O víkendu a celý týden vás čeká hodování a čtení o jídle!

Zábava 6. června 2014

Vyjeďte na jižní Moravu nebo na Valašsko, dojděte si do nejbližší dobré restaurace nebo si kupte s úžasnou slevou nejlepší kuchařky na trhu. To všechno můžete stihnout v nejbližších dnech.

Mikulov patří gourmetům

Jestli jste ještě nebyli na Mikulov gourmet festivalu, rychle to napravte. Letos ode dneška do neděle to bude už pátý ročník, a zase slibuje velkolepou oslavu kvalitní moravské kuchyně a jejího snoubení se skvělými moravskými víny. A znovu vzdá hold bohaté šlechtické kuchyni Dietrichsteinů, tentokrát s reminiscencí na jejich lovecké kratochvíle.

Ve vyhlášených restauracích magického města se budou opět servírovat lahůdky, které připraví špičkoví kuchaři z národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů. „Letos jsme se inspirovali kuchyní Maxmiliána I., který žil v letech 1562 až 1611. Maxmilián I. byl druhým pánem na mikulovském panství Dietrichsteinů a působil ve službách císaře Rudolfa II. jako jeho komoří a štolba. Lov byl jeho životní vášní, a tak lovecké hostiny v Mikulově byly vyhlášenou událostí pro celé císařství,“ vysvětluje organizátor festivalu Petr Marcinčák.

Novinkou je rozšíření degustačních míst o restauraci Pod Svatým kopečkem, čímž organizátoři navazují na snahu pánů z Dietrichsteinu o sepětí člověka s krajinou. Místo s úžasným výhledem na Pálavu tak představí návštěvníkům Mikulova další nezapomenutelnou scenérii. Festivalové menu bude nabízet šest dalších restaurací - Hotel Marcinčák, Hotel Maroli, Hotel Eliška, Zámecká restaurace, Aquarium Relax a Rybí restaurace v lomu Mariánský mlýn. Informace na www.mgfest.cz, pozvánku najdete na

Velké Karlovice piknikují s pivem

Nejen pro pány je určený sobotní pivní piknik při západu slunce ve Spa hotelu Lanterna. Sraz bude v šest večer u hotelu, kde obdržíte uvítací drink a vypravíte se společně na protilehlý kopec Buřanov. Během vycházky a pikniku s občerstvením připraveným kuchaři hotelu Lanterna ochutnáte různá piva a v podání Alexandra Burdy, odborníka v oblasti gastronomie a řízené degustace nápojů, se dozvíte zajímavosti o tomto oblíbeném moku - pivní slang, zajímavosti z historie... Nebude chybět kvíz na toto téma.

Konzumovat se budou světlá piva (Pilsner Urquell a Heineken), mexické (Corona Extra), tmavá (Leffe, Guinness), kvasnicová (Hoegaarden, Paulaner), nealko (Radegast Birell, Paulaner), cider pivo (Kopparberg). V ceně je i pikniková večeře. Ukončení akce je plánováno při západu slunce (v tento den na 21:06). Po návratu pro zájemce naváže večerní party s pivními drinky v Cocktail baru Lanterna. Informace na www.lanterna.cz.

víkend

Republika plná mléka

Bez mléka to v kuchyni nejde. O tom vás přesvědčí špičkoví kuchaři během foodfestivalu MilkParade, který navazuje na tradici již tří uskutečněných ročníků. Letos začne v pondělí a potrvá až do konce června. Ve vybraných restauracích po celém Česku ochutnáte speciální tříchodová menu postavená především na mléce a mléčných výrobcích, jako jsou sýry, máslo, podmáslí, smetana, tvarohy, jogurty. Kuchaři popustili uzdu své fantazie a připravili si pro vás skutečné delikatesy. Cena tříchodového menu se bude pohybovat v rozmezí od 250 Kč do 350 Kč.

Tady máte důvody, proč zařadit mléčné produkty do jídelníčku: Jsou vitaminová bomba - obsahují totiž vitaminy A, D, E, K a vitaminy skupiny B. Z minerálních látek mj. vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, jód. Zlepšují funkci štítné žlázy, protože se do krmných směsí dojnic přidává jód. Mléko je důležité pro stavbu tkání, hormonů a protilátek a je prevencí osteoporózy. Zlepšuje proces krvetvorby a správný vývoj kostry, zkvalitňuje střevní mikroflóru a napomáhá regeneraci svalů. Více informací včetně seznamu restaurací a jejich nabídek najdete na www.milkparade.eu.

víkend

Kuchařky nejen pro kuchařky

Nakladatelství Smart Press se proslavilo nejen kuchařkami, ale právě ty jsou v jejich portfoliu nejviditelnější, vždyť třeba kuchařka Láska prochází kuchyní získala právě v Pekingu 1. místo v kategorii Design v mezinárodní soutěži Gourmand World Cookbook Awards za rok 2013.

S její autorkou Denisou Bartošovou se můžete setkat v nakladatelství ve čtvrtek v 16 hodin v rámci Týdne otevřených dveří, jindy přijdou besedovat a podepisovat Jana Florentýna Zatloukalová (Kuchařka pro dceru), Helena Chvátalová (Kuchařka pro báječné tchyně), Anita Blahušová (Zahrádka v květináči) a Jaroslav Svoboda (Kompletní návod k vytvoření ekozahrady a rodového statku). Kromě toho, že zjistíte, jak to chodí ve vydavatelství, můžete využít speciální slevu 50 procent na všechny knihy (a 40 procent na letošní novinky).

Informace na www.smartpress.cz.

víkend