Anna Šišková: S dcerami řeším všechno

Zábava 26. srpna 2014

Pořád ji vidím v té uniformě jako letušku Annu v seriálu Letiště. Už je to sedm let, co jsme ji v téhle roli vídali v televizi. Mezitím toho slovenská herečka Anna Šišková natočila – v Čechách i na Slovensku – spoustu. Třeba seriál Místo v životě nebo snímek Veni, vidi, vici. Naposledy byla k vidění ve filmu 10 pravidel, jak sbalit holku, kde hraje i její dcera Tereza.

Když říká „doma“, myslí tím Bratislavu. Ale v Praze žije její mladší dcera a taky tu má často práci. Tak pendluje sem a tam.

Kde jste vlastně teď víc doma, v Bratislavě, v Praze, nebo na D1?

Základnu mám v Bratislavě. Hraju v divadle Astorka. V Praze jsem byla letos v létě jen týden, účinkovala jsem na Letní scéně divadla Studio DVA na Vyšehradě. Ale když tu mám víc práce, bývám v Čechách častěji. Nechtěla bych se vzdát ani Bratislavy, ani Prahy. Každé to město je jiné a každé mi něco jiného dává. A taky mám jednu dceru v Čechách a druhou na Slovensku.

Anna Šišková

Momentálně točí Anna Šišková spíše televizní věci.

foto:

Vídáte se s nimi často, rozumíte si spolu?

Mám úžasné dcery, které mě všude berou s sebou. Byly jsme nedávno v Itálii na jezeře Garda i s Dorotčiným malým synkem. Je moc hodný, nechal nás hodinu chodit po obchodech a vybírat šaty, seděl a byl v klidu. Každé léto si takhle někam společně vyjedeme. Někdy jen na dva tři dny, jindy na týden. Teď jedeme do Chorvatska, za kamarádkou, která tam má dům. Miluju totiž vodu a moře.

S dcerami jste si zažila i hodně těžkých chvil, probíráte s nimi život?

Řeším s nimi všechno. Někdy mám pocit, že já jsem dcera a ony moje matky. Hlavně když mám potíže, tak se k tomu rázně postaví a řeší. Starají se o mě, když se neozývám, hned volají, co se děje. A taky vidím, že opakují některé moje zvyky. I zlozvyky, samozřejmě. Jenže když jim něco řeknu, hned mi to vrátí: „Vždyť ty to taky děláš!“

Obě se věnují umění…

Dorotčin otec byl hudebník, Terezčin režisér. Jsou asi po nich. A hraní mají po mně. Terezka studuje režii a hraje. Dorotka je zpěvačka, má svou kapelu, napsala i knihu, jmenuje se Fulmaya a je o jejím putování a životě v Nepálu. Na Slovensku měla ohromný úspěch, teď vychází i v Čechách. Žila v Nepálu několik let, má tam cestovku, která funguje skvěle, i když teď Dorotka turisty sama neprovází, protože má miminko. Zastupuje ji výborná náhradnice.

Anna Šišková

Tereza původně chtěla být veterinářkou. Nakonec ale herectví neunikla, i když jako prioritu má režii.

foto:
Anna Šišková 1

Dcery dělají Aničce jen radost. Ale vždycky to tak nebylo. Zvlášť starší Dorota měla dost těžkou pubertu a po smrti otce se dokonce pokusila o sebevraždu. Narození syna ji sice trochu zklidnilo, přesto nehodlá žít nějak usedle. Duší i tělem je cestovatelka a vyznavačka alternativních způsobů života.

foto:

Nebála jste se, když se vydala tak daleko?

A to by nějak pomohlo? Děti stejně rodiče neposlouchají. A moje dcery zvlášť! Mají známé rodiče a často to neměly jednoduché. Obě dvě jsou velké osobnosti. Můžou si dělat a dělají, co chtějí.

To jste ideální matka!

Ale ne všeobecně – myslím v umění!

Jak jste vycházela s maminkou vy?

Krásně. Hodně mi pomáhala s dětmi, měla s nimi úžasný vztah, stejně jako se mnou. Přijela třeba na dva měsíce, přenechala jsem jí kuchyň a mohla jsem odpočívat nebo se věnovat práci.

A co tatínek?

Otec zemřel, když mi bylo 16 let. Byl dost autoritativní, pravý chlap, moje bratry držel hodně zkrátka, mne už tolik ne, protože byl nemocný. Proto asi hledám silné partnery. A nedopadá to dobře...

Vraťme se k vaší lásce k vodě. Nejste vodní znamení?

Jsem Rak, vodu potřebuju. Teď v létě to mám tak, že přes den píšu a večer si chodím zaplavat. Každý den.

Anna Šišková

V manželství s režisérem Jiřím Chlumským to zrovna citelně skřípe.

foto:

Vy píšete? To o vás nevíme...

Jedno vydavatelství v Bratislavě mě požádalo, abych napsala – cokoliv. Ale aby tam byly recepty. Hrozně ráda totiž vařím, a to se o mně ví. Už jsem byla kolikrát i v televizi. Vymýšlím si svoje vlastní recepty. Ale kuchařka to nebude, spíš takové povídky z mého života. Pro toho, kdo mě chce poznat, cestovat se mnou, něco dobrého si uvařit. Je to takový náhled do mé duše.

Anna Šišková

Vidět ji můžete třeba v představení Ženy přežijí ve Studiu DVA, kde hraje mimo jiné i s Vojtou Kotkem.

foto:

Vizitka:

  • Pro české publikum ji objevil režisér Jan Hřebejk, který ji obsadil do svého filmu Musíme si pomáhat. Za roli v tomto filmu získala v roce 2000 cenu Českého lva.
  • Dceru Dorotu má s hudebníkem Jaroslavem Filipem. 14 let byla provdaná za režiséra Juraje Nvotu, s nímž má dceru Terezu. Jejím současným partnerem je režisér Jiří Chlumský.

Měla jste někdy spisovatelské ambice?

Vůbec ne. Ale jednou jsem byla měsíc v Nepálu na ajurvédském léčení, a jelikož jsem se tam nudila, psala jsem si deník. Ten jsem poslala přátelům, kteří se hrozně bavili a přeposlali texty do jednoho vydavatelství. Tam je chtěli vydat, ale musela bych dopsat sto stran. Což jsem nikdy neudělala. Teď jsem se k psaní vrátila. Ale já nejsem spisovatelka, jen se snažím pojmenovat, co vidím.

Vlasta 35/2014 2

Anna Šišková miluje vaření a dobrou kuchyni. Jak to dělá, že nepřibírá? Čím řeší své vztahové trable? A co momentálně připravuje? Přečtěte si to a mnohem více v nové Vlastě 35/2014!