Mládí se dá přikoupit

Zdraví 21. května 2012

Právě odstartoval čtvrtý ročník Národního anti-aging dne. V jeho rámci můžete mít celý týden úžasné slevy. Nasměrujte své mládí znovu vpřed!

Květen je tradičně měsícem anti-aging medicíny. Stejně jako každý rok proto pořádá Asociace medicíny stárnutí ČR společně s A2C Anti-Aging Clinic Národní Anti-Aging den. Začíná v pondělí 21. května a potrvá celý týden. Zastavte se během něj v prostorách kliniky (Malém náměstí 13, Praha 1) okuste nejnovější možnosti na poli preventivní medicíny ze extra zvýhodněné ceny, které se vyplatí až o tisíce!

Abyste věděla, co pro sebe své tělo můžete (nejen v tento den) udělat navíc, projděte si následující anti-aging desatero. Některé rady samozřejmě znáte. A dodržujete je? No vidíte. Takže nezaškodí si je připoměnout.

Tyto kroky vám totiž pomohou „zacouvat“ v čase. Nebo aspoň přibrzdit.

Krok 1: Jezte chytře

To znamená protizánětlivě, protože zánět znamená stárnutí. Což nemusí nutně znamenat, že vám někde něco viditelně hnisá, zánět může být skrytý. Protizánětlivá dieta je založena na cereáliích, bílkovinách s nízkým obsahem tuku a samozřejmě spoustě ovoce a zeleniny. Zároveň se vřele doporučuje užívání rybího tuku a olivového oleje. Na černé listině klasicky ocitají bílá mouka a rafinovaný cukr.

Tip: Nechte si provést Alcat test na potravinové intolerance. Zjistíte tak přesně, které potraviny vašemu tělu dělají dobře a kterým se obloukem vyhnout. Nastartujete pak lépe metabolismus a přestanou vás trápit nevolnosti, deprese, kožní problémy nebo nedostatek energie.

Krok 2: Doplňte antioxidanty

Vaše imunita potřebuje stravu s dostatkem vitaminů a minerálů. Pokud se nestravujete zrovna ukázkově, pomožte si kvalitními potravinovými doplňky. Mezi základní antioxidanty, které dokáží neutralizovat volné radikály a chrání nás před onemocněními a stárnutím, patří vitaminy C a E, dále extrakt ze zeleného čaje, beta-karoten, koenzym Q10, zinek, selen a opět rybí olej.

Tip: Chcete vědět které látky potřebujete doplnit a v jakém množství? Prozradí vám to krevní rozbor a vlasová analýza.

žena

Jezte chytře. Olivový olej používejte často.

zdroj: Isifa.com
čaj

Doplňte antioxidanty. Třeba zeleným čajem.

zdroj: Isifa.com

Krok 3: Dodržujte pitný režim

My víme, že to víte. Jenže obzvlášť teď před létem je potřeba to opakovat stále dokola: Minimálně 2 litry vody denně jsou základ, nejzdravější je ta čistá, neperlivá. Příjem alkoholu omezte na 1 až 2 sklenky vína či půl litru piva – za den samozřejmě. Takže neplatí přes týden nic nepít, „našetřit“ si to na víkend a pak rozšoupnout.

Tip: Využijte možnosti nechat si v rámci Národního Anti-Aging dne na klinice A2C zdarma změřit tělesnou konstituci. Odhalíte tak přesnou hodnotu vody v těle, která by neměla klesnout pod 50 procent.

Krok 4: Omezte stres

Tohle je v dnešní uspěchané době, kdy všichni „šlapeme“ pod tlakem, úkol téměř nadlidský. Berte to ale jako investici do té nejlepší komodity – do sebe. A ta se vám vrátí i s úroky. Vyčleňte si proto alespoň jeden den v týdnu, kdy vědomě zpomalíte a uděláte si nějakou radost.

Tip: Chcete vědět, jak se vaše tělo dokáže vyrovnat se stresem? Vyzkoušejte měření hladiny kortizolu ze slin.

voda

Pijte alespoň dva litry vody denně.

zdroj: Isifa.com
žena

Dejte sbohem stresu.

zdroj: Isifa.com

Krok 5: Běžte na čerstvý vzduch

Využijte čas volna k pobytu v přírodě, nejlépe v čistém prostředí lesů či hor. Vaše plíce a pleť to ocení.

Tip: Květnové počasí je k procházkám a výletům prostě stvořené - zima je pryč, letní vedra ještě nenastala. Uvidíte, jak vás pohyb venku a sluneční světlo na jednu stranu nabije, na druhou zklidní a jakoby prozáří zevnitř.

Krok 6: Nešiďte spánek

Zatímco spíme, naše buňky se regenerují. Důležitá je zejména takzvaná REM fáze, během které se nám zdají sny. Potřeba spánku je individuální, ale v průměru potřebujeme 7-8 hodin denně.

Tip: Jestli se vám špatně usíná, stálo by za to změřit, jakou máte hladinu melatoninu. Tento „hormon spánku“ se zjišťuje jednoduchým testem ze slin. A pokud vám bude chybět, dá se doplnit.

venku

Vyražte na čerstvý vzduch.

zdroj: Isifa.com
spánek

Pospěte si.

zdroj: Isifa.com

Krok 7: Družte se

Studie na stoletých lidech prokázaly, že sociální kontakty, kultura a společné zážitky prodlužují život.

Tip: Zavolejte nebo napište přátelům, kterým už dlouho plánujete se ozvat, a smluvte si s nimi aspoň kafe. Ale vyberte opravdu ty, které vidět chcete. Takzvané „emoční upíry“ z tohoto bohulibého záměru vyškrtnete.

Krok 8: Hejbněte kostrou

Dejte si předsevzetí ujít denně púěšky aspoň 3 kilometry nebo 30 minut. Budete překvapená, co vám to udělá s náladou, kondicí a vlastně i s váhou. Někdy stačí ignorovat auto nebo vystoupit z autobusu o dvě zastávky dřív.

Tip: Že vy byste si celkem i zapochodovala, ale tělo už neslouží tak, jak by mělo? Můžete zkusit speciální potravinové doplňky na posílení pohyblivosti kloubů a svalů, které najdete na stránkách www.protistarnuti.cz.

ženy káva restaurace

Ozvěte se starým známým.

zdroj: Isifa.com
sport

Zasportujte si.

zdroj: Isifa.com

Krok 9: Myslete pozitivně

Ano, je to klišé, ale prostě funguje. Naučte se žít příjemnými okamžiky a na každém dni si najít nějaké plus. Možná stačí jen ubrat rychlost, dívat se a vnímat. A taky se smát.

Tip: Někdy to ale nejde, ať se snažíte sebevíc. Prostě vám chybí energii do života, a to se pak úsměv vyluzuje těžko. Jednou za čas se proto vyplatí nechat si změřit hladinu neurotransmiterů, které nám regulují náladu. Třeba váš mozek potřebuje jen „dorovnat hladinku“.

Krok 10: Milujte a dotýkejte

A pokud zrovna nejste zamilovaná, protože ten pravý na vás teprve čeká (všímáte se – pozitivní myšlení ;-), zkuste se „tulit“ k ratolestem kamarádů či příbuzných. I nějaké to chlupaté zvířátko zapůsobí jako antideprersivum.

Tip: Někdy nám v těle tropí neplechu hormony, takže se nám do milostných hrátek fakt nechce. Že do sebe ale nechcete cpát nějakou další chemii?! A slyšela už jste o bio-identických hormonálních krémech? Vedle životní energie vám mohou pomoct znovu získat i tu sexuální.