Roger Federer: super-tenista i super-táta!

Zábava 10. srpna 2014

Švýcarský tenista Roger Federer to asi neví, ale může za mé osobní trauma. Když jsem ho totiž viděl na vlastní oči hrát, došlo mi, že v jeho éře se ze mě světová tenisová jednička určitě nestane... Velký Roger je prostě nejen pro mě tenisový bůh.

Jeho jméno v přehledu zázračných dětských hvězd nenajdete. Dlouho nic nenasvědčovalo tomu, že se ze syna Švýcara Roberta Federera a Jihoafričanky Lynette stane vládce tenisových kurtů.

Málokdo si už dneska vzpomene na to, že když v šestnácti letech sekl se školou, aby se mohl profesionálně věnovat svému milovanému sportu, spousta lidí ho od takového kroku zrazovala. Roger podle nich nebyl natolik talentovaný, aby to pro něj neznamenalo veliké riziko. Jenže on se ještě více zakousl do tréninku. A výsledek se dostavil

federer

Roger a jeho v uvozovkách malá rodinka.

foto:

VOJÁCI HO NEDOSTALI

Už o rok později se stal Federer největší hvězdou juniorského okruhu. V lednu 1998 se sice na Australian Open dostal „jen“ do semifinále, ale v létě – na svém milovaném Wimbledonu – přemožitele nenašel. Vyhrál dvouhru i čtyřhru. Vítězství v prestižním juniorském turnaji Orange Bowl získal už jako stálý účastník profesionální tour. A jako jednička juniorského světového žebříčku.

Stejně tak, jak šplhal po světovém žebříčku, získával Roger body i u diváků. Nikdy nebyl strojem, který jen vrací míčky na druhou půlku kurtu. Nikdy se nestyděl za své emoce. Některé své porážky před zraky milionů diváků oplakal.

federer

Federera milují ženy i muži. Po právu...

foto:

Přesto i v jeho zdánlivě čistém životopise najdeme pořádnou šmouhu. To se totiž Rogerovi Federerovi nechtělo nastoupit na povinnou roční základní vojenskou službu, kterou v jeho rodném Švýcarsku tehdy absolvovalo 65 % tamních mužů.

Ze světové jedničky se rázem stal invalida. Modrou knížku sice nakonec kvůli chronickým bolestem zad získal, ale švýcarští generálové mu současně hrozili, že mu zařídí roční distanc. Nepodařilo se jim to.

federer 1

Rychlá pravačka, smrtící forhend a pohyb, který prý připomíná kočku.

foto:
federer

Tak charakterizují odborníci hru tenisové legendy Rogera Federera. Muže, který byl čtyřikrát zvolen nejlepším sportovcem světa.

foto:

PŮJDE NA MATEŘSKOU?

„Své ženě vděčím za všechno. Když jsem ji poznal, neměl jsem za sebou žádný grandslamový, dokonce ani turnajový triumf. Kdyby nebylo jí, dávno bych už nehrál,“ řekl před časem o osudové ženě svého života, rodačce ze slovenských Bojnic, Mirce Federer. To je ta dáma, která v jakémkoli počasí a v jakémkoli stadiu těhotenství sedávala v čestné lóži a sledovala každý míček. Mají spolu čtyři krásné děti – dvojčata se jim podařilo zplodit hned dvakrát.

„Roger je úžasný táta. Nepamatuju si, že by večer holkám (Myla Rose a Charlene Riva) nepřečetl pohádku na dobrou noc," chválí svého muže Mirka a dodává, že každý pořadatel ví, že v hotelu, kam Federerovi přijedou, musí být hrací místnost pro jejich děti.

Letos 6. května se manželům narodila další dvojčata – kluci Leo a Lenny. A vůbec není vyloučeno, že „čtyřtáta“ Roger brzy vyrazí na mateřskou. Kdysi totiž prohlásil, že ukončí kariéru v roce 2012, po olympijských hrách v Londýně. Už dva roky přesluhuje.

federer

Mirku Vavrinecovou poznal Roger Federer coby kolegyni – tenistku – na olympijských hrách v Sydney 2000.

foto:
federer 2

Roger prý rozhodně nepůsobil jako lovec žen. „Pár dní jsme se jen zdravili, pak jsme se sešli a já zjistila, že je to neskutečně vtipný chlap. Ale na pusu jsem si musela počkat až do posledního olympijského dne,“ vzpomíná Mirka.

foto: