Přišlo léto: Už vás to zas tak děsně svědí?

Zdraví 8. července 2012

Jakmile se oteplí, gynekologové nestačí předepisovat recepty. A pořád dokola.

Že jste tam letos ještě nebyla? No tak to máte kliku. Vaginální záněty jsou totiž jedním z nejčastějších důvodů, proč ženy chodí ke gynekologům. A obvykle přijdou včas, protože nepříjemné pocity, které nemoc vyvolává, by dokázalo zmírnit snad jedině celodenní ježdění po zábradlí.

Podle odhadů jimi trpí v Česku pravidelně víc než dvě třetiny žen. Musí tak čelit svědění a pálení a nepříjemným výtokům. K tomu se často přidávají bolesti během a po pohlavním styku. Na vině jsou hodně často úplně nenápadné mizerné kvasinky.

Kvasinky jsou přitom jen jedním z mnoha mikroorganismů, které běžně žijí v pochvě. Když jich není moc, organismus si s nimi poradí a nedá jim šanci dělat neplechu. „U zdravých žen převládají v pochvě bakterie mléčného kvašení z rodu Lactobacillus. Ty produkují kyselinu mléčnou, čímž udržují ve vaginálním prostředí příznivou hladinu pH,“ říká doc. MUDr. Vít Unzeitig, CSc., z brněnské Fakultní nemocnice v Bohunicích.

Stačí jedna vášnivá noc

Prostředí v pochvě musí být kyselé. Jestli jste už zapomněla, co jste se učila v hodinách chemie, připomínáme, že kyselost prostředí charakterizují hodnoty pod 5,0-5,5. Jestliže je pH v pochvě na nízkých hodnotách 3,8-4,5, neměly by kvasinky ani jiné patogeny způsobovat nemoci. V kyselém prostředí se jim totiž vůbec nedaří dobře, obvykle v něm ani nedokážou přežít. Pokud ale hodnoty v pochvě stoupají nad 5,0, kvasinky i nepřátelské bakterie se začínají formovat k útoku.

Udržet tuto ochrannou linii není bohužel jednoduché. Stačí jenom samotný fakt, že žena každý měsíc menstruuje, protože v této době pH šplhá až k rozmezí 6,5 až 7,0. Je jasné, že se tak pochva stává nesmírně zranitelnou, protože během menstruace mizí až čtvrtina koncentrace užitečných laktobacilů, které pochvu chrání. Naopak bakteriím a kvasinkám se v menstruační krvi daří dobře a množí se.

Chaos v mikrobiálním osídlení vaginy lehce udělá i nechráněný pohlavní styk - sperma má hodnotu pH asi 7,2 - čili je pravým opakem kyselého prostředí. Hodně často končí v ordinacích gynekologů taky pacientky, které užívaly antibiotika. Ta až u 90 % žen zničí v pochvě prospěšné laktobacily a poruší mikrobiální rovnováhu.

Tanga jsou sexy i pro kvasinky

Jedno statistické šetření sledovalo u pacientek v gynekologických ordinacích, jaká byla pravděpodobná příčina jejich vaginální mykózy čili kvasinkového zánětu pochvy. Užívání antibiotik v týdnu před onemocněním uvedlo 32 % žen, koupání na veřejném koupališti přiznalo 16 % (chlorovaná voda poruší poševní pH) a extrémní zátěž či stres uvedlo 10 % pacientek. U 10 % žen infekce vypukla do tří dnů po menstruaci a u 48 % do dvou dnů po pohlavním styku.

A aby byl výčet úplný, dlužno dodat, že na vzniku vaginálních mykóz, které někdy během života postihnou tři ze čtyř žen, se podílí i životní styl. Laktobacilům nepřeje nadměrná nebo nevhodná hygiena, velký stres, koupání v bazénech a saunování. Ženy trpící poševními záněty musí také více přemýšlet, co si oblékají.

Módní úzké džíny zamezují přístupu kyslíku a způsobují přehřátí a vlhkost. Nošení příliš těsných kalhot a třeba i silonek nebo prádla ze syntetických materiálů tak narušuje vaginální prostředí. Gynekologové také neradi vidí tanga, protože jejich střih usnadňuje přenos bakterií k pochvě a k močovému ústrojí.

Po koupání je dobré se i v horkém létě převléknout z mokrých plavek. Schnoucí kalhotky na těle přispívají k zapařování, pocení, mění pH v pochvě a mohou také způsobit podchlazení pánve. To sníží její prokrvení, a tím i imunitní ochranu před případnými záněty.

žena

Stačí jedna vášnivá noc nebo koupání a problém je na světě.

zdroj: www.thinkstock.cz
tanga

Tanga a džíny, to je špatná kombinace.

zdroj: www.thinkstock.cz

Co vám rychle pomůže

Vaginální mykóza se projevuje jako pálení, svědění, přináší i další nepříjemné pocity a leckdy ji doprovází výtok. Kdo ji jednou zažil, určitě ji příště pozná. Pro prevenci nebo pro účinnou úlevu od potíží do chvíle, než se dostanete na vyšetření ke gynekologovi, můžete využít některý z řady volně prodejných prostředků z lékárny.

Přírodní vaginální gel Femigel omezuje výskyt bakterií, plísní a kvasinek a zároveň podporuje přirozené intimní prostředí pochvy. Pomoc přinesou vaginální čípky s probiotiky Gyntima nebo volně prodejný lék Gyno-Pevaryl, který obsahuje antimykotika, jež hubí přemnožené kvasinky. Nejen během léčby vaginálních mykóz, ale i při hojení drobných poranění po pohlavním styku, případně při řešení suchosti pochvy pomohou Cicatridina poševní čípky s obsahem kyseliny hyaluronové, která je stavebním kamenem sliznic a kůže.