Znáte shwopping? Určitě vás bude bavit

Zábava 2. července 2014

Přinesete staré a odnesete si nové. Sice ne vyloženě kus za kus, ale každá koruna dobrá, ne? Nejenže se zbavíte toho, co už nenosíte, ale navíc vás bude hřát pocit, že jste udělala dobrý skutek!

Charita, anebo popelnice – tam většinou směřují obnošené oděvy. Teď je tady ale ještě jedna varianta – odneste je do obchodu a vyměňte za nové!

NĚCO ZA NĚCO

Říká se tomu shwopping, což je výraz, který vychází z anglického výrazu swap, tedy měnit, a shop neboli nakupovat.

shwopping

Zkuste shwopping taky!

foto:

Do obchodu přinesete staré oblečení, případně i boty, a za odměnu dostanete slevový voucher na nákup. Vaše vyřazené halenky, sukně a trička poputují k charitativním organizacím, jako je například švýcarské I:CO, které ho zpracují na nové materiály. Z nich se pak vyrobí nejen nové oblečení, ale také izolace, plasty nebo třeba výplně hraček.

JAK NA TO

Funguje to různě. Buď přinesete jeden konkrétní kousek, třeba podprsenku nebo plavky, anebo tašku s vícero kousky jakéhokoli druhu. Recyklace starých látek je v kurzu a obchodních řetězců, které ji zavádějí, přibývá jako hub po dešti. Jako první s touto myšlenkou přišla před dvěma lety společnost Marks&Spencer ve Velké Británii. M&S spolupracuje s mezinárodní charitativní organizací Oxfam, která vyřazené kousky znovu prodá, využije nebo zrecykluje.

V loňském roce spustila tuto aktivitu i u nás. Přinesete své obnošené oblečení anebo i botky, a další nákup v minimální hodnotě 1000 Kč budete mít o 150 Kč levnější. Veškerý finanční výtěžek jde na podporu organizace UNICEF (Dětský fond OSN). Akce platí od 17. března do 3. září 2014. Kupón se slevou je možné využít do 30. září 2014, platí ale jen na nezlevněné oblečení, kosmetiku a obuv. Speciální boxy na odložené oblečení najdete vedle pokladen.

Podobně můžete „vyměnit“ staré oblečky za nové i v obchodech sítě H&M, Calzedonia anebo Intimissimi.

nákup

Nakoupíte, a ještě pomůžete!

foto:

CHYTRÝ TAH

Při shwoppingu neušetříte žádné závratné sumy. Ale o to nejde. Cílem je ulehčit přírodě. Každý rok se na světě vyrobí na 75 milionů tun oblečení. Produkce oděvů se za posledních šedesát let víc než ztrojnásobila, za poslední desetiletí se vyrábí dokonce o 40 % látek víc.

A prakticky všechno přijde nakonec nazmar. Na skládkách a ve spalovnách končí statisíce tun látky. Jen v Británii putuje každý rok 1 miliarda kusů oblečení na skládky, což znamená, že každých pět minut Britové vyhodí 10 000 kabátů, košil, triček, trenýrek, šatů, čepic apod.

Společnosti nabízející shwopping tvrdí, že jejich hlavním cílem je právě snížení objemu vyhazovaného oblečení. Jasně, je to šikovný marketingový tah, jak nalákat zákazníky – ovšem nelze mu upřít i užitečný přesah. Vlk se nažere a koza zůstane celá. Zbavíte se starých obnošených kousků a získáte nové se slevou. A přitom pomůžete aspoň trošku životnímu prostředí. No není to skvělé?