Sólistka na violu Hosprová: Když nejsem v centru pozornosti, baví mě to

Zábava 23. srpna 2014

Jak si představujete sólistku klasické hudby? Jako tichou dámu v decentním kostýmku, která po večerech čte Homéra? To ještě neznáte Jitku Hosprovou. Pokud by se profesionálně nevěnovala hře na violu, mohla se klidně živit jako modelka.

Co právě děláte?

Před chvílí jsem přiletěla z Chile, ani jsem některé věci nevybalila a už je zase znova balím. A ještě k tomu mám jetlag... (nevolnosti způsobené přesuny člověka mezi časovými pásmy; pozn. red.).

Jste na tom podobně jako tenisti, létáte sem tam po světě. Nemáte s tím problém?

S tím by snad měl chvíli problém organismus každého z nás. Dokonce jsem teď od známého získala přírodní prášky, které si beru na spaní, aby se tělo s tím jetlagem lépe srovnalo. Báječně se mi hodily třeba právě teď. Do Chile jsem přilétala po 24hodinové cestě a hned po přistání jsem měla zkoušku s orchestrem.

Jak cestuje vlastně viola?

Se mnou. Beru si ji na palubu a dávám nad hlavu. Dole, v zavazadlovém prostoru, bych ji pochopitelně nechat nemohla, ale v kabině není nic, co by jí mělo vadit. A to jsme na tom, my violisti, docela dobře. Takové violoncello musí mít vlastní sedadlo. Musíte si koupit dvě letenky. S violoncellem je to trošku finančně náročnější.

KDO JE JITKA HOSPROVÁ

  • V sedmi letech se začala věnovat hře na housle, v roce 1989 byla přijata na Konzervatoř v Plzni, kde studovala hru na violu u Jana Motlíka.
  • Akademii múzických umění v Praze absolvovala u Jana Pěrušky.
  • V roce 2005 debutovala v USA koncerty ve Washingtonu, D.C., a New Yorku.
  • Vystoupila také ve Washingtonu, D.C., při slavnostním předávání ceny Medal of Freedom Ronalda Reagana in memoriam Miladě Horákové.
  • Hraje na italský nástroj z r. 1856 Andrea Postacchini a český nástroj z r. 2010 (model Amati 1615) Petra Zdražila.
  • Vloni se objevila po boku tanečníka Lukáše Bartuňka v populární taneční show StarDance... když hvězdy tančí.
  • Coby patriotka Plzeňského kraje založila hudební festival Procházky uměním.
  • Je vdaná, manžel Jiří Kunert je generálním ředitelem UniCredit Bank.

Berete s sebou někdy manžela?

Jak kdy. V květnu, když jsem byla v Itálii, nebo teď v červnu jsem jezdila sama, protože manžel má pochopitelně taky své aktivity. Před dvěma lety jsme spolu byli v Hongkongu. Je to samozřejmě vždycky příjemnější, zvlášť když někde můžeme po koncertě ještě dva tři dny zůstat a podíváme se po okolí. Ale když je ten program tak napnutý, jako byl ten v Santiagu, tak s sebou manžela nevláčím, protože vím, že by na mě pořád jen někde čekal.

Myslel jsem si, že poletí s vámi, a zatímco vy budete hrát, on si odskočí k „sousedům“ na mistrovství světa ve fotbale.

Je fakt, že manžel je veliký fotbalový fanda, ale řekla bych, že takové masovky zrovna nemusí. Nicméně je fakt, že jsem v Santiagu byla zrovna v době, kdy Chile hrálo utkání se Španělskem, Chilané vyhráli 2:0, a vypadalo to tam skoro jako během revoluce. Po každém gólu málem spadlo město. Všude byl doslova vypnutý provoz a já kvůli tomu měla Master Class od dvanácti do dvou, protože ve tři hodiny už všichni museli sedět u obrazovek. Dokonce mě upozorňovali, ať hlavně skončím ve dvě hodiny. Že tam studenti déle určitě nebudou.

Váš muž je vysoce postavený bankéř. Jezdíte někdy naopak vy jako jeho „doplněk“?

Samozřejmě. A dochází při tom k úsměvným situacím. Jeho známí, kteří o mně zpočátku nic nevěděli, většinou měli představu, že jsem ten typ ženské, která nic nedělá. Ani se většinou neptají, když se s ním někde objevím, je vidět, že si říkají, „no jo, má pěknou babu“. A pak, když zjistí, že jsem sólistka na violu, jsou z toho úplně hin. Já si ale velmi ráda užívám, když nejsem ve středu pozornosti. A úplně stejně to má můj muž. Když mě tenkrát doprovázel v Hongkongu, byl tam za nosiče kufru a zavazadel. A když zjistili, že je to ředitel banky, tak taky upadli. To bylo překvapení!

O violistech se prý vypráví spousta vtipů...

To je pravda. Je to takové, řekla bych, muzikantské odreagování. Kdykoli začne zkouška s orchestrem, tak když přijdu, všichni začnou: „A Jitko, už jsi slyšela tenhle vtip?“ Všichni muzikanti sbírají fóry o violistech, je to skoro sport. Stejně tak, jak si lidi dělají legraci z policajtů nebo z blondýn, si muzikanti dobírají violisty. Dokonce existuje i speciální webová stránka.

Ale vy si z toho těžkou hlavu neděláte...

Kdepak. Ono je to na jednu stranu logické. Viola je přece jenom větší nástroj, a možná i proto zvláště sólisti vypadají při hraní trošku legračně. Například pan režisér Milan Puklický jednou říkal: „Oni ti violisti jsou moc prima lidi, dokud nevezmou violu pod krk.“ Asi to chtěl říct hezky a vypadlo z něj tohle.