Změřte si svůj skutečný věk

Zdraví 18. května 2012

Jak to, že někdo stárne pomaleji? A někdo onemocní mladý, zatímco jiný žije ve zdraví celé století? Máme v sobě limit, jak dlouho tu budeme?

A vůbec - jakou roli hraje v délce života výživa a vůbec náš životní styl? Je to všechno jen náhoda? Osud? Geny? Anebo můžeme naši budoucnost změnit?

Podobné otázky už asi někdy napadly každého z nás. Věda zná do jisté míry odpovědi.

Chronologický versus biologický věk

Naše tělo je neskutečně dokonalé. Představte si je jako geniálně vymyšlený biologický stroj. A jako u každého stroje, i tady se součástky mohou porouchat. Některé se opravit dají, jiné ne. A časem náš krásný třpytivý lak na povrchu bledne a oprýskává.

Náš věk neurčuje jen datum v rodném listě, ale i stav našeho organizmu. Což někdy znamená, že skutečný věk může být s tím biologickým dost v rozporu. Rozdíl mezi nimi může být až dvacet i více let!

hodiny budík 2

Není tak úplně pravda, že nám čas utíká všem stejně.

zdroj: www.thinkstock.cz
hodiny žena

Například ve tváři se styl života pozná.

zdroj: www.thinkstock.cz

Přetočte hodinové ručičky zpátky!

Dobrá zpráva je, že na rozdíl od toho chronologického biologický věk dokážeme do značné míry ovlivnit.

O to se ostatně (s různou mírou disciplinovanosti) snažíme všichni. Proto přece sportujeme, mažeme se krémy, tu a tam jíme zdravě, a když ne, zkoušíme to zachránit aspoň doplňky výživy. To vše většinou amatérsky, jakoby intuitivně. A tím pádem i s různou mírou úspěšnosti a dost nejistým výsledkem.

„Taky podle čeho ho měřit, že?“ říkáte si. Ale pozor, biologický věk se změřit dá! Dokonce přístrojově! Výhradní zastoupení pro distribuci a zaškolování do fungování tohoto unikátního zařízení má u nás Anti-Aging klinika A2C. Program nese výmluvný název Bio-Aging a vedle zjištění vitality jednotlivých orgánů určí postup, jak celý organizmus „omladit“.

Komplexní kádrování

Celý komplex vyšetření trvá 2 až 3 hodiny. Co vás během nich čeká? Nejprve podstoupíte diagnostiku, která odhalí kompozici vašeho těla, v jaké kondici máte mozek, zrak, sluch, srdce, cévy a plíce a zahrnuje i testy svalů, tkání a kloubů.

Pak vás čeká zhodnocení životního stylu, výživy a sportovní anamnéza. Připravte se na 45minutovou palbu otázek typu: Kolik vážíte? Které z uvedených mléčných produktů nejvíce konzumujete? Kolik času týdně věnujete pohybovým aktivitám? Jak spíte? Snídáte pravidelně? A podobně.

Zvláštní důraz se klade na laboratorní vyšetření, které zahrnuje hormonální analýzu, kompletní biochemické a hematologické vyšetření, stanovení rizikových faktorů a takzvaný oxidativní status organizmu, tedy jak je tělo schopno bránit se škodlivým látkám. Prostě vám řádně prolustrují tělo i styl života a speciálně se zaměří na příčiny stárnutí a možnosti, jak ho ovlivnit.

žena hodiny

Chcete zjistit svůj skutečný věk?

zdroj: Isifa.com
žena otázka

Připravte se na palbu otázek.

zdroj: Thinkstockphotos.com

Jáchyme, hoď ho do stroje!

Při hodnocení výsledků se pak použije speciální metodika adaptovaná na středoevropskou populaci. No a pak se to všechno „hodí“ do stroje, který vyjede vyčerpávající hodnotící zprávu o cca 20 až 25 stranách. A na grafu tam najdete i svůj biologický věk.

Tato zpráva obsahuje i naprosto konkrétní návrhy, která vám pomohou eliminovat riziko degenerativních změn v organizmu. Nebojte se, že byste tomu snad nerozuměli, lékař s vámi vše probere a společně stanovíte plán, jak proces stárnutí zastavit nebo i zvrátit.

„Věčné mládí ani garanci na dožití se 120 let našim klientům dát nemůžeme, ale díky určení biologického věku můžeme navrhnout preventivní postupy a doporučení, díky nimž se můžete naučit žít v co nejlepším souladu se svým genetickým potenciálem a uzpůsobovat mu svůj životní styl,“ říká MUDr. Monika Golková, první certifikovaný Anti-Aging specialista v České republice.

hodiny budík 3

Vezměte čas do svých rukou a nechte si změřit svůj biologický věk.

zdroj: www.thinkstock.cz

Kolik stojí cesta strojem času?

Osvědčenou motivací, jak doporučení dodržovat, je objednat se na další Bio-Aging, kdy budete moct výsledky porovnat.

Komplexní procedura stojí 19 500 Kč. Klinika A2C však každoročně pořádá Národní Anti-Aging den, kdy máte šanci podstoupit vyšetření za výrazně nižší ceny. Konkrétně u Bio-Agingu to znamená, že v tomto termínu dostanete slevu 3500 Kč. Což už stojí za návštěvu.

Čtvrtý ročník Národního Anti-Aging dne startuje toto pondělí 21. května a slevy budou platit po celý týden!

Tip redakce

Bydlíte příliš daleko od Prahy nebo nemáte peněz nazbyt? Udělejte si alespoň oficiální test dlouhověkosti na www.amps.cz. Po vyplnění 107 otázek se obratem dozvíte, kolika let se můžete dožít.


A2C logo