Dali byste své děti do kontejneru? (tedy do kontejnerové školky?)

Zábava 6. srpna 2014

S problémem umístit svou ratolest do školky se dnes potýká stále více rodičů. Díky novému trendu – budování školek ze stavebních buněk – by se však tato nemilá realita mohla již brzy stát minulostí.

Dětí jako smetí, ale místa ve školkách obsazená. Že by se vám také vybavila známá otázka „A co děti, mají si kde hrát?“ z dnes již legendární písničky Až, kterou v roce 1979 vydala kapela Katapult? Pro odpověď na ni nemusíte chodit daleko. Stačí obtelefonovat několik školek a zeptat se, zda (popřípadě odkdy) by do jejich školky mohla vaše dcerka nebo synek začít chodit, a máte jasno.

V naprosté většině případů totiž dostanete stejnou a smutnou odpověď: „Je plno, další volná místa bohužel nemáme!“ Očekávat, že by nějakého špunta rodiče odhlásili, a vaše jméno se tak posunulo o několik příček na čekací listině výš, je asi tak pravděpodobné, jako že na poli za vaším městem přistane UFO. Zbývá vám tedy jediná možnost – podobně jako tisíce dalších rodičů v Česku musíte hledat dál a dál a doufat, že tu „jehlu v kupce sena“ nakonec najdete.

JAKO STAVEBNICE

Trend stavět školky jako skládačky z kontejnerů, které do sebe snadno a krásně zapadají, je v naší vlasti zatím v plenkách. Ovšem v zahraničí, především ve Francii, Nizozemsku, Německu, Lucembursku, nyní už i na Slovensku, to je jiná!

školky

Tyhle buňky určitě znáte. Slouží jako toalety...

foto:

Základní typy stavebních buněk

  • Zahradní domky – jsou celoročně obyvatelné. Základ tvoří klasické obytné buňky, které se na sebe namontují. Poté se vyrobí jednoduchá střecha a zavede se voda, elektřina, topení či klimatizace.
  • Sanitární buňky – do postavených buněk je zavedena elektřina a topení. Skládají se z více „místností“.
  • Obytné a kancelářské buňky – se zavedenou elektřinou, plynem a s klimatizací. Je možné smontovat až třípatrové kancelářské sestavy.
  • Skladovací kontejnery – jsou pevné, dobře zajištěné. Lze je použít například jako garáže.
  • Toi Toi – mobilní WC s větráním najdete ve městech nebo kempech. Hojně se využívají také na stavbách či kulturních a sportovních akcích.

Našim východním sousedům, kteří také mají hluboko do kapsy, se placení přemrštěného školného v soukromých školkách zrovna dvakrát nezamlouvalo, a proto se rozhodli po vzoru západní Evropy začít stavět školky z kontejnerů. Na to, že je to rychlé, levné, efektivní i oku lahodící, přišli už před několika lety Britové, kteří v bývalé přístavní londýnské čtvrti Docklands postavili z vyřazených přepravních kontejnerů dokonce celé městečko.

ČESKO DRŽÍ KROK

Mobilní stavby, které se dají snadno rozebrat a přemístit, podle potřeby zmenšit či „nafouknout“ nebo přestavět na budovu s jiným účelem (například knihovnu, studentskou kolej nebo pečovatelský dům), se pomalu začínají objevovat i u nás.

A jak už to bývá, mají své zastánce i odpůrce. Francouzský architekt Patrick Partouche, který stavbám z buněk fandí, říká, že bydlení v nich je efektivnější, méně nákladné a má před sebou velkou budoucnost. Skeptikové oponují, že životnost kontejnerových staveb je pouze kolem 15 let, a ne vždy splňují všechny bezpečnostní a hygienické předpisy.

Navíc stěny z kontejnerů neizolují příliš dobře teplo, proto je nutné pro celoroční obývání stavbu nadstandardně zateplit, což se promítne i do finančních nákladů na její pořízení. A na kolik vlastně takové bydlení v kontejneru přijde? „Za dva nové kontejnery vyrobené na míru, které vytvoří obytný prostor 2+kk, zaplatíte něco kolem 400 tisíc korun,“ říká Patrik Minařík ze společnosti Pegas Container.

školky

Hlavně, že je o děti postaráno, ne?

foto:

PROSTOR PRO FANTAZII

Pokud si myslíte, že jsou stavby z obytných kontejnerů nudné a nevzhledné, pletete se. Fasádu si můžete vybrat – různé barvy, rozličné motivy a styly..., máte-li dostatek představivosti a tvořivého ducha, můžete si ji i sami navrhnout. A co se interiéru týká, i tady si můžete vyhrát a každou místnost si přizpůsobit zcela k obrazu svému. Záleží pouze na vás, nakolik popustíte uzdu fantazii.