Hormonální jóga vám odečte roky

Zdraví 18. února 2012

Brazilská lektorka vytvořila jógu, která cíleně působí na tvorbu hormonů a skvělý životní pocit.

Dinah Rodriguesová o svém programu říká: „Využívá prvky z různých směrů jógy, které cíleně stimulují vaječníky, štítnou žlázu, hypofýzu a nadledvinky, což reaktivuje tvorbu tělu vlastních hormonů.

A vyšší hormonální hladina znamená, že se cítíte mladší a mnohem lépe.“ Když toto cvičení začleníte mezi své každodenní aktivity, budete mnohem vyrovnanější. A samozřejmě si posílíte svaly a vytvarujete postavu.

Nejdůležitější je velmi rychlé a hlasité dýchání, zvané bhastrika: Při nádechu se pupík pohybuje směrem ven a při prudkém výdechu vzduch silně vyfouknete nosem, přičemž se pupík vtahuje dovnitř. Toto dýchání působí jako masáž na vnitřní orgány a aktivuje vaši vlastní energii.

1. Sed roznožný

hormonální jóga 1
zdroj: Eucerin

Sedněte si roznožmo na zem. Je důležité, abyste nehrbila horní polovinu těla a ramena měla svěšená a uvolněná. Ruce položte na zem vedle těla. Při výdechu se mírně předkloňte vpřed.

Hlava je v prodloužení páteře, prsty na nohou směřují vzhůru. Několikrát proveďte hluboký, uvolněný nádech a výdech - bhastriku.

Účinek: Získáte novou energii, uvolníte si pánev a posílíte záda.

2. Sed s otočením

hormonální jóga 2
zdroj: Eucerin

Sedněte si zpříma na podložku. Pokrčte pravou nohu, levá zůstává propnutá s kolenem co nejblíže k zemi, prsty směřují vzhůru. Horní polovinu těla natočte doprava (jakoby do vývrtky) a levý loket opřete o vnější stranu pravého stehna.

Předloktí a dlaň pravé ruky směřují vzhůru ke stropu, ramena jsou zatažená a pohled směřuje do strany přes rameno. I při tomto cviku myslete na správné dýchání - bhastriku. Udržte tuto pozici až několik minut, potom cvik opakujte na druhou stranu.

Účinek: Uvolníte si a protáhnete hrudní koš a kyčle. Také jemně masírujete orgány břišní dutiny.

3. Motýlek

hormonální jóga 3
zdroj: Eucerin

Záda, případně i hlavu si podložte polštářkem. Křížová kost je lehce zvednutá. Nohy pokrčte, položte je chodidly k sobě a stehna tlačte co nejníž k zemi.

Ruce a předloktí položte volně na podlahu. Proveďte 7x bhastriku a při každém výdechu se pokuste protlačit stehna níže k zemi, čímž si protáhnete oblast okolo vaječníků.

Účinek: Otevřete kyčle, uvolníte ztuhlost ve spodní části břicha a získáte novou energii.

4. Pozice bojovníka

Hormonální jóga 4
zdroj: Eucerin

Postavte se na zem a rozkročte se na šíři boků. Pokrčte jednu nohu tak, aby byla v pravém úhlu k podlaze, koleno však nevtáčejte dovnitř.

Druhou nohu nechte nataženou, špička chodidla směřuje vpřed. Ruce jsou upažené rovnoběžně s podlahou. Dbejte na to, abyste neměla ohnutá zápěstí.

Horní polovinu těla držte v rovině a stehna vytáčejte směrem ven tak, aby kyčle byly v mírném protažení. V této pozici myslete na to, že „hrdý bojovník“ vždy hledí do dálky za paží. Vydržte zhruba 20 vteřin, poté opakujte to samé na druhou stranu.

Účinek: Posílíte zádové svaly, dodáte si novou energii a zmírníte stres.

5. Strom

hormonální jóga 5
zdroj: Eucerin

Stoupněte si s nohama rozkročenýma na šířku boků. Pravou rukou uchopte kotník a chodidlo zapřete o vnitřní stranu levého stehna. Prsty směřují k zemi.

Najděte rovnovážnou pozici a spojte dlaně před hrudníkem. Stůjte rovně a nehrbte ramena! Proveďte 7 bhastrik a pak zopakujte to samé na druhou stranu.

Účinek: Natrénujete si rovnováhu, zlepšíte soustředěnost a celkovou vyrovnanost.