Boží plavec Michael Phelps: Jak se z grázlíka stala legenda

Zábava 2. srpna 2014

Krátce poté, co si v Londýně 2012 doplaval pro rekordní 22. olympijskou medaili (18 z toho je zlatých), oznámil: „Dosáhl jsem všeho, po čem jsem toužil. Nemám motivaci závodně plavat dál. Končím.“ Před několika týdny ale sportovní svět zaregistroval skvělou událost. Nejlepší plavec světa všech dob Američan Michael Phelps (28) se vrací zpět.

Když mu bylo sedm let, diagnostikovali malému Michaelovi ADHD. Čeština tuto nemoc označuje jako hyperkinetickou poruchu či poruchu pozornosti s hyperaktivitou. Pro rodiče neposedného rošťáka to znamenalo nutnost volby.

Buď se s jeho poruchou smíří a budou ignorovat projevy ADHD – nesoustředěnost, neschopnost dát svým činnostem řád, a dokonce se budou muset smířit s tím, že jim doma vyrůstá grázlík s nevypočitatelným chováním. Případně nějak zařídí, aby onen řád do svého života dostal. Rodiče zvolili druhou cestu. Doslova hodili svého syna do bazénu. A vodní živel z něj udělal legendu.

LÉTAJÍCÍ RYBA

Kdybyste na počítači měli možnost vymodelovat dokonalé plavecké tělo, pak bude úplně stejné, jako to, které příroda darovala Michaelovi, tvrdí odborníci na sportovní anatomii, kteří se snaží odhalit důvody Phelpsových úspěchů. Jiní tvrdí, že za medailemi stojí tvar a absolutní hybnost jeho velkých kloubů. Jen on prý dokáže vytvořit siluetu kondora, který se s roztaženými křídly hodlá zabodnout do vodní plochy.

Ostatní by si dávno vyhodili rameno či lokty z kloubů. Ne nadarmo si vysloužil přezdívku létající ryba. Výživoví poradci zase upozornili, že během vrcholové přípravy do sebe Phelps programově dostane 10 000 kalorií denně. Sčítači tréninkových dávek zase došli k výsledku, že sportovní idol stráví v bazénu pět hodin denně.

phelps

"Když mě vidíte, že mířím na pláž, znamená to, že si tam jdu na chvíli lehnout. Ve vodě totiž trávím času až až."

foto:
phelps

Jiní by si dávno vykloubili ruce. Michael Phelps vděčí kloubům za medaile i přezdívku létající ryba.

foto:

KDYŽ PHELPS ZLOBÍ

Pan Dokonalý? Kdeže! Geny nedokáže zapřít ani Michael Phelps. To, že se dostává do hlavních zpráv, není jen díky jeho sportovním úspěchům. Před deseti lety ho policie dopadla opilého za volantem.

Soudce se s „kondorem“ moc nepáral, dal mu tenkrát 18 měsíců podmíněně. Kromě toho Michael chodil pravidelně pomáhat do nadace Matky proti opilcům za volantem. Když po pěti letech boural, neměl v krvi ani kapku. Bohužel ani platný řidičský průkaz v kapse...

phelps

Fanoušcí vítají svého šampiona s nadšením.

foto:

VYHAZOV KVŮLI MARIHUANĚ

Taky se na něj občas zlobí sponzoři. Třeba když se v roce 2009 nechal vyfotit, jak kouří vodní dýmku. Legenda, která propaguje kouření marihuany? Rekordman, nerekordman, za propagaci drog okamžitě letěl z reprezentace. A americký plavecký svaz mu na tři měsíce zakázal účast na jakýchkoli závodech.

Omluvil se, pár sponzorů se vrátilo, ale kvůli průšvihům se nemůže pyšnit velkými reklamními kontrakty. Nálepky potížista se asi nikdy nezbaví. Přesto je jedním z mála sportovců, kteří ještě za života mají vlastní ulici. Rozhodli o tom radní v jeho rodném Towsonu. Co po něm pojmenují příště?

phelps

Po Phelpsově boku je už rok k vidění reportérka televizní stanice Golf Chanell Win McMurry.

foto:
phelps

Maminka Debbie bývá k vidění v hledišti, vždy když její syn plave.

foto: