Vydejte se z Prahy do okolí a až na sever. Co navštívit na dovolené po Česku?

Zábava 25. srpna 2020

Dovolená nemusí být jen za hranicemi naší země, spoustu krásných míst nabízí i Česká republika. Máme pro vás pár tipů, které nejen letos nesmíte minout. Co si nenechat ujít v naší stověžaté matičce Praze a kam vyrazit, když vás hlavní město omrzí?

Hrad vyměňte za podhradí a Karlův most za Nejužší ulici

Praha se řadí mezi nejkrásnější metropole Evropy, do našeho hlavního města každoročně míří davy turistů z celého světa. Cílem většiny je Václavské a Staroměstské náměstí, Karlův most a Hrad, je pravdou, že tahle klasika nikdy nezklame, avšak v Praze je i celá řada dalších úchvatných a méně známých míst, které stojí za to.

Pokud vás lákají netradiční zajímavosti v Praze, vydejte se například na rozhlednu Doubravka, která vám po vyšlápnutí 98 schodů nabídne krásný výhled do okolí, do zahrad pod Hradem, kde uvidíte paví voliéry, fontány i krápníkovou stěnu, nebo do Nejužší uličky na Malé Straně, kde se davům zaručeně vyhnete. Ulička je tak úzká, že musí být řízena semaforem, v nejužším místě má sotva půl metru.

Zábavu pro malé i velké nabízí okolí Prahy

V našem hlavním městě můžete strávit den, víkend i celý týden, zábavy a možností poznávání je v Praze nespočet, stejně tak se ale můžete vydat za dalším dobrodružstvím do okolí metropole, kde se zaručeně nudit nebudete. A co vidět ve Středočeském kraji? Mezi nejzajímavější místa patří nejen Hrad Karlštejn, kostnice Sedlec, chrám svaté Barbory, zámek Konopiště nebo hrad Křivoklát.

Na své si ve Středočeském kraji přijdou milovníci historie, umění, kultury i sportu a zkrátka nepřijdou ani děti. Ty nejmenší jistě ocení park Mirakulum nebo Farmapark Soběhrdy, starší zas ŠKODA Muzeum či Hornický skanzen důl Mayrau.

Další putování směřujte na sever k Liberci

Po středočeském kraji můžete vyrazit do dalších koutů naší republiky. Je jich nespočet, my však doporučujeme kroky směřovat na sever a navštívit Liberecký kraj, kterému dominuje Ještěd. Oblíbeným turistickým cílem je ale i Mumlavský vodopás, hrad Trosky, zámek Sychrov nebo Máchovo jezero.

Samotný Liberec pak láká do městské Zoo, planetária a science centra iQLANDIA, zábavního DinoParku, Botanické zahrady s tematickými pavilony, aqvaparku Babylon, Technického muzea nebo EKOparku. Velkou atrakcí je i liberecká radnice, která je obdivována pro svou novorenesanční architekturu. Honosná budova v sobě ukrývá 80 místností, z nichž některé jsou přístupné v rámci pravidelných prohlídek.

Řada míst v České republice hravě konkuruje světovým památkám a atrakcím, i u nás se můžete vydat po stopách klasiky nebo zavítat do neprobádaných koutů. Nejen letošní rok dovoleným po Česku přeje, tak na co ještě čekáte.