Jehličky proti hladu: pomůžou vám s letním hubnutím

Zdraví 1. července 2012

Jasně, akupunktura není nic nového. Ale dá se použít i jako alternativní metoda pro shození několika kil.

Na začátek malé opáčko: akupunktura je stará čínská metoda. Z ní vychází ještě poddisciplína, akupunktura ucha, která se samostatně rozvinula až v 50. letech minulého století. Zasloužil se o to francouzský lékař Paul Nogier z Lyonu, který si všiml jizviček na uších několika svých pacientů. Byly to stopy po vypalování od lidových léčitelů, kteří se jim tak snažili ulevit od ischiasu.

Když si ověřil účinnost této léčby, začal Nogier intenzivně zkoumat citlivost ušního boltce. Vypalování nahradil méně bolestivou technikou – do určitých bodů píchal jehly a špendlíky. Zjistil, že se na ušní boltec zrcadlově promítá, v obrácené svislé ose, obraz celého těla. A že jednotlivé oblasti boltce odpovídají částem lidského těla (například na lalůčku lze najít orgány hlavy).

Co s vámi dělá stres?

A co to má společného s dietou? Hodně. Trávicí ústrojí bývá obecně nejčastěji postiženým systémem v důsledku stresu a hodně lidí má sklon stres buď zajídat, nebo při nervech naopak hladovět. Proto je velmi důležité organizmus správně „dolaďovat“, což je možné právě díky akupunktuře.

Správný postup v léčbě nadváhy akupunkturou musí vycházet z důsledné a ucelené diagnostiky. Je zapotřebí zjistit stav metabolizmu, endokrinního aparátu a dalších systémů v těle. Stejně tak je nutné rozebrat i psychické podněty, které vedou k poruše stravování. A v neposlední řadě je velmi důležitá i akupunkturní diagnostika, která odhalí místa a rozsah poruch systému energetických drah.

Jehly i na dva roky

Ve vlastní léčbě se pak uplatňuje hlavně regulační a „ladicí“ vliv akupunktury, která se musí provádět přísně individuálně a podle aktuálního stavu pacienta. Stimulací citlivých bodů na uchu se docílí podráždění těch částí ústřední nervové soustavy, které jsou zodpovědné za pocity hladu a sytosti. Díky akupunktuře byste tedy měli pociťovat zasycení při snědení menšího množství jídla, a to už po druhém nebo třetím ošetření.

Prozatím se zdá, že nejlepší výsledky dosáhnete právě prostřednictvím klasické tělové akupunktury kombinované se zmíněnou akupunkturou ucha. Abyste dosáhli požadovaného účinku, je dobré absolvovat alespoň osm až dvanáct sezení, mezi kterými je rozestup většinou dva dny. Snížený pocit hladu by měl přetrvat ještě alespoň tři týdny po ukončení léčby.

Pokud se vám akupunktura zalíbí, může vám terapeut zavést jehličky, kterým se říká „trvalky“, na delší dobu. Měří jen několik milimetrů a po aplikaci je nemusíte přelepovat leukoplastí. Na svém místě vydrží půl roku, někdy i dva roky.

akupunktura

V léčbě se uplatňuje regulační a „ladicí“ vliv akupunktury.

zdroj: www.thinkstock.cz
akupunktura

Když se vám akupunktura zalíbí, může vám terapeut zavést jehličky na delší dobu.

zdroj: www.thinkstock.cz

Kolik jehel je akorát?

  • Čtyř- až pěticentimetrové jehly se aplikují na místo bodu kolmo k povrchu pokožky. Zabodávají se asi 1 mm hluboko – mohou se dotýkat chrupavky, ale nesmí ji porušit. Na ušním lalůčku, kde není chrupavka, lze zatlačit jehlu hlouběji.
  • Počet použitých jehliček není pevně stanovený. Někdy lékař vystačí s jedinou jehlou, jindy je jich třeba aplikovat více, optimálně tři až sedm kusů.
  • Obecně platí, že stimulace menšího počtu bodů s přesnější lokalizací aktivních bodů je účinnější než větší množství jehel s pouze přibližnou lokalizací.
  • Při akupunktuře na podporu hubnutí lze zavést například do ucha dvě jehly, které působí na tři body: bod tlumení hladu, bod tlumení chuti na sladké a bod tlumení agresivity.

žena akupunktura
zdroj: www.thinkstock.cz

Pořiďte si slamák, protože...

  • Nechcete-li hazardovat se svým zdravím, vyhledejte odborníka, který má dostatečnou praxi. Umění akupunktury se nedá zvládnout za měsíc; minimum je dva až pět let. Pokud můžete, dejte přednost terapeutovi s lékařským vzděláním. Kontakty najdete například na www.akupunktura.cz.
  • Nezapomeňte, že chcete-li hubnout zdravě a efektivně, je vhodné každou dietu podpořit správným životním stylem, tedy jíst zdravěji a více se pohybovat. Platí to i v tomto případě. Akupunktura vám pomůže udržet pod kontrolou příjem a složení stravy, ale zázrak nedokáže.