Nejnovější trend ve cvičení? Přece pádlování!

Zábava 19. května 2014

Chcete vidět své oblíbené jezero ze zcela jiné perspektivy? Vyzkoušejte stand up paddleboarding, česky pádlování vestoje.

Sportu nazývanému stand up paddleboarding, zkráceně SUP, propadli lidé přibližně před osmi lety na Havajských ostrovech a v Polynésii, kde mu říkají hoe he´e nalu. Od té doby se šíří napříč celým světem jako lavina. V USA se dokonce jednalo o nejrychleji se rozšiřující venkovní sport za rok 2013.

Přestože tento sport začal vzkvétat až po roce 2005, počátky jeho historie je možné najít už na konci 16. století, kdy pádlování vestoje na tehdy ještě dřevěném prkně napadlo domorodce z Cookových ostrovů. Pak bylo kolem něj dlouhá staletí ticho jako po pěšině. Až do roku 1960. Právě tehdy se začalo opět probouzet k životu, tentokrát na Havaji.

Dnes místní obyvatelé nabízejí pádlování vestoje jako nevšední zážitek pro turisty a lákají je k projížďce po hladině Tichého oceánu a k pozorování a fotografování zdejší fauny a flóry.

A co si pod SUP představit? Jde vlastně o jakousi odnož surfování, ale místo toho, abyste se na prkně proháněli vysokou rychlostí skrze obří vlny směrem k pobřeží, tak si na surfu pěkně v klidu stojíte a pomalým, plynulým tempem brázdíte za pomoci pádla jezera, rybníky, řeky nebo klidně i moře či oceán.

pádlo

Nebojte se, pádlování není tak složité, jako vypadá.

foto:

ŽÁDNÉ LÁŽO PLÁŽO

I když můžete mít na první pohled dojem, že se při stand up paddleboardingu moc nenadřete, opak je pravdou. Pádlování vestoje je ve skutečnosti pořádná makačka. Není se proto čemu divit, že si ho oblíbili i vrcholoví sportovci, kteří ho využívají jako doplněk při tréninku. Ale žádné strachy – SUP je i pro nás, obyčejné smrtelníky, kteří sport považujeme spíše za nutnost pro udržení kondice nebo za příležitostný koníček.

Stand up paddleboarding patří mezi takzvané aerobní sporty, což je cvičení prováděné střední intenzitou za delší čas se zvýšenou tepovou frekvencí. Pokud takovouto aktivitu vykonáváte pravidelně a dlouhodobě, dochází ke snížení množství tělesného tuku a ke zvýšení podílu aktivní tělesné hmoty, tedy svalů. SUP se tak dá přirovnat ke sportům, jako je aerobik, jogging, spinning, in-line bruslení nebo běh na lyžích.

Při stand up paddleboardingu zažijete nejen extra porci zábavy a adrenalinu, ale dáte si i pořádně do těla. SUP je totiž sportem, který vyžaduje zapojení všech svalů v těle. Jelikož je zapotřebí neustálé udržování rovnováhy, jsou v zápřahu nejen paže, ale také svaly zádové, šikmé břišní a lýtkové. Pádlování vestoje je tak ideální pro zbystření smyslů, vylepšení balance i posílení fyzické kondice.

Tak co, milé čtenářky a čtenáři, už jsme vás k vyzkoušení SUP dostatečně nalákali? Pokud ano, podívejte se na www.potya.cz, www.zlutelazne.cz, www.naish-sup.cz nebo www.paddleboardshop.cz, kde se můžete zapsat do kurzu nebo si zapůjčit prkno a pádlo a vyzkoušet si tento fenomenální sport na vlastní kůži!

pádlování

Pádlování vám zlepší fyzičku!

foto:

Hlavní přínosy stand up paddleboardingu

  • zlepšení výkonnosti kardiovaskulárního systému (srdce, plíce, oběhová soustava)
  • snížení tuku v těle
  • snížení cholesterolu a stabilizování krevního tlaku
  • zvýšení fyzické kondice
  • zrychlení metabolismu a zlepšení peristaltiky střev

Kdo kde jezdí? SUP se dělí do čtyř hlavních skupin, podle toho, jaký vodní tok jezdci preferují:

  • klidná jízda: jezdí se po jezerech, rybnících a klidných řekách
  • jízda ve vlnách: sportovci si užívají jízdu v mírných mořských vlnách
  • jízda v řece: adrenalinoví jezdci překonávají peřeje a jiné přírodní nástrahy na horních tocích řek
  • rychlostní jízda: paddleboarding se provozuje na velmi úzkých, dlouhých prknech na divokých řekách, jezdci mezi sebou závodí na úseku dlouhém i několik kilometrů