Tereza Mátlová: V koupelně už si nezpívám

Zábava 11. srpna 2014

Tereza Mátlová (38) je známá operní, operetní a muzikálová zpěvačka. Právě teď se připravuje na premiéru světového hitu – výpravného muzikálu Fantom opery.

Společně s pěti sestrami vyrůstala v prostředí plném hudby, nejlépe si odpočine u klavíru a svůj život si bez zpěvu a opery nedovede představit.

Operní divy prý občas zamotají pořadatelům hlavu nezvyklými požadavky. Čím vám udělají radost?

Já piju zásadně teplou vodu bez bublinek, kterou mám pořád při sobě. Hvězdné manýry divy nemám a případné květiny a pohoštění od pořadatele beru vždy jako milé překvapení.

Kde doma zpíváte? Musí to být slyšet do celé ulice, když spustíte…

Nemám speciální odhlučněnou místnost, ale snažím se vždy zavírat okna, když zpívám, je to silný zvuk. A vím, že ne každý má potřebu a trpělivost poslouchat jednu frázi pořád dokola. Řekla bych, že jsem k okolí velice ohleduplná.

mátlová

Partner František Janeček na protekci neslyší.

foto:
mátlová

Dcera Emilly Ann pomáhá mamince i s pečením cukroví.

foto:

Zpíváte si ve sprše?

Dnes už moc ne, ale jako malá jsem tam pěla pořád. Koupelna vám „zvětší“ hlas, a to je paráda. Spíš už mám v koupelně ráda ticho.

Domlouváte si před představením s dirigentem znamení, kdybyste náhodou měla okno?

Dirigent nesmí poznat, že mi vypadl text. Jen málokdy se mi stane, že vyjdu na jeviště a najednou si nemohu vzpomenout, jakým slovem začíná má árie. V tu chvíli je mi mdlo, ale mozek mě zachrání – zazní první tóny a text mi sám naskočí. Ovšem takové momenty jsou přímo infarktové.

Na koho jste se naposledy šla podívat?

Naposledy to byl úžasný a charismatický zpěvák Jonas Kaufmann a předtím Plácido Domingo. V Miami jsem zase byla na úžasném představení Samson a Dalila. Koupila jsem si lístek přímo doprostřed první řady a nechala jsem se interprety úplně vtáhnout do děje na jevišti. Byl to tak krásný a strhující zážitek, že mi celé představení tekly štěstím slzy a na konci mi paní, co seděla vedle mě, řekla: „To je asi poprvé, co jste v opeře, že?“

mátlová

Tereza hraje Elišku Pomořanskou v Noci na Karlštejně.

foto:

Na podzim na vás čeká Fantom opery. Co budete hrát?

Primadonu Carlottu.

Tu protivnou, hysterickou? No to vás budou mít lidi rádi.

Ano, to je ona. Možná se to nezdá, ale je to nesmírně těžká role – jak pěvecky, tak i herecky. Prostě operní nebo operetní subreta, která musí mít všechno pod palcem, a potřebuje mít pocit, že se jí každý musí klanět.

Kdybyste náhodou tu roli nedostala, považovala byste to za podraz?

Zpívat ve Fantomovi je každého sen. Ale jsem realista a pragmatik, takže jsem to brala tak, že když mě v Londýně schválí, budu strašně šťastná a nadšená. Kdyby ne, asi bych to obrečela. A pak bych se hned pustila do práce. Hostuji v Ústí nad Labem v opeře a v operetě a zaplaťpánbůh mám obecně dost práce a na příští sezonu krásné nové nabídky, na které se moc těším.

mátlová

Terezu můžete vidět zpívat v divadle v Ústí nad Labem.

foto:

Vizitka

  • Narodila se v Brně.
  • Vystudovala AMU v Praze, obor operní zpěv.
  • Hostuje v Severočeském divadle opery a baletu v Ústí nad Labem. Můžete ji tu vidět jako Elišku Pomořanskou v Noci na Karlštejně, jako Dolores del Monte v Růži z Argentiny nebo coby Hraběnku Maricu v operetě Emmericha Kálmána.
  • Od podzimu se stane jednou z hvězd české verze muzikálu Fantom opery.

Producentem Fantoma je váš partner František Janeček. Platila pro vás na konkursu stejná pravidla jako pro ostatní?

Úplně stejná. Já vím, že si hodně lidí řekne: „Ta to má jasný.“ Víte co, na jevišti stejně stojím já, jsem tam sama za sebe a musím zpívat. A všichni, nejvíce kolegové, poznají, jestli zpíváte dobře, nebo špatně. Navíc se všechny nahrávky z konkursu posílají do Londýna a tam jim je úplně jedno, kdo je čí známý. A František? Kdo ho zná, ví, že je to člověk, který nedává nic zadarmo. A vlastním už vůbec ne. Řekla bych, že on je hrozný pedant. Kdepak protekce. Ale já to znám z vlastní rodiny. Můj tatínek je na vlastní vždycky přísnější. To proto, aby pak nikdo nemohl říct: „Ona je tady jen díky němu.“

Slyšel jsem, že máte pět sester a otce známého dirigenta.

Ano, je nás šest holek.

Nenutil některou z vás tatínek, aby chodila v trenýrkách a ostříhaná nakrátko, protože chtěl chlapečka?

Nenutil. Syna si určitě přál mít, ale myslím si, že si ani z šesti holek nic nedělal. On je prostě takový filozof. A myslím si, že díky svému životnímu nadhledu to s námi všechno přežil. I díky naší láskyplné mamince, která vždy držela celou rodinu pohromadě.

Maminka byla také „od hudby“?

Ano, má vystudovanou hudební vědu, učila na klavír a také stále ještě příležitostně zpívá ve sboru. Ale upřímně, při šesti dětech se jiná „práce“ než výchova a starost o rodinu moc nestihne. A tak se nám profesně obětovala.

Kolik z vás šesti sester se živí muzikou?

Všechny, ale každá trochu v jiném oboru.

Vlasta 33/2014 2

Najde si Tereza Mátlová ve svém nabitém rozvrhu čas, aby uvařila? Nebo jí doma vypomáhá hospodyňka? A je dcera Emily, kterou má Tereza s Františkem Janečkem, "tatínkova holčička"? Přečtěte si to v nové Vlastě 33/2014!