2. díl: Venuše a Mars hubnou jinak

Zdraví 28. dubna 2012

Minule jsme si vysvětlili, proč tloustnou muži a proč ženy a že za to může mozek. Teď si řekneme, jak v něm nastolit rovnováhu.

Takže už víme, že ženy se přejídají, protože mají málo serotoninu, a muži, když si potřebují zvednout v mozku dopamin.

Jistě znáte sérii knih o Marsu a Venuši. Jejich autor, John Gray, napsal i knihu Dietou a cvičením k cíli, která obsahuje jídelní rady pro muže a ženy. Tvrdí, že když vytvoříte chemickou rovnováhu v mozku, tedy dodáte dost serotoninu či dopaminu, za pouhých devět dnů se vaše chutě změní.

Tahle dieta prý funguje hlavně proto, že se vlastně v ničem neomezujete – nezdravé věci nejíte, protože po nich prostě netoužíte. Druhotným efektem pak je, že nemáte výkyvy nálady, takže se vylepší i partnerský vztah.

Řekli jsme si, že do svého stravování musíte zavést aspoň jakžtakž řád, zejména dodržovat tato 4 pravidla:

  1. Jíst nejméně třikrát denně, nejlépe i se dvěma svačinami, aby neklesala hladina krevního cukru. (Platí zejména u žen.)
  2. Každé jídlo by mělo obsahovat téměř stejný podíl kalorií ze tří hlavních složek: bílkovin, sacharidů a tuků.
  3. Hned po probuzení cvičit.
  4. Snídat.

Přičemž úplně nejdůležitější je podle Johna Graye začátek dne. Po probuzení byste měli nejprve pít vodu, pak cvičit a poskakovat. A pak teprve snídat.

Voda živá

Většina dospělých trpí dehydratací. Přitom voda je nezbytná, aby dopravila výživu do buněk. Takže i když třeba jíte dobře, nedostatek vody může způsobit podvýživu. Navíc voda pomáhá odbourat a vyplavit z těla jedovaté látky.

Ale pozor: káva ani silné černé čaje nefungují, protože obsahují kofein. Nepomáhá ani alkohol.

Bez dostatečného příjmu tekutin nemůže fungovat lymfatický systém, takže za něj musí zaskočit játra. Jenže ta pak nestihnou vyrábět součástky pro dopamin a serotonin a v mozku nastává právě ta chemická nerovnováha, která nám rozhodí náladu a nutí nás jíst.

Přetížená játra navíc nezvládnou odfiltrovat všechny toxiny. A jedním ze způsobů, jak s nimi pak nakládají, je zvýšená tvorba tuku, do kterého je uloží, aby tělo chránily před jejich vlivy.

Ano, to je onen pivní mozol u mužů nebo faldíky na bříšku u žen. Protože tento druh tuku se vytváří hlavně ve vnitřnostech. A zbavit se ho není ani tak práce pro svalové cvičení, ale právě pro metabolismus. Nahoďte ho ráno kyslíkem, vodou a pohybem!

žena voda

Hned po probuzení byste měla pít

zdroj: Isifa.com
žena cvičení

A až potom cvičit

zdroj: Isifa.com

Hop a skok

Pohybem myslí John Gray nejrůznější poskakování, potřásání končetin, potom dýchání a uvolnění. Mezi tím můžete provádět všechny své oblíbené cviky, ale neměly by být příliš náročné, abyste po nich neodpadli, protože to také nepřispívá k chemické rovnováze mozku.

Poskakování pomůže nastartovat lymfatický systém, který vaše tělo čistí a rozvádí do něj živiny, a zajistí příliv energie. Takhle poskakujte minutu až tři minuty. Naučte se některé základní cviky z jógy nebo tai-či, které vás po ránu protáhnou.

Snídaně pro muže i ženu

Pravidlo o snídani jste už asi četli mnohokrát, takže víte, že když ji vynecháte, tělo je zblblé a myslí si, že je doba hladu a že je třeba uložit všechnu energii do zásob, tedy do podkožního tuku.

Vynechání snídaně má horší následky pro ženy. Serotonin se totiž tvoří především ráno, kdy máme oči citlivější na světlo, které stimuluje mozek k jeho tvorbě. Jenže ta není možná bez aminokyselin z bílkovinné potravy.

John Gray navrhuje k snídani koktejly z výživných látek. Ideální je 250 ml vody se šťávou z půlky citronu, lžičkou medu, 300 ml šťávy z aloe vera a stopovými prvky. Citron čistí, podporuje imunitu a snižuje vysokou hladinu krevního cukru. Med probudí mozek a povzbudí tvorbu hormonů dobré nálady.

Aloe vera má pročišťovací účinky, zmírní vnitřní otoky a povzbudí imunitu a také vyrovnává hladinu krevního cukru. No, a pokud jde o stopové prvky, pořiďte si v obchodě nějaký iontový nápoj a přilijte ho do svého ranního výživného koktejlu.

Do ranního koktejlu můžete dát ovoce, jaké máte rádi. Dále John Gray doporučuje mleté lněné semínko – ženy dvě lžíce, muži jednu. Použít můžete i konopné semínko nebo lněný olej, případně ořechy. A také proteinový prášek, který byste měli sehnat v lékárně nebo prodejně se zdravou výživou. Ženám stačí 10 až 20 gramů, mužům asi 25 gramů.

Nasytíte-li se hned po ránu, přes den nebude tělo vyžadovat tolik jídla.

Nebudete pak propadat velkým hříchům, měli byste se velmi rychle dočkat vylepšení nálady i tělesné hmotnosti.

snídaně

Snídaně je důležitá

zdroj: Isifa.com
žena koktejl

Dejte si k ní ovocný koktejl

zdroj: Isifa.com

Jídlo podle pohlaví

Jak jsme si řekli v prvním díle Venuše a Mars hubnou jinak, ženám často chybí serotonin, který má na starosti dobrou náladu. Zde je seznam jídel, kterými můžete jeho tvorbu podpořit. Mohou je jíst samozřejmě i muži, ale na jejich náladu to nebude mít takový vliv. Seznam je řazen od nejúčinnější petržele k desetkrát méně účinným banánům.

Ženy, jezte hodně: petržel, mořské řasy, datle, pivo, cibuli, oříšky, meloun, celer, mrkev, sušené meruňky, papriku, pomeranče, syrovátku, jahody, třešně, ananas, máslo, dýni, čokoládu, rajčatový protlak, pohanku, mandle, rajčata, brambory, kapustu, fíky a banány.

Muž zas často potřebuje zvýšit hladinu dopaminu. Měl by být ovšem opatrný s potravinami, které mají vysoký glykemický index, protože podpoří tvorbu serotoninu - což u mužů vede k menší tvorbě dopaminu. Proto se mužům doporučuje mírně zvýšit příjem bílkovin na úkor sacharidů. Díky tomu zůstane hladina cukru v krvi v rovnováze a mozek se může věnovat tvorbě dopaminu. Bílkoviny by přitom měly být v jídle, které má zároveň málo tuku. Takže si vyberte, v pořadí od nejvhodnějšího.

Muži, jezte hodně: bílek, syrovátku, fazole, tresku, platýz, odstředěné mléko, nízkotučné žervé, krevety, kuřecí prsa bez kůže, játra, libovou šunku, chleba s lněným semínkem, krůtí stehna, tuňáka, nízkotučný jogurt, lososa, kotletu, kuřecí stehna, jehněčí, sardinky, tofu, čočku, libové hovězí, makrelu, vajíčko a plnotučný jogurt.

Problém vzniká také ve chvíli, kdy vám tělo něco sděluje, ale vy slyšíte něco jiného. Například:
„Dej mi vodu.“ – „Chci sladkou limonádu.“
„Jsem ospalá, vzbuď mě pohybem.“ – „Jsem ospalá, vzbuď mě colou nebo kávou.“
„Tenhle koláč je plný cukru, to není moc výživné.“ – „Tenhle koláč není moc výživný, proto ho musíš sníst víc.“
„Tohle jídlo nemá vitaminy.“ – „Musíš toho jídla sníst víc.“

Svůdná čokoláda? Klidně.

U „ženských“ jídel nás překvapilo, že oblíbená čokoláda, která se obecně považuje za výtah pro náladu, je překvapivě jen čtvrtinově účinná proti petrželi. A taky, že si ji klidně můžeme dopřát. Ale tu správnou!

Takže: Ano, ženě na začátku menstruace klesne hladina serotoninu a tomu odpovídá i nálada. Začne trpět neodolatelnou chutí na čokoládu, její konzumace vede jako zázrakem k rychlému zlepšení nálady. To je pravda. Problém ale je, že zlepšení je jenom dočasné. A proto za chvíli saháme pro další táfličku.

Proč? Protože některé levné čokolády nemají s látkami, které vám zaručí delší účinek na náladu, mnoho společného. Je v nich hlavně hodně tuku a cukru, a kakaa jen nutné minimum. Proto si pořiďte zásobu čokolády, u které vám bude stačit jenom pár kousků, a ne celé balení, z něhož většinu tvoří podezřelá éčka.

žena čokoláda

Čokoládě se nemusíte vyhýbat

zdroj: Isifa.com

Nevzdávejte to

Musíme vás podle vlastní zkušenosti upozornit, že jakmile začnete tělu dodávat zdravá jídla ve správném poměru, asi se vám to nebude líbit. Tělo totiž dostane příležitost zbavit se toxinů.

Játra si řeknou: „Prima, už mi nedodáváš další jedy, tak já tedy uklidím i ty, co už v sobě máš.“ A začne je vyplavovat do krve, tudíž se můžete po nějakou dobu cítit hůř. Zhorší se vám nálada a budete mít méně energie. Můžete to překonat pomocí vitaminů a stopových prvků.

A John Gray vzkazuje: „Vydržte to těch devět dnů a začnou se dít zázraky. Jak ve vaší hlavě a těle, tak doma.“