Máte stále žízeň? Nahraďte obyčejnou vodu minerálkou a hodně spěte!

Zdraví Komerční sdělení 18. prosince 2017

Nedostatek minerálů je novou civilizační chorobou, jež způsobuje mnohé potíže. Některé mohou vyústit ve velké zdravotní problémy. Pití vody k samotné hydrataci nestačí. Znáte ten pocit, že se vodou přímo proléváte, ale stále máte žízeň?

Kohoutková voda neobsahuje minerály, které jsou potřebné pro správné fungování našeho těla. Pokud jste chronicky dehydrovaní, můžete trpět poruchou, která se nazývá vyčerpání nadledvinek. Projevuje se náhlou chutí na sladké nebo slané, únavou, přetrvávajícím pocitem žízně a dehydratace, problémy se spaním, napětím, nervozitou, pocity paniky. Připisovali jste tyto potíže pouze stresu? Pravda je to jen částečně.

Ženy jsou rizikovou skupinou

Americká výživová expertka Raine Saunders v článku „Proč voda samotná tělo nehydratuje“ vysvětluje, jak stres narušuje energetické fungování těla i činnost žláz. Nadledvinky se spolu se štítnou žlázou starají o vaši tělesnou energii a vylučují hormony nepostradatelné pro zdraví. Jedním z nich je aldosteron, který vzniká v kůře nadledvin a reguluje množství minerálů i vody v těle (sodíku a dalších), aby byl člověk hydratovaný.

Nadledvinky zároveň regulují reakce na stres a vzhledem k tomu, že v současném světě je stres na denním pořádku, výsledkem je, podle Raine Saunders, chronický stav zvaný vyčerpání nadledvinek. A trpí jím především ženy. Čím více stresu máte, tím více aldosteronu i soli koluje ve vašem těle. Jakmile stres pomine, hladina aldosteronu se sníží a také sodík musí opustit krevní oběh. Sůl se z těla vyloučí ve formě moči a s ní i spousta vody.

„Čím více stresu zažíváte, tím oslabenější jsou vaše nadledvinky a tím víc se musíte hydratovat. Ačkoli tedy pijete velké množství vody, minerály potřebné pro vaše zdraví se nejsou schopné doplnit,“uvádí odbornice. Jako řešení doporučuje pití minerální vody namísto vody z kohoutku a pochopitelně také vyhýbat se stresu a pravidelně spát, aby se nadledvinky mohly zregenerovat.

Proč je voda minerální

Minerální vody se svým složením výrazně odlišují od jiných podzemních vod – jsou obohaceny o minerály, které prosakují do vody z hornin a zároveň jsou jimi chráněny. Anorganické látky, které naše tělo potřebuje, jsou v nich přirozeně rozpuštěny. Navíc netrpí podzemní zdroje, na rozdíl od těch povrchových, znečištěním a jinými škodlivými vlivy civilizace.