Andrea Kerestešová: Vzít mě do Vyprávěj byl velký risk

Zábava 20. května 2014

Tvář herečky Andrey Kerestešové máte určitě spojenou s rolí Evy Dvořákové v úspěšném televizním seriálu Vyprávěj. Přesto se mi ji podařilo v jedné pražské kavárně, kde jsme si dali sraz, přehlédnout. I ve skutečnosti totiž vypadá křehce a chová se tiše a nenápadně. A navíc přišla včas. „Jsem tak vychovaná. Přesnost je přece výsada králů. A i když bych mohla být maximálně královnou, chodit včas vnímám jako slušnost,“ říká.

Až o vás jednou budou natáčet film, úplně vidím úvodní scénu. Přijíždíte do Prahy vlakem, vystoupíte na perón, teď detail a vaše představitelka říká: „Tak tady budu žít do konce života.“

S tím vlakem jste to trefil, ale jinak jsem netušila a vlastně ani teď nevím, jestli tady budu žít do konce života. Když jsem vystoupila poprvé na Hlavním nádraží, tak jsem si to v koutku duše asi přála, protože to bylo v období života, kdy si hledáte místo na zemi, a mně se tady líbilo od začátku. Ale můj život je takový, že se snažím věci neočekávat, snažím se brát život opravdu takový, jaký je.

Kolik vám tenkrát bylo?

Dvacet. Točila jsem tady reklamu. A pak přišli Rafťáci, to jsem sem přijela podruhé.

Já jsem prvních osmnáct let pobytu v Praze strávil na ubytovně. Jak jste bydlela vy?

Do osmnácti jsem žila v naší vesničce – v Hlinném. Celou vysokou školu jsem bydlela na koleji. Když jsem se přestěhovala do Prahy, řešila jsem to různými podnájmy – finančně dostupnými, jednoduše zařízenými, takovými, ve kterých bylo jen to, co nutně potřebujete. A postupem času se to vyvíjelo.

kerestešová

V představení Manželský poker v Divadle Palace ztvárnila dvě postavy.

foto:

Vy jste ale byla úspěšná, co se reklam týče.

Ano, v podstatě celou vysokou školu jsem se živila reklamou. A ještě nějaké období potom.

Jakou vysokou školu jste studovala?

Mám pedagogickou fakultu. Na Pedagogické fakultě Trnavské univerzity jsem vystudovala učitelství prvního stupně a tvořivou dramatiku. Jsem učitelka pro umělecké školy. Ale představa, že bych ve svých 21 letech šla učit, pro mě byla naprosto nereálná. Připadalo mi hrozně nezodpovědné vychovávat novou generaci, když jsem sama ještě nic neviděla a nezažila. Tak jsem si řekla – půjdu do světa, budu si žít na volné noze a uvidíme, co mi život přinese. A přestěhovala jsem se do Prahy.

Nádraží už jsme probrali, co bylo dál?

Po Rafťácích jsem měla menší roli v seriálu Světla pasáže. Ale to už jsem věděla, že si zvládnu zaplatit nájem a tak. Když přišlo Vyprávěj, které se začalo točit v roce 2008, tak to byl pro mě najednou úplný zázrak. To, že mě bez větší herecké zkušenosti obsadili do hlavní role, beru jako velký dar, který mi byl dán.

kerestešová

„Ti, kdo se dívali na seriál, vždycky říkali, že jsem skutečně celá máma.“

foto:
kerestešová

V seriálu Vyprávěj stárla a stárla. Nakonec prý vypadala úplně jako její matka. „Potřebovala jsem si vytvořit vzor, protože nevím, jaké to je, být o třicet let starší,“ tvrdí herečka s tím, že úspěšnou proměnu v čase jí potvrdili i příbuzní.

foto:

Castingy v takovém případě trvají i několik měsíců...

Prošla jsem, myslím, sedmi koly, kdy se pořád rozhodovalo, jestli ze mě bude Eva, nebo ne. Pořád tam byli lidé, kteří o mně pochybovali, což jim samozřejmě vůbec nemám za zlé, protože se mnou hodně riskovali. Utáhnout takovou rodinnou ságu s minimem hereckých zkušeností, tak to skutečně se mnou byl risk. S odstupem času doufám, že nebyli zklamaní a že svého rozhodnutí nelitují. Snažila jsem se na sobě hodně pracovat. Byla to pro mě velká herecká škola. Hodně jsem během toho seriálu dospěla.

Brala jste hodiny herectví?

Nebrala, ale chodila jsem na hodiny češtiny k paní profesorce Aleně Hesounové na DAMU, která se mi intenzivně věnovala dva měsíce. Učila mě pracovat s novým jazykem, s jeho výrazovými možnostmi. Jí patří veliký dík, zároveň mi v té době byla velmi blízkým člověkem.

Jana Bernášková mi říkala, že moc ráda ve Vyprávěj stárla. Jak jste na tom byla vy?

Ne, že bych se v tom nějakým způsobem vyžívala, ale nevadilo mi to, protože já se role snažím přijmout se vším všudy. A líbilo se mi, že ode mě najednou nikdo neočekával, že budu krásná. Klidně jsem mohla mít kruhy pod očima a nemusela jsem se hlídat v tom, jak stojím nebo jestli mi to sluší. Čím to bylo horší, tím to bylo lepší. Častokrát jsem v maskérně říkala, ať mi ještě přidají vrásky, abych si mohla dobře zahrát.

Možná by stačilo protáhnout až do rána večírek před natáčením.

To pak ale zase dobře nezvládáte texty. Člověk s tím musí pracovat opatrně. Když se to stane, tak další den na place hodně bolí. A já mám radši natáčení bez bolesti.

Jako učitelka byste měla mít dobře trénovanou paměť. To by se vám pro herectví mohlo hodit, ne?

U mě je to složitější, já mám krátkodobou paměť. Díky ní jsem zvládla celé studium, protože jsem nepatřila ke studentům, kteří se pravidelně učí. Až když mi hořelo pod zadkem a bylo za pět minut dvanáct, sebrala jsem veškerý materiál a začala jsem se učit všechno najednou. A jakmile jsem zkoušku udělala, hned jsem všechno zapomněla. Při natáčení se všechny texty velmi rychle naučím, a jakmile je obraz hotov, tak se mi to v hlavě vymaže a „nasune“ se mi tam hned ten další. Obdivuju kolegy, kteří spatra najednou začnou říkat úryvky z her, které kdy hráli.

Jenomže teď začínáte dělat divadlo a tam to přece funguje úplně opačně…

Ale už od dob, kdy jsem dělala zkoušky, mi pomáhá představa, že si třeba vezmu skleničku a k tomu mi naběhne věta nebo moje část dialogu. Tento druh paměti je jiný a musí se cvičit. Takže teď, když mám před dvěma premiérami, si před představením budu muset vše znovu pročíst, abych si obnovila to, co jsem se před měsícem naučila. Doufejme, že mi to naskočí. V Divadle Palace ve hře Manželský poker hraju současně Jennifer a Brigitte. Jennifer je mladá koketa, která využívá svého šarmu a manipuluje s muži. A Brigitte zase hodně naivní, čistá osůbka, která zjistí, že říkat pravdu je osvobozující. Jenom s ní nikdo jiný tuto představu nesdílí. Je to zvláštní komická postavička.

Která se vám hraje líp?

Jennifer tam má míň textu, proto je pro mě dejme tomu jednodušší. Brigitte je zase tak střelená, že se můžu mnohem víc vyřádit.

Vlasta 21/2014 2

Mívá Andrea Kerestešová před natáčením trému? S kým zrovna žije? A chystá se už založit rodinu? To si přečtěte v nové Vlastě 21/2014.