Postavte věku do cesty chytré potraviny - 1. díl

Zdraví 31. května 2012

Drahé krémy, lasery nebo lifting asi váš sen o vypnuté pleti splní. Ale i některé potraviny dokážou sešlápnout stroji času brzdu. A vyjdou levněji.

Nejde jen o stárnutí. Tyhle chytré potraviny umí podpořit i naši odolnost vůči stresu a nemocem. Takže se svým zdravím a taky zdravým (potažmo mladistvým) vzhledem začněte v základech - v jídle. Co tedy jíst, když chcete...

... Posílit imunitní systém

Česnek, cibuli, pórek, pažitku, banán, kiwi, pomeranč, grep.

Kiwi a pomeranče obsahují mimořádně vysoké množství vitaminu C. Tento stěžejní antioxidant neutralizuje volné radikály, které poškozují buňky a urychlují proces stárnutí, a podílí se na syntéze kolagenu. Ten ocení nejen cévy, ale i pleť, kterou vypíná a gumuje z ní vrásky.

Česnek a cibule dodávají nezbytný selen, který zasahuje do metabolismu téměř každé buňky našeho těla a taky je chrání. Dlouhodobý nedostatek tohoto prvku nám podstatně nabourává imunitu.

Banán je bohatý na draslík a hořčík. Draslík stimuluje vylučování vody z těla a pomáhá vyplavit z tukových buněk toxiny látkové přeměny. Čímž mimochodem brání vzniku nenáviděné celulitidy. Hořčík zas uvolňuje napětí svalů a tlumí pocity nervozity. Banán nám dodává i „hormon štěstí“ serotonin, učiněný to balzám na psychiku. A konzumace banánu podporuje i produkci spánkového hormonu melatoninu, ten je zas prokazatelně spjatý s dlouhověkostí.

kiwi pomeranče

Kiwi a pomeranče vám dodají vitamin C.

zdroj: Isifa.com
banán

Banány zase draslík a hořčík.

zdroj: Isifa.com

... Zabojovat proti osteoporóze

Mléko, špenát, řeřichu, vodnici, ředkev, petržel, chaluhy, ovesné vločky, sardinky, mandle, lískové oříšky, mák.

Jako prevence se doporučuje přijímat ve stravě vápník společně s vitaminem D. Takže se přímo nabízí mléko, že ano. Jenže spousta lidí ho prostě nemá rádo, nebo dokonce trpí nesnášenlivostí mléčných bílkovin či mléčného cukru (laktózy). Pokud mezi ně patříte, zařaďte do svého jídelníčku výše vyjmenované nemléčné zdroje vápníku.

mléko

Pro doplnění vápníku si dejte mléko...

zdroj: Isifa.com
špenát

... nebo si místo mléka dejte kousek špenátu.

zdroj: Isifa.com

... Zlepšit zrak

Lososa, sledě, ančovičky, mrkev, dýni, obilné klíčky, olivový olej, červené víno (hrozny i nápoj).

Mrkvička na očička - to známe. Betakarotén, který se v těle přeměňuje na vitamin A, je prostě pro zdravý zrak nepostradatelný.

Minerály v hroznovém víně, tedy draslík, hořčík, mangan, měď, železo, zinek, selen a chrom, nám pomůžou nestárnout tak rychle. A resveratrol v jadérkách a slupce bojuje proti civilizačním chorobám a prodlouží nám život. Brání také procesům, které způsobují makulární degeneraci sítnice – riziko tohoto onemocnění, které vede až ke slepotě, roste s věkem a hrozí víc ženám.

Podobně působí mastné kyseliny v rybách a rostlinách. Obzvlášť prospěšné jsou esenciální omega-3 mastné kyseliny v tučnějších rybách, které jsou nezbytné pro funkci nejen očí, ale i mozku a imunitního systému a regulují hladinu cholesterolu a cukru v krvi. A dostanou do kondice pleť a vlasy.

„Rybí maso obsahuje také dimethylaminoethanol - DMAE a ten je lepší než plastická operace! Právem se považuje za žehličku na pleť, která působí protizánětlivě a vypíná předčasně se vyskytlé vrásky,“ říká primářka Anti-Aging kliniky A2C MUDr. Monika Golková.

víno

Hroznové víno je zásobárna minerálů.

zdroj: Isifa.com
losos

Omega-3 mastné kyseliny najdete v tučnějších rybách.

zdroj: Isifa.com

... Snížit oxidační stres

Zelený čaj, olivový olej, chřest, hořkou čokoládu, borůvky, broskve, jablka, hrozny, zelí, petržel.

Co je to oxidační stres? V podstatě jde o nedostatek kyslíku v buňkách, které se tak „dusí“ a odumírají. Při oxidačním stresu vznikají volné radikály a dělají nám v těle neplechu. Odolnost vůči nim zvyšují vitaminy C, E, selen, zinek, chrom a betakarotén, které najdete hlavně v ovoci a zelenině. Podobně fungují polyfenoly v zeleném čaji, jablku a hroznech.

Právě teď má sezonu chřest. Tak toho využijte, ne nadarmo se už od dob antiky považuje za elixír mládí. Propadl mu i Hippokrates nebo Julius Caesar. Vysoký obsah a taky kombinace důležitých živin totiž dělají z chřestu ideální potravinu.

Vitaminy skupiny B + betakarotén + zinek v chřestu spolupracují na zdravé pleti, vlasech a nehtech. Betakarotén je jako „rodič“ vitaminu A nezastupitelný i pro obnovu sliznic a dokonce působí proti některým typům rakovinného bujení. Vitamin B9 a B13 (kyselina listová a niacin) podporují správné hormonální procesy a obnovu buněk.

No a na konec tu máme blahodárný olivový olej, bohatý na mononenasycené mastné kyseliny (MUFA), tolik nezbytné pro látkovou výměnu. Napomáhají také snižovat hladinu cholesterolu, čímž omezují riziko poškození cév. A samozřejmě, jako většina „omlazujících“ potravin, antioxidanty z olivového oleje chrání buňky před škodlivými volnými radikály.

zelený čaj

V boji s oxidačním stresem vám pomůže zelený čaj.

zdroj: Isifa.com
broskev

Pomocníkem vám bude i chutná broskev.

zdroj: Isifa.com

A2C logo

To by pro dnešek stačilo, aby toho na vás nebylo zase moc. A následující týden máte za úkol vědomě zařazovat tyto potraviny do svého jídelníčku.

Pak vám naservírujeme druhý díl, v němž vám odhalíme další „chytré“ potraviny a taky speciální anti-aging látky a kde je sehnat.