Zastavte stárnutí zubů!

Zdraví 29. května 2012

Utrácet tisíce za udržení mládí a pěkného vzhledu pleti, vlasů nebo postavy je na nic, pokud se bojíte do široka se usmívat kvůli nehezkým zubům.

O příznacích stárnutí jednotlivých orgánů se mluví a píše všude. Jak se ale přibývající léta projeví v našich ústech?

Vědecké výzkumy dokazují, že s přibývajícím věkem roste výskyt zubního kazu, nemocí dásní, citlivosti zubů i zubního kamene. Navíc kazy se po čtyřicítce začínají objevovat i na méně obvyklých místech, třeba na kořenech zubů. Čím je to způsobeno a jak zbytečným komplikacím předcházet?

Ustupující dásně: Zákonitý proces, který probíhá postupně a nenápadně. Zubní krčky se obnažují, což vede nejen k jejich vyšší citlivosti, ale i ke zvýšené kazivosti zubů a zánětlivosti dásní. Dásně ubývají rychleji lidem se špatnou ústní hygienou.

Zánět dásní: Nemá ho na svědomí přímo věk, ale spíš dlouhodobě nevhodná a nedostatečná péče. Zánět způsobují toxické látky v zubním plaku a projevuje se otoky, zčervenáním a občasným krvácením. Pokud se neléčí včas, dochází ke ztrátě vláken dásně i kosti, zuby se začnou viklat a po čase mohou i vypadnout. A jak mu předcházet? Nejdůležitější je pravidelné odstraňování plaku podél krčků, což je dost náročné. Jak na to, vám poradí stomatolog nebo dentální hygienistka.

Sucho v ústech: S přibývajícím věkem se snižuje tvorba slin, a výrazně se tak zhoršují přirozené očišťovací schopnosti ústní dutiny. Je potřeba více pít, nejlépe čistou neperlivou vodu pokojové teploty, po jídle si vyplachovat ústa, žvýkat žvýkačky a používat ústní vodu i během dne.

Úbytek bělosti zubů: Proč zuby s věkem šednou a žloutnou? Jednak pod tenčící se vrstvou bílé skloviny čím dál více prosvítá žlutá zubovina, tzv. dentin. Prasklinami ve sklovině také pronikají hlouběji do zubu pigmenty a zabarvují ho. A navíc na chrupu vznikají skvrny způsobené jídlem, pitím a zubním kamenem. Jedinou přirozenou cestou, jak tento proces zpomalit, je pravidelné a technicky správné čištění.

Eroze zubní skloviny: Po třicítce nám na zubech začíná ubývat sklovina, což se projevuje průsvitností (především na hranách předních zubů) a může vést až k výrazné změně tvaru a barvy zubů. Proč se tak děje? Ochranná vrstva zubů se pomalu rozpouští vlivem kyselin, které pocházejí především z jídla a pití. Ve sklovině také vznikají praskliny, do kterých pronikají pigmenty. Čím tenčí vrstva skloviny, tím slabší, zranitelnější, citlivější a zažloutlejší zuby.

Citlivost zubů: Většinou na horké, studené, sladké či slané. Dochází k tomu vlivem úbytku skloviny a tkáně dásní - impulzy z vnějšího prostředí procházejí rychleji až k zubním nervům a dráždí je. Důležité je bránit chrup před další erozí a používat kvalitní zubní pasty určené pro citlivé zuby (obsahují látky, které brání přenosu vzruchů z vlákna na vlákno).

žena zuby

S vyšším věkem přicházejí problémy s chrupem.

zdroj: Thinkstockphotos.com
citlivé zuby

S citlivými zuby si na mnoha jídlech a nápojích nepochutnáte.

zdroj: Thinkstockphotos.com

Mladý úsměv v každém věku

Tři čtvrtiny Středoevropanek si myslí, že pro mladistvý vzhled jsou nejvýznamnější zuby. Dokonce víc než kvalita vlasů, pleti či nehtů. Jak to tedy, že 88 % českých žen ve věku mezi 40 a 59 lety nepovažuje běžnou starost o zuby za součást každodenní kosmetické péče, ale pouze za zdravotní prevenci?

Jenomže postupem času se z čistě estetického problému může stát také problém zdravotní. S přibývajícím věkem se totiž objevují různé komplikace jako záněty dásní, paradontóza, úbytek dásní a s ním spojené odhalování krčků, ztráta bělosti zubů či zubní kámen. A ty pak ovlivňují zdravotní stav celého těla.

Jak rozvinutí problémů se zuby a dásněmi předcházet, jsme se zeptali MUDr. Veroniky Doksanské z Erpet Medical Centra. Nechte si od ní poradit, jak si uchovat mladistvý úsměv a tím i celkový vzhled:

  1. Omezte cukr a kyselé potraviny O tom, že naše zuby se s cukrem příliš nekamarádí, všichni víme. Málo se ale ví, že naše zuby nemají rády ani kyselé potraviny. Kyseliny totiž způsobují erozi skloviny a ztrátu vápníku. Ovocné šťávy proto pijte brčkem.

  2. Vyhýbejte se potravinám, které „barví“ Barevnou stopu na vašich zubech zanechává například káva, černý čaj, červené víno nebo paprika.

  3. Přestaňte kouřit Nikotin jednak zabarvuje zuby a i při dobré péči o ústní dutinu výrazně zvyšuje pravděpodobnost nemocí zubů a dásní.

  4. Jezte ovoce a zeleninu Antioxidanty, které jsou v nich obsažené, hrají zásadní roli při udržování dobrého zdravotního stavu dásní. Takže si je dopřejte nejlépe 5x denně.

  5. Naučte se správně si čistit zuby Používejte vhodný kartáček a pastu. O správné technice čištění zubů se poraďte s dentální hygienistkou.

  6. Choďte na pravidelné kontroly A vždycky se se zubním lékařem nezapomeňte poradit o lécích, které právě užíváte. Některé z nich mohou mít na zdravotní stav vašich zubů a dásní negativní vliv.

Při péči o zuby myslete nejen na zdraví, ale také na krásu. Vybírejte si kartáček a pastu stejně pečlivě jako řasenku či krém.

žena zuby

Kartáček a pastu vybírejte s rozmyslem.

zdroj: Thinkstockphotos.com