Slyšeli jste už o adventure golfu?

Zábava 20. srpna 2014

Čerstvý vzduch, trocha pohybu, hodiny strávené s blízkými lidmi. Společným jmenovatelem těchto věcí je adventure golf – sport, který je v posledních letech nejen v Česku čím dál tím oblíbenější.

Jen co vysvitne sluníčko, teploty překročí dvacítku a na obloze se rozprostře azurová modř, zvednou se jinak líní Češi z pohovky a vyrazí ven.

Někteří se jdou projít nebo proběhnout do parku, jiní berou své děti a čtyřnohé miláčky na celodenní výlety, další si obouvají in-line brusle, nasedají na kola nebo se rozhlížejí po nějaké nové zajímavé, ale pokud možno ne příliš náročné, sportovní aktivitě. Spadáte-li z výše uvedených kategorií do té poslední, pak mám pro vás dobrou zprávu. Zatímco v USA, Velké Británii nebo Nizozemí je takzvaný adventure golf (jinak řečeno putting golf) známý již řadu let, u nás o něm mnozí ještě neslyšeli.

Díky své nenáročnosti si však určitě rychle najde své fanoušky. Je to golf, a přece je jiný. Nepotřebujete v něm ani trenéra, ani zelenou kartu, abyste mohli vstoupit na green.

DVA V JEDNOM

Na vlastní kůži jsem si putting golf vyzkoušela poprvé před měsícem, když jsme si s přáteli lámali hlavu, co podniknout. Bylo krásně, na obloze ani mráček, takže jsme chtěli vyrazit ven.

adventure golf

Co si tento neobvyklý sport vyzkoušet na vlastní kůži?

foto:

5 faktů a zajímavostí:

  • Zrodil se v Severní Americe, kde je adventure golf jedním z nejoblíbenějších rekreačních i profesionálních sportů.
  • Děti do šesti let smějí na hřiště pouze v doprovodu osob starších 12 let.
  • Cena za hodinu je od cca 80 Kč pro dospělé (záleží na konkrétním městě). Některá střediska nabízejí zvýhodněné polodenní, rodinné nebo hromadné vstupné.
  • V adventure golfu se pořádají české i mezinárodní turnaje. Českým talentem je devatenáctiletá Olivia Prokopová, která je jednou z předních světových hráček.
  • Odnoží adventure golfu je takzvaný crazy golf, ve kterém se objevují prvky a postavy z pohádek. Najdete ho například v Berouně.

A jelikož nás na namáhavé a fyzicky náročné sporty moc neužije, rozhodli jsme se právě pro putting golf. Klasický minigolf jsme znali všichni, během uplynulých let jsme ho hráli nesčetněkrát. Na opravdový golf na greenu jsme si netroufali, ale protože adventure golf si vzal něco od obou, neváhali jsme ani minutu a vyrazili do Úžic za Prahu (další hřiště v Česku jsou například v Plzni, Praze, Brně, Bohumíně, Hradci Králové apod.), abychom hru vyzkoušeli.

SPRÁVNOU HŮL A DOBROU MUŠKU

Takže co je vlastně adventure golf? Představte si klasické golfové hřiště, ale o něco menší, s osmnácti jamkami, ovšem bez překážek typických pro minigolf. Co se samotných drah týče, pravidla pro jejich budování jsou natolik volná, že každá z nich je originál. Jejich povrch tvoří umělá tráva a podobně jako při klasickém golfu i zde narazíte na různé nerovnosti, vyvýšeniny, boule, písečné plochy nebo vodní minijezírka.

Míček vám dají pouze jeden – klasický golfový, z holí si můžete vybrat buď takzvané minigolfové kladívko, nebo golfový putter. Obuv je nejlepší sportovní – tenisky nebo plátěnky, ovšem nevadí ani žabky nebo balerínky. Jediné, v čem je na dráhy vstup přísně zakázán, jsou jehlové podpatky nebo podobná obuv, která by umělý povrch zničila.

LÁŽO, PLÁŽO

Vstupné jste zaplatili, výbavu obdrželi a už vám nic nebrání v tom, začít „střílet“ jamky. Pravidla jsou jednoduchá a jsou napsaná na kartičce s bodovacím systémem, kterou dostanete společně s holemi a míčkem.

Můžete si je ovšem libovolně měnit. Pak už jen vstoupíte na první dráhu a pomalu postupujte až k osmnáctce, vždyť není kam spěchat. Na konci hry body sečtěte a výherci s nejnižším skóre pogratulujte. Nevztekejte se, když to nebudete zrovna vy – třeba to vyjde příště. Zajímá vás, kolik času na hřišti strávíte? Jdete-li ve třech, počítejte alespoň se dvěma hodinami.