Dneska má svátek cukrovka. O co, že s ní nechcete slavit?

Zdraví 14. listopadu 2012

Vážně, to není blbost – 14. listopad je světovým dnem diabetu. Už tak moc je cukrovka po planetě rozšířená. Zjistěte, co můžete dělat, abyste to příští rok neslavili s ní.

„Počet diabetiků u nás stále roste, což je na jednu stranu pozitivní informace. Kdyby cukrovky nepřibývalo, značilo by to třeba hladomor,“ říká s nadsázkou diabetolog prof. Milan Kvapil z pražské Fakultní nemocnice Motol.

Naráží tak na fakt, že k diabetu 2. typu nejvíce přispívá blahobyt neboli hodně jídla a málo tělesné námahy. Koukněte se na Čínu, kde se teď hodně zlepšuje ekonomická situace. A zároveň s tím prudce přibývá diabetiků, každý rok až o dvacet procent.

Myslete si, co chcete, ale my se podle tohoto hlediska máme taky dobře - v České republice se loni léčilo 825 tisíc diabetiků a doktoři předpokládají, že dalšího čtvrt milionu o své nemoci zatím neví. Je to proto, že diabetes mellitus 2. typu nepřichází naráz, ale trvá až deset let, než se jeho příznaky objeví.

V té době jsou už diabetikovy cévy, které omývá krev přesycená cukrem, touto nepřirozenou sladkou koupelí bohužel dost zničené. V lepších případech se podaří léčbu zahájit dříve, než diabetika postihne srdeční infarkt, mrtvice, ztráta zraku, syndrom diabetické nohy či selhávání ledvin.

Druhý návod na ochranu: POMĚRNĚ ÚČINNÝ

Zbraně, které cukrovku odsunují do daleké budoucnosti, jsou dvě: zdravá strava v přiměřeném množství a pohyb.

Víte, kolik kroků máte denně udělat, abyste se nemuseli bát diabetu? Deset tisíc! A kolik jich uděláte, pokud jste zaměstnaní v kanceláři? Zhruba 1500. Když půjdete navíc ven na oběd a na nákup, dotáhnete to na 3000.

To je pořád zoufale málo. Jestliže k tomu aktivně nesportujete, musíte přidat. Začít můžete třeba právě dneska, když se v Praze z náměstí Republiky ve 13 hodin vydáte na Pochod proti diabetu. Více informací najdete na www.dendiabetu.cz.

žena

Projděte se - pomůže vám to!

zdroj: www.thinkstock.cz

Máte to v genech

Neexistuje „lehká“ cukrovka, jak lidé někdy říkají. Diabetes je soubor příznaků, daný geneticky, který se u lidí, kteří mají cukrovku v rodině, rozjede s 80procentní pravděpodobností dříve či později v celé své parádě. Kdo toto nebere vážně a nezakročí včas, musí počítat se všemi tělesnými následky, které podstatně zkracují život.

  • Ti, kteří už cukrovku mají, potřebují dobrou léčbu, spočívající v pevné vůli (dodržování diety a zdravého životního stylu), užívání léků, případně v aplikaci moderních inzulínů.
  • Ti, kteří cukrovku zatím nemají, ale trpí jí jejich rodiče či prarodiče, mohou zabojovat o to, aby ji sami dostali co nejpozději.