Milujeme Benedicta Cumberbatche. A co vy?

Zábava 26. října 2014

Charismatický herec má nejen u nás v redakci a okolí spoustu fanynek. Pojďte s námi odhalit tajemství jeho přitažlivosti.

1. Vzhled

Obličej osmatřicetiletého anglického herce není prvoplánově krásný. I když se v poslední době objevuje na žebříčcích sexy mužů planety, on sám nad tím mává rukou: „Vždyť mám tvář jako kůň!“ Jenže vysoké čelo působí inteligentně, úzká tvář zajímavě, vykrojené rty zranitelně a ten hluboký pohled modrozelených očí... Holky si ho začaly všímat až později.

Nedivte se, chodil do chlapecké školy, a ještě ke všemu hrál v divadelních představeních ženské role. Střihl si Shakespearovu Titanii a Rosalindu. Ale nijak tím netrpěl. „Ve dne jsem hrál rugby a večer si oblékl dámské šaty,“ vzpomíná. S výškou 183 centimetrů by určitě jako sportovec uspěl, ale rozhodl se pro herectví. Měl doma každodenní inspiraci v rodičích, oba jsou herci - Timothy Carlton Cumberbatch a Wanda Ventham.

cumberbatch

V nesmrtelném seriálu jako Sherlock Holmes propojuje dedukci s moderními technologiemi.

foto:

2. Talent

Opravdovou výzvou, jak předvést talent, je přijmout roli postavy, kterou diváci dobře znají. A navíc mají možnost srovnávat výkon s jinými herci, kteří už ji hráli. V jeho případě se spoustou herců, protože postava Sherlocka Holmese patří mezi filmaři k těm nejvyhledávanějším.

V Benedictově podání se detektiv přenesl do moderního Londýna a své dokonalé dedukční schopnosti vylepšil pomocí supertechnologií chytrých telefonů. Mezi fanoušky seriálu je také Benova matka. „Říká, že to jsem nejvíc já, třeba jak tam zmateně pobíhám,“ prozrazuje. On sám si také roli pochvaluje, dokonce se kvůli ní naučil hrát na housle, a prý by s ní rád stárl. „Vždycky po letech by se mohlo natočit pár dílů,“ říká. Má jen jedinou výhradu - vůči dlouhým vlasům. „Vypadám v nich trochu jako holka.“

cumberbatch

Rodičům vděčí Benedict za prestižní vzdělání.

foto:

3. Vychování

V Benově hereckém rejstříku stojí: často hraje postavy z vyšší třídy. Třeba v televizním seriálu Konec přehlídky, který nám zpříjemnil závěr prázdnin. Roli chladného arogantního aristokrata zvládá tak přesvědčivě, jako by mu v žilách skutečně proudila modrá krev. Ale označení, že je z „nóbl rodiny“, odmítá. „Mám soukromé vzdělání a jsem za něj rodičům vděčný, protože oba museli tvrdě pracovat, abych si to mohl dovolit. A u herců nikdy není jisté, kdy dorazí další výplata.“ Podle něj patří jeho rodina do střední třídy.

„No dobře, tak vyšší střední třídy,“ uznává, když mu lidé připomínají růst kariéry a výdělků z posledních let. Svou práci miluje, i když mu přinesla jeden z nejhorších zážitků. Natáčení seriálu Až na konec světa ho zavedlo do Jižní Afriky. Spolu se dvěma kolegy byl unesen. Prošacovali je, museli se zout, kleknout, jako při popravě. „Tehdy mi došlo, že ať jste jakkoliv milováni, ve smrti je každý sám,“ říká o zážitku. Únosci je naštěstí propustili. Hrůzu mu připomíná malá jizva na zápěstí, kde byl spoután.

4. Překvapení

Fanoušci milují, když je jejich oblíbenci na plátně překvapí. To se Benovi podařilo ve filmu Star Trek: Do temnoty. Proměnil se v dokonalého padoucha, podle hercových slov v něco mezi teroristou a zbraní hromadného ničení. Jako kluk nepatřil mezi nadšené fanoušky oblíbeného sci-fi seriálu, měl prý raději sérii Knight Rider a Pobřežní hlídku (podezíráme ho, že v tom druhém případě si z nás trochu střílí). Ale zahrát si v americkém velkofilmu neodmítl a vyplatilo se.

Odměnou byly peníze i sláva. To druhé mu naplno došlo, když odletěl do Tokia propagovat film, a letiště zaplavilo několik stovek fanoušků. „Připadal jsem si jako Beatles,“ zažertoval a připomenul slavné krajany. Se ctí se také utkal s rolí mírně zaostalého chlapce osudově a nešťastně zamilovaného do své sestřenice ve snímku Blízko od sebe.

cumberbatch

Fanoušky překvapil rolí padoucha ve filmu Star Trek: Do temnoty.

foto:

5. Tajemství

I když Ben patří mezi filmové hvězdy, hvězdné manýry nemá. „Někdy si slávu užívám a jindy mi leze na nervy,“ prozrazuje. Své soukromí si hlídá a bulvár má dost práce, když chce něco vyšťourat. Dvanáct let chodil s Olivií Poulet, seznámili se na vysoké, dokonce se zasnoubili, ale nevyšlo to. Benedict prohlásil, že ji bude i tak vždycky milovat. Svou přízní čas od času potěší nějakou filmovou kolegyni, šeptalo se o vztahu s Liv Tyler, k moři vyrazil s ruskou modelkou Katiou Elizarovou. Tvrdí, že jsou to jen kamarádky, ale svatbu v budoucnosti nezavrhuje. „Jednou nějaká paní Cumberbatch bude. A těším se, až budu v nějakém rozhovoru mluvit o svých dětech!“