11 super triků, které vás spolehlivě ochladí

Zdraví 21. srpna 2012

Slunce praží jako v hollywoodském filmu, nebe je modré jako na francouzské Riviéře. Má to jen jednu vadu - chybí nám lehký větřík a sprška z mořského příboje. Ještě ale není nic ztraceno! Našli jsme pro vás způsoby, jak se ochladit.

Využijte aromaterapii

Pár kapek mátového aromaoleje přidejte do chladivé vody a použijte jako lázeň pro unavené nohy. Nebo do takové směsi namočte žínku a otírejte si s ní čelo a končetiny. Obě metody vám přinesou okamžité ochlazení. Pokud vám nevyhovuje máta, zkuste citronovou trávu.

Objevte tajemství akupunktury

Číňané tradičně rozdělují rok do čtyř období: větrné, studené, mokré a horké. Před každou klimatickou změnou pak absolvují akupunkturu, která jejich tělu pomůže žít v souladu s přírodními výkyvy.

Vy to dokážete také: Vezměte si kostku ledu a přejíždějte s ní po důležitých bodech těla. První najdete ve středu zátylku, další v kožním záhybu, kde palec přechází v dlaň, další v zákolenní jamce a poslední na nejvyšším místě hlavy.

máta

Máta patří termodynamicky mezi "ochlazující" bylinky.

zdroj: www.thinkstock.cz

led

Led ne do pusy, ale na akupresurní body.

zdroj: www.thinkstock.cz

Chytře se oblékněte

Myslete na materiál! Zapomeňte na hedvábí a raději si užívejte v bavlně. Také nová mikrovlákna jsou vytvářena s ohledem na dobrou termoregulaci. Zvlášť daleko v jejich vývoji zašly firmy specializující se na sportovní oblečení, takže si můžete nakoupit trička v jejich značkových obchodech nebo se po nějakých podívejte ve vašem oblíbeném second handu.

Nové materiály jsou vymyšleny tak, aby odváděly pot z těla. Samozřejmě to ale neplatí pro všechny - utečte například před nylonem.

Tip redakce

Nechte bez oděvu "horká" místa na těle, tedy loketní a kolenní jamky a zápěstí. Někteří lidé prý dokonce v létě na noc ukládají své prádlo do ledničky, aby tak začali den opravdu svěže.

Pokud se ve své oblíbené halence nebo podprsence příliš potíte, zkuste ji vyprat v prášku, který pot pomáhá odvádět a neutralizuje jeho zápach.

Nejlepší letní střihy určitě znáte, jsou co možná nejvolnější a nejvzdušnější. Lepší je sukně sice po kotníky, ale rozevlátá než pevně obepínací nad kolena.

Pracujte s vlasy

Máte-li dlouhé vlasy, pak si vždycky ve vedru užijete svoje. Jediný způsob, jak se v létě s dlouhými vlasy ochladit, je prostý - vyčešte kadeře nahoru, a to buď do drdolu, nebo do culíku. To vlasy navíc ochrání před zbytečně brzkým maštěním, protože nebudou povlávat kolem zpoceného krku a zad.

Když chcete mít drdol opravdu moderní, neutahujte ho příliš pevně. Vlasy prostě jen tak smotejte a upevněte veselou sponkou, v létě se snese skoro každá výstřednost. Pak ještě můžete z drdolu prsty vytahat několik pramínků, které vám budou poletovat kolem obličeje, pro větší efekt je lze trošku přetáhnout tvarovacím voskem.

A když máte krátké vlasy? Vyčešte je pryč z obličeje a zkuste je nad ušima zpevnit trochou vosku. Jinak budou ve vlhkém horku vyvádět to, co samy chtějí.

drdol žena

Zvedněte vlasy z krku a dejte šíji dýchat.

zdroj: www.thinkstock.cz

Osvěžení pošlete žaludkem

Neustále mějte v ledničce zeleninu a ovoce. Když jsou plody studené, můžete je využít jako účinné kosmetické pomůcky. Na oči použijte plátky okurky, která pomůže snížit teplotu, nebo plátky brambor proti opuchlosti. Nechte si je na očích patnáct minut.

Pijte včas a ne studené

Proč se v horkých dnech doporučuje taková "hloupost", jako je vypít šálek čaje? Protože teplý nápoj pomáhá tělu se potit, a tím i ochlazovat. Jako byste upouštěli páru... Pot zároveň vyvolá na kůži pocit ochlazení. Čaj navíc dodá vašemu tělu tekutiny, které potřebujete - v horku musíte vypít víc než dvojnásobek své obvyklé denní dávky.

Přitom napít se musíte vždy dřív, než pocítíte žízeň, jinak se nevyhnete bolení hlavy a zahuštění moči. Rozhodně nepijte ledové nápoje (koledujete si o angínu) a alkohol (opravdu hodně dehydruje).

ovoce zelenina

Čerstvá zelenina vás ochladí.

zdroj: www.thinkstock.cz

žena slunce horko

Zato ledový nápoj způsobí termoregulační šok.

zdroj: www.thinkstock.cz

Jak to dělají jinde?

  • Itálie: Namočte si zápěstí do studené vody. Ta ochladí krev, která roznese pocit chladu do celého těla.

  • Španělsko: Zaveďte si siestu - v době největších denních veder se ukryjte v domě za zastíněnými okny. K tomu si dejte gazpacho, což je studená rajčatová polévka.

  • Keňa: Ukryjte se ve stínu. Buď seďte pod stromem, nebo noste slunečník.

  • Indie: Než vyjdete na slunce, snězte syrovou cibuli. Prý vás ochrání před úžehem.

  • Mexiko: Dejte si jídlo s chilli papričkami, abyste podpořili pocení, a noste klobouk s širokou krempou.

slunce
zdroj: www.thinkstock.cz