Srovnejte si úsměv!

Zdraví 15. června 2012

Nejde ale jen o krásný úsměv. Správné „seřazení“ zubů pomůže předejít mnoha zdravotním komplikacím.

Kdysi nosily rovnátka - pouze snímatelná, jiná dříve nebyla - výhradně děti, případně mládež. Možná s nimi máte zkušenost „na vlastní zuby“. Třeba pro mě osobně byla značná potupa hlavně to šišlání. V noci jsem ten cizí předmět, ani nevím jak, prostě vyplivl a ráno je pak honem honem hledal po posteli, aby maminka nehubovala.

Snímatelná rovnátka existují dodnes, a to v různých barvách, se třpytkami, obrázky... Odborníci na rovnání chrupu - ortodontisté - je používají převážně u nejmladších dětí, které ještě nemají vyměněné všechny mléčné zuby za stálé. Řeší se jimi ale spíše vady, které mohou výrazněji ovlivnit růst čelisti. I když už i sem začínají pronikat fixní rovnátka, protože léčba je s nimi rychlejší a efektivnější než u snímacího aparátku.

Věk není důležitý

Samozřejmě, že praktičtí lékaři posílají k ortodontistům většinou děti od 10 let. Dospělí pacienti obvykle přijdou sami, protože se jim jejich zuby prostě nelíbí. Přitom i u dospělých nejde zdaleka jen o estetiku. I zuby se s věkem mění.

Křivé zuby, ať už dětské nebo dospělácké, se hůře čistí, a tedy i snáze kazí. Navíc jsou špatným postavením zubů ohroženy dásně.

„Věk není hlavním kritériem. Pro zahájení léčby je zásadní stav kostí a závěsného aparátu zubu,“ vysvětluje MUDr. Bohdana Jelečková ze Stomatologické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Protože už mám počínající paradontózu, zajímá mě, jestli i tak jsem vhodným adeptem? „Srovnat chrup je možné i pacientům s parodontózou,“ překvapuje mě doktorka. „Nejprve ale musí být svým stomatologem předléčeni a musí perfektně zvládat ústní hygienu.“ Stejně tak nedá ortodontista rovnátka na zkažené zuby, nejprve musí zubař zubní kazy ošetřit.

rovnátka

Snímatelná rovnátka existují dodnes.

zdroj: www.thinkstock.cz

žena

Fixní rovnátka už dávno nejsou záležitost dětí.

zdroj: www.thinkstock.cz

Rovnátka - Zuby v pozoru

  • Zhruba 85 % lidí má nějakou vadu chrupu, kterou by rovnátka vyřešila.
  • Opravdu nutná je léčba ortodontistou u 15 % pacientů s těžšími vadami.
  • Nejčastěji se rovnání zubů zahajuje u dětí, ale výjimkou nejsou pacienti ve věku 20 - 30 let.
  • Rovnátka někdy potřebují i senioři.
  • Nošení rovnátek trvá u jednoduchých vad 1 rok, u těch složitých i více než 3 roky.
  • Po sejmutí rovnátek následuje takzvaná retenční léčba, kdy se stav chrupu ustaluje. Tato doba má být minimálně tak dlouhá, jako bylo nošení rovnátek.
  • U některých vad, které se mohou opakovat, je potřebná doživotní retenční léčba.

Rozbijte prasátko

Ortodontická léčba má svá úskalí. Pacienti se musí smířit s tím, že jim na počátku budou rovnátka nepříjemná, donutí je poněkud změnit stravovací návyky a zintenzivnit ústní hygienu. Například se rozlučte s požitkem, který přináší zakousnutí do celého jablka. Z jídelníčku je také třeba úplně vyloučit tvrdé věci, jako jsou topinky nebo celá mrkev. A taky „lepivé“ potraviny, jako žvýkačka nebo karamel.

Rovnání chrupu není levná záležitost, leckdy je nutné do dna vybrat spořicí kasičky, a to nejen ty v podobě prasátka. Zdravotní pojišťovny hradí pouze práci lékaře, nikoliv použitý materiál u fixních aparátků. U snímacích přispívají, ale jen v omezené míře. Suma sumárum si připravte tisíce, až desetitisíce korun.

Dárek redakce

Módní zámečky

Kovový drátek, který způsobuje stálý mírný tah, a zámečky připevněné ke všem zubům, jež je třeba srovnat. To jsou fixní rovnátka, která se před časem stala hitem. Do společnosti s nimi neváhaly vyrazit ani celebrity. Nosil je například Tom Cruise, Gwen Stefani, Emma Watson, Ewa Farna nebo člen anglické královské rodiny, princ Harry.