Zkoušeli jste už někdy mikroslužby?

Zábava 27. srpna 2014

Jako milovník černého humoru dokážu ocenit následující vtip: V hotelovém pokoji zazvoní telefon. „Dobrý den, pane, objednal jste si na sedmou buzení telefonem?“ – „Ano.“ – „Tak šup, šup z postýlky, už je skoro deset.“ Teď už dokonce vím, jak k této situaci mohlo dojít. Pán neměl koupenou mikroslužbu.

Tento fenomén se zrodil v zámoří. Služby za pár šupů, nebo chcete-li po americku za 10 dolarů, tam začali nabízet místní študáci. Ze začátku si tak, stejně jako jejich předchůdci, přivydělávali kondicemi, případně vypracováním referátů pro ty, kterým buď chyběl čas, nebo schopnosti.

Jenže díky internetu se nabídka začala rychle rozšiřovat. Filozofie provozovatelů je přitom úplně jednoduchá. Za pár dolarů (150–200 korun) nabídnout služby, na které velkým firmám nezbývá čas. Potřebujete, aby se vám během dovolené někdo postaral o květiny? Jedete na služební cestu a vašeho Žeryka nemá kdo venčit?

Šikovná kuchařka vás naučí vařit luxusní menu pro šest osob, vášnivý čtenář zase nabídne těm, jimž tolik neslouží oči, že jim čtyřikrát za sebou přijde číst jejich oblíbenou knihu. Nudící se babička uplete dva páry miniponožek vašemu miminku a přírodou obdařená slečna poskytne prostor na svých ňadrech vašemu vzkazu či vámi objednanému obrázku.

mikroslužby1

Chcete vyvenčit psa?

foto:
mikroslužby2

Nebo snad pomoci s výpočty?

foto:

JAK ROZEPNOUT PODPRSENKU? ZUBAMA!

Mezi nejžádanější pak patří služby typu „Opravím ve vašem textu pravopisné chyby“, případně „Vypočítám za vás domácí úkol z matematiky“. Přiznám se, že mě, coby muže, zaujala nabídka následujícího znění. „Naučím rozepínat podprsenku zubama.“

Zaujalo mě

  • POPŘEJU NAROZENINY VE VELŠTINĚ ZA 150 KORUN Popřeju narozeniny ve velštině (možné také v angličtině, stačí zvolit). Viz ukázka. (Koukněte na ni, stojí za to.) (www.stovkomat.cz)
  • DOBŘE UVAŘÍM Za 200 korun uvařím svíčkovou jako od maminky a guláš jako od tatínka. Cena je pouze za práci bez surovin. (www. kilerr.cz)
  • POZVĚTE MĚ Za 100 Kč se vámi nechám pozvat na pivo, oběd, večeři. Je mi 20–30 let a nejsem úplný ohava. (www.jenzastopade.cz)

V informacích k ní se dočtete, že stojí 200 korun a je určena osobám starším osmnácti let. Kolegyně mi během rychlého průzkumu sice říkaly, že je podobná dovednost nijak neohromuje, ale nekupte to, za tu cenu.

Ale zpět k našemu vtipu. Buzení telefonem patří mezi nejoblíbenější mikroslužby u nás. Už více než rok je na svém webu www.manytu.cz nabízí i pan Maxim Kryžanovský. „Se zákazníkem domluvím nejenom to, na jaké (tuzemské) číslo mu mám zavolat a v kolik hodin si přeje vzbudit. Zajímá mě, zda si přeje vzbudit »jemně«, nebo zda na něj mám, až zvedne sluchátko, zvýšit hlas. A pak dvě minuty melu a melu. Po zkušenostech vím, že vždycky se musím ještě přesvědčit, že ten dotyčný opravdu vstal a nespí dál.“

Zdaleka to však není jediná mikroslužba, kterou mladý muž s přezdívkou Max nabízí. „Za dvě stě korun vám pošlu energii na důležitou zkoušku nebo pohovor, vyměním kolečka na vašich bruslích, a pokud máte Skype, můžete si koupit moji službu Všeobjímající studna nářků, kdy budu celých deset minut poslouchat, co vás trápí.

mikroslužby3

Přes mikroslužbu si můžete nechat zaívat kytky, když jste na dovolené.

foto:
mikroslužby4

Případně se nechat v daný čas vzbudit. Dokonalé, nemyslíte?

foto: