: v roli dokonalého snoubence.

foto:

PŘÍLIŠ PĚKNÝ KLUK

Křest si Matthew odbyl v několika studentských filmech a reklamách. Pořádné hraní odstartoval film Omámení a zmatení uznávaného režiséra Richarda Linklatera. Ten o něj nejdřív moc nestál, zdál se mu až příliš pěkný na roli obyčejného středoškoláka.

Inu, na své skutečné střední škole získal Matt titul nejhezčí kluk ročníku. Ale když si nechal narůst háro a vousy, trochu to zamaskoval. Přišla další práce a herec se přestěhoval do Los Angeles. Já si ho poprvé všimla ve filmu Kontakt, sci-fi příběhu o tajemném vysílání z vesmíru.

Fanoušky začal sbírat po filmu Čas zabíjet, natočeného podle bestselleru Johna Grishama. Nehrál vraha, jako předtím ve filmu Masakr v Texasu, ale osobu protikladnou - právníka. Pár semestrů na právech se hodilo. Brzy se potvrdilo, že snadno vklouzne do různých rolí. Byl jako ryba ve vodě na palubě Ponorky U-571, nevadila mu dotěrná kamera ve filmu o reality show Ed TV, svou přitažlivost pustil z řetězu v romantických Svatbách podle Mary.

Matthew McConaughey

1996/ Čas zabíjet: právníkem alespoň ve filmu.

foto:

SBOHEM, KILOGRAMY

Herec se zřejmě stále drží rad osudové knihy a daří se mu. Má obdivuhodně pestrou filmografii. Loni si zahrál ve dvou ostře sledovaných filmech, nominovaných na Oscara, Vlkovi z Wall Street a Klubu poslední naděje.

Ten druhý ho stál třicet kilo. Tolik obětoval, aby byl naprosto přesvědčivý v roli muže bojujícího s AIDS. Hubnout ve 43 letech není až tak snadné. „Dostat se pod 77 kilo bylo opravdu těžké.

Ale jakmile jste na 75, další tři kila jdou snadno. Dostat se pod 72 bylo těžké, ale pak to rychle sletí na 68. Pak už to bylo zase těžké, ale dostal jsem se na 64, což jsem chtěl,“ prozradil Matthew. Pil hektolitry čaje a snil o tom, jakého si po natáčení dá hamburgera: „Bude to aspoň čtvrtkilový cheesburger se třemi druhy sýra. Všechno si to sám připravím, tři hodiny bude trvat jen ta příprava. Dám to do opečené žemle s máslem po obou stranách, nahoru roztavím sýr a dám majonézu. Chci tam mít plátky okurek s koprem, na kolečka nakrájenou lehce grilovanou bílou cibuli a papričky jalapeños.“

Matthew McConaughey

2013/ Vlk z Wall Street: finančník Mark Hann znovu ožívá.

foto:
Matthew McConaughey

2013/ Klub poslední naděje: výkon korunovaný Oscarem.

foto:

Z ČERVENÉHO KOBERCE DO POSTELE

Odměna za odříkání byla nakonec pořádná. Kromě hamburgeru si Matthew vychutnal i výjimečnou chvíli, když na Oscarech při vyhlašování vítěze kategorie hlavní mužská role zaznělo jeho jméno. Už pěkně vykrmený, opálený, nagelovaný, v bílém saku s tmavým motýlkem políbil svou manželku a vykročil na pódium.

Při děkovačce si neodpustil svou oblíbenou hlášku: „Alright, alright, alright!“, prostě že všechno je v rychtyku. Chystal se i na afterparty, ale hned hlásil, že tam nebude dlouho, protože spěchá domů udělat si s manželkou další dítě. Krásnou brazilskou modelku Camilu Alves poznal v roce 2006. Když ji o šest let později u vánočního stromečku požádal o ruku a zpečetil to prstenem s diamantem, měli už dvě děti.

Teď se radují ze tří potomků, pětiletého syna Leviho, o rok mladší dcery Vidy a patnáctiměsíčního Livingstona. Matthew kdysi prohlásil, že chce dětí čtrnáct. Camile už je třicet dva, tak mají co dělat.

Matthew McConaughey

S manželou, brazilskou modelkou Camilou.

foto:
Matthew McConaughey

Pro herce je rodina velmi důležitá. „Nechci žádné chůvy, své děti si vychovám sám a hodlám si to pořádně užít.“

foto: