Leona Machálková: Jsem šprt i lajdák zároveň

Zábava 6. května 2014

Leona Machálková rozhodně není bohémskou umělkyní s hlavou v oblacích. Stojí nohama pevně na zemi a přesně ví, co chce. Po čem touží, s kým tráví čas a co dělá, když zrovna nezpívá? Odpovědi na tyhle a řadu dalších otázek přináší náš velký rozhovor.

Letos vás čeká nástup do muzikálu Mamma Mia!, kde si zahrajete hlavní roli. Řekněte mi o tom něco.

Role Donny je úžasná, už se nemůžu dočkat, až se budu vžívat do této dobrosrdečné ženy, milující matky, pohodářky a každým coulem ženské do nepohody. Muzikál Mamma Mia! je milá, zábavná show, ze které srší obrovská energie, a divák bude mít spoustu příležitostí se zasmát, odpočinout si a především si zanotovat nadčasové melodické hity skupiny ABBA. Je skvělé, že si zahraju, zazpívám i zatančím.

Už se na muzikál připravujete?

Jak se to vezme. Začneme ho studovat od září, premiéra je naplánovaná na 12. prosince, takže máme ještě čas. Já osobně se snažím být ve formě, pravidelně vystupuji a koncertuji, denně zpívám a vůbec chci být v dobré kondici, abych potom vydržela ten nápor, který přijde. Dokážu si představit, co mě čeká, ale je to výzva, se kterou se ráda poperu.

machálková

Syn Artur, kterého má Leona s výtvarníkem Bořkem Šípkem, je zapálený pro kterýkoli sport.

foto:
machálková

Maminka mu věnuje maximum času.

foto:

Vaše webové stránky jsou přímo napěchované akcemi, které vás letos čekají. Někdy máte i dvě vystoupení za den. Kam především byste nalákala fanoušky?

Ano, čeká mě toho do podzimu ještě spousta – vystoupení, koncerty, natáčení televizních pořadů… Těším se mimo jiné, že se objevím 14. června v Lidicích, kde budu zpívat během uctění památky obětí fašismu. Zároveň mě čeká turné charitativních koncertů Číslo na Boha v deseti českých a moravských městech

Tam byste měla, pokud vím, vystupovat se Zdeňkem Podhůrským. O co půjde?

Jde o velkorysý projekt, který přispěje handicapovaným dětem v konkrétním regionu. Začínáme 19. května v Ústí nad Labem a končíme 23. června v Českém Krumlově. Se stejným záměrem se také připravuje letní festival na Lipně na přelomu července a srpna letošního roku. Budou to dvojkoncerty a já tentokrát spolu s Petrem Kolářem zazpívám 5. srpna. Celé to stojí a padá s entuziasmem Zdeňka Podhůrského a producenta Aleše Nejedla, kteří mě ke spolupráci přizvali.

machálková

Změnit profesi zpěvačky na modelku nedělá Leoně žádný problém, absolvovala desítky přehlídek. Nebrání se ani reklamním fotografiím.

foto:
machálková

Se synem Arturem podnikají různé výlety.

foto:

Jak jste se se Zdeňkem dali dohromady?

Naprosto přirozeně. Jsme kolegové z Divadla Kalich, potkali jsme se při práci na muzikálech Jack Rozparovač a Robin Hood. Je to milý muž, se kterým se mně osobně velmi dobře hraje na jevišti i kecá v klubu. Zdenda hledal někoho k sobě, slovo dalo slovo a já jsem v podstatě hned na spolupráci kývla. Imponuje mi, když má někdo jasno, co chce a jak na to.

Před nedávnem jste si zakoncertovala se zpěvačkou Hanou Zagorovou. Jaké to bylo?

Bylo to úžasné, i mně se zpívalo moc fajn, nikdy na to nezapomenu. Hanička Zagorová mě letos pozvala jako hosta na svůj velkolepý koncert v Lucerně a byla jsem svědkem něčeho vskutku nevídaného. Tolik přízně, nadšení, souznění, obdivu! Bylo vzrušující pozorovat a vnímat, jak strašně moc ji její fanoušci milují. Absolutně bezmezná odevzdanost. Hanička byla moc milá a perfektně celý koncert absolvovala navzdory zdravotnímu handicapu.

machálková

Leona je držitelkou platinových a zlatých desek, má sólové koncerty, účinkuje v muzikálech. Teď ji čeká slavná Mamma Mia.

foto:

Máte mezi lidmi z branže hodně důvěrných přátel?

Se svými kolegyněmi z hudební branže vycházím přátelsky. Vždycky se ke mně mile chovaly i profesně zkušenější kolegyně – Petra Janů, Eva Pilarová nebo třeba Helenka Vondráčková.

Práci máte rozplánovanou takřka na každý den. Mezi tím ještě musíte zkoušet, cvičit hlas… Zbývá vám také nějaký volný čas?

A co je to volný čas? Já mám výhodu v tom, že si o tom, co a kolik toho budu dělat, rozhoduji sama. Jestli přijmu nabídku na nějakou roli, zda pojedu zpívat tam, či onam, budu-li vystupovat v konkrétním televizním programu, to je jen na mně. Dá se říct, že jsem v jednom kole. Stále se něco učím, doma cvičím a zpívám, snažím se, aby mi tělesná schránka nechátrala víc, než je třeba, čtu, aby hlava neotupěla. Miluji svého syna a ráda se o něj starám, neobtěžuje mě postarat se jako hospodyně, o co je třeba. Na druhou stranu cítím, že v životě jsou nesmírně důležité zážitky. Tak, a jsme u toho volného času... Zážitky jsou totiž spojené právě s volným časem. Jsem šťastná v přírodě, ideální je pro mě také spojení sportu a přírody. Myslím si, že už jsem našla rovnováhu mezi prací a volným časem, a tak si tu správnou proporci hlídám, protože vím, že když si na to neudělám čas, budu nervózní, protivná, zkrátka uštvaná. A to je špatně. Razím heslo: miluji práci, je to motor, ale je důležité umět ho také vypnout.

Zmínila jste, že čtete. Jaká knížka vás v poslední době zaujala?

Miluji knihy spisovatele a duchovního vůdce Thich Nhat Hanha. Jeho kniha Cesta k plnému vědomí mi v mnohém změnila život. Četla jsem ji asi čtyřikrát. Mockrát jsem se do ní začetla v obdobích, kdy jsem si přišla zmatená a bezradná. Domnívala jsem se, že neumím být šťastná. Z ní jsem se naučila, jak štěstí prožívat, a rozhostil se mi klid v duši. Zkrátka mě posílila. Teď jsem dočetla další jeho skvělou knihu, jmenuje se Nic nekončí, nic neumírá. Také ona je plná vzácných myšlenek, které člověka pohladí a uklidní v dnešním uspěchaném světě.

Zajdete třeba sama do divadla jako divák?

To víte, že jo! Jsme opět u těch zážitků. Ráda chodím do divadla, na koncerty, do kina, i když v posledních letech jsem viděla podstatně více představení pro děti než pro dospělé. Ale to vůbec nevadí. Baví mě dětský svět a je mi dobře, když se třeba děti smějí. Úplně pookřeju, když je pozoruju, jak jsou spokojené a veselé. Je to pro mě relax, druh meditace.

Co vás naposledy uchvátilo tak, že byste to doporučila našim čtenářům?

Včera jsem se synem Arturem a s kamarádkou fotografkou Ivou Haj zašla na úžasnou výstavu Tim Burton a jeho svět. Je to překrásná výstava nekonečné kreativní fantazie tohoto skvělého výtvarníka. Moc jsme se nasmáli a zároveň jsme neustále mumlali slova obdivu nad těmi nápady, tu morbidními, tu bezstarostně bláznivými, tu romantickými. Je to opravdu nářez, návštěvu vřele doporučuji!

V jednom rozhovoru jsem se dočetla, že se chystáte „rekreačně“ hrát na kytaru a na klavír. Věnujete se tomu?

Právě jste udeřila pomyslný hřebíček na hlavu, když jste řekla hrát „rekreačně“. U kytary jsem totiž dlouho nevydržela, ale na klavír brnkám poměrně často. Přidala jsem k tomu také perkuse, často zpívám jen tak s metronomem a capella a cvičím s halfplaybacky či různými karaoke, které mi jako podklady připravuje můj dvorní klavírista a kapelník Petr Berki. Víc než kdy jindy se věnuji hudbě i doma. Přináší mi to i pohodu na jevišti, cítím se víc připravená. Jsem zkrátka tak trošku šprtka, ostatně vždy jsem byla. Jako Blíženec jsem lajdák i šprtka, to je smrtelná kombinace...

Ráda prý cestujete a lyžujete. Vyrazila jste si letos někam na hory?

Naposledy jsem si byla v březnu zalyžovat v Itálii ve Val di Fiemme. Bylo to naprosto super, vyšlo nám i počasí, pořádně jsme si to užili!

Jela jste tradičně se synem?

Ano, byla jsem se synem a s partou několika dospělých a dalšími dvěma chlapci.

Vlasta 19/2014 2

Věří Leona Machálková v to, že i na ni ještě někde čeká "ten pravý"? Co podle ní chybí singl ženám? Přečtěte si v nové Vlastě 19/2014.