Ochrana pro matku i její Katku

Zdraví 29. dubna 2012

Při pohledu na pár měděných korálků triviálně navlečených na propylenovém vlákně nás laiky vůbec nenapadne, že se díváme na přelomovou antikoncepci, vhodnou pro každý věk i konstituci.

Úžasná zpráva zejména pro ty z nás, které z jakéhokoliv důvodu nefandíme hormonálním druhům ochrany před početím. Třeba kvůli riziku z krevních sraženin a následné trombóze, které narůstá s přibývajícími lety. Nebo máme strach z možné rakoviny prsu, o níž se v souvislosti s hormony nyní pořád mluví, neboť i tady věkem tvoříme nejohroženější skupinu.

Důvodem, proč se rozhodnout pro měděné tělísko, může být i zcela obyčejná zapomnětlivost. Ostatně při tom kolotoči rodina-práce-rodina, jemuž jsme dennodenně vystavené, se už ani (po kolikáté už?) nedivíme, že jsme zase pilulku opomněly vzít.

Doprovodných znaků hormonální antikoncepce je však ještě daleko víc. Mohly bychom vyjmenovat například ztrátu apetitu na sex, náladovost, váhový přírůstek či zdravotní komplikace zejména u kuřaček či žen se špatnou srážlivostí krve.

Zavěste, prosím

Jak takové závěsné tělísko funguje? Podobně jako u jeho předchůdců - objemných spirálovitých tělísek - se z mědi uvolňují ionty, které spermie doslova a do písmene ničí. A i kdyby jim přece jen nějaká ta spermie utekla, oplodněné vajíčko se působením opět stejných iontů nedokáže v děloze zahnízdit.

Proto lze zavedení tělíska použít i místo postkoitálních tabletek (postinor a spol.). Měděný řetízek si s oplodněným vajíčkem dokáže poradit dokonce až do pěti dnů od nechráněného styku!

Tělísko je oproti těžkým, dosud užívaným spirálám s ohromnými úchyty naprosto titěrné a navíc se jeho délka nechá „ušít“ přímo na míru dělohy, ve které se uzlíkem napevno ukotví. Což nám rovněž dává jistotu, že se tělísko nevzpříčí či dokonce nevypudí.

„Pro větší dělohu,“ popisuje autor antikoncepce belgický gynekolog MUDr. Dirk Wildemeersch, „se vyrábějí delší řetízky s více válečky.“ Tělísko podle něj nezvyšuje krvácivost, nezpůsobuje záněty ani bolesti. Jediné, co je prý trochu nepříjemné, je právě to uvazování propylenového vlákna.

antikoncepce 1
antikoncepce 2

Za méně peněz hodně muziky

Že se v době, kdy ceny všeho stoupají, chováme ekonomicky i v této oblasti, nám nemůže mít nikdo za zlé. Nehledě na fakt, že zmiňovaná antikoncepce nemá dosud žádné známé vedlejší účinky. Přitom to není žádná novinka. Ve státech Beneluxu ji ženy užívají téměř dvacet let!

Její nedostupnost na našem trhu zavinily hlavně komplikované schvalovací procesy. A zcela pravděpodobně v tom sehrála roli i vlivná skupina producentů hormonální antikoncepce...

Pojďme si udělat finanční rozvahu: Balení hormonálních tabletek na tři měsíce vyjde (podle značek) od 200 do 750 Kč. Zavedení závěsného měděného tělíska v podobě řetízku se v cenících gynekologů pohybuje od 3000 do 4000 Kč a zavádí se na pět let. Není třeba být velkou počtářkou, abychom poznaly finanční přínos antikoncepce: Měděné tělísko vyjde uživatelku na pouhých 50 až 66 Kč na měsíc.

Řetízek jako osobní bodyguard

A ještě jeden argument: Zatímco v případě hormonální antikoncepce vzato od tělísek přes náplasti až k práškům se index účinnosti proti otěhotnění (tzv. Pearl index) pohybuje od 0,3 do 2,5, u měděného řetízku můžeme počítat s indexem už od 0,1 do 0,5. Tedy jistota, že neotěhotníme, je jedna z nejvyšších možných!

A zapomeňte na obecné pravidlo, že tělísko se hodí spíše pro ženy, které už rodily nebo prostě pro ty „v nejlepších letech“. Toto závěsné měděné tělísko se doporučuje třeba i vašim dospívajícím dcerám. Tenoučký řetízek se totiž vejde i do menší dělohy bez toho, aby narušoval zdraví či plodnost dívek, které ještě nikdy nerodily.

řetěz

„Řetěz“ vás ochrání

zdroj: Isifa.com