Hráli jste už někdy zorball?

Zábava 14. července 2014

Pokud máte hravého a sportovního ducha a rádi zkoušíte nové a tak trochu ulítlé věci, je pro vás šílenství jménem zorball jako dělané!

Zorball, jak sám název napovídá, vznikl spojením slov zorbing a fotbal. Co je fotbal, ví každý – dokonce i ty z nás, které se za mičudou nehoníme, se občas rády podíváme na urostlé mladíky pobíhající sem a tam za míčem po zeleném trávníku. O zorbingu jste možná neslyšeli, proto nebude na škodu, když začneme s vysvětlováním právě tady.

Zorbing je druh adrenalinové zábavy, při které jste uvnitř nafouknuté plastové koule a ta je pomocí lanek upevněna do ještě větší plastové koule. Celá megakoule má průměr 3,2 metru a váží zhruba 90 kilo. Principem zorbingu je nekontrolované kutálení ze svahu se sklonem přibližně 20 stupňů rychlostí až 50 kilometrů za hodinu. Akce končí samovolným zastavením na rovině, v ochranné síti nebo na vodní hladině. A právě tahle koule, samozřejmě v lehčí a upravené variantě, se využívá také v zorballu.

CELOSVĚTOVÉ ŠÍLENSTVÍ

Zatímco u nás je zorball, jinak nazývaný také bubble fotbal, teprve v plenkách, v jiných koutech naší planety má svůj „boom“ už za sebou. Ve Spojených státech amerických, Velké Británii, Austrálii, Nizozemsku, Rakousku či Německu má zorball už své oddíly, dokonce i vlastní soutěže, přičemž jeho pravidla jsou velmi blízká těm fotbalovým.

zorball

I zorbing sám o sobě je dost vtipná záležitost!

foto:

Každý tým má sedm hráčů, kteří běhají za míčem po klasickém fotbalovém hřišti, jen s tím rozdílem, že jsou uzavřeni do veliké nafukovací koule. Volné mají pouze nohy, kterými kopají a snaží se dát gól. „První pocity a dojmy se liší hráč od hráče. Někteří mají obavy z toho, že je vzájemné nárazy budou bolet, jiní, že se nedokážou zvednout ze země. Nakonec to ale všichni zvládnou. Jediné, na co si někteří občas stěžují, je špatné vidění skrz bublinu,“ říká Brit Lee Moseley, majitel firmy, která vyrábí obří plastové sportovní zorball koule. Celá hra trvá, pod dohledem rozhodčího, stejně jako klasický fotbalový zápas, tedy dvakrát 45 minut s patnáctiminutovou přestávkou.

VÁLCOVÁNÍ POVOLENO

Zatímco ve fotbale do sebe nesmí protihráči vrážet prudce, bezohledně a nepřiměřenou silou, v bubble fotbale je strkání, narážení a celkové „válcování“ soupeře dovoleno. Popravdě řečeno, nelze se mu vyhnout...

zorbing

Chodit po vodě není nic jednoduchého.

foto:

Další sportovní využití „ballu“:

  • Water walking ball – jste v obří nafukovací kouli a „chodíte“ po vodě.
  • Ultraball – takzvaná trojrozměrná koule v kouli, jež je chráněná vnějším pláštěm. Využívá se na řekách, potocích nebo na schodech.
  • Bubble boxing – oblíbený zejména u dětí, které jsou navlečené do nafukovací koule. Hraje se jeden na jednoho na hřišti 10 x 10 metrů. Cílem je vystrkat soupeře z „ringu“.

„Sledování míče čtyřmi nebo pěti hráči v obří bublině je receptem na zaručenou katastrofu,“ říká Lee Moseley. „Když se dostanou do houfu, nafukovací koule se od sebe odrazí, hráči to většinou neustojí a skončí na zemi. Těm méně ohebným pak chvíli trvá, než se postaví na nohy a opět zapojí do hry. Díky bublinám, do kterých jsou »oblečeni«, však žádná vážnější zranění nehrozí.“

Jak vidno, v zorballu jde hlavně o smích a zábavu. Na druhou stranu, pokud se rozhodnete tento „bublinový fotbal“ vyzkoušet, mějte na paměti, že je k němu zapotřebí i slušná dávka fyzické kondice. „I když se to na první pohled nezdá, strávit tři čtvrtě hodiny v plastové kouli takových rozměrů a přitom běhat a kopat do míče, je pořádná makačka. Zorball vyčerpal i chlapy, kteří jsou zvyklí trávit každý den dvě hodiny ve fitness centru,“ dodává Lee Moseley.